No tak, ale trudno znaleźć inną pewną diode o takich parametrach. Bo jakoś nie wierzę, że 501 na allegro i aliex Press mają takie parametry, podobnie jak same moduły do tej latarki d26.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Doctore, nie, ale kupowałem już u tego sprzedawcy, mailowałem i po dostępnym asortymencie można wywnioskować, że raczej wie co sprzedaje (przynajmniej mniej-więcej).
Oczywiście ta z mojego linka to nie jest cree, a jedynie na podłożu pod cree pewnie serii XP.
Być może na uczelni uda mi się pomierzyć długość fali to wszystko będzie jasne.
Pozdrawiam
Zakupiłem dokładnie tą latarkę i niestety realnie to ma ona 390-400nm, mnóstwo białego światła, świeci tak dyskotekowo tylko białe przedmioty. Banknot trzeba przyświecić z 5 cm inaczej nic nie działa.
mam wrażenie że to taka dioda http://allegro.pl/prolight-opto-3535-uv ... 25966.html
Ja jakieś chińczyki zamawiałem z ...piiii..., na próbę jedną sztukę 365nm 3W. Świeci się nie na niebiesko a na biało, ale dużo słabiej(jest ciemniejsza) niż niebieskie 390nm. Nie sprawdzałem jak działa odcięcie barw okularami ochronnymi, ale zakładam, że ok tj. od żółtego i krótsze fale.
Takie pytanie z innej beczki nieco, ale w temacie: Przy jakiej długości fali widać czerwony kwadracik na naklejce licencyjnej Windows XP (wersja Home, SP2) ?...
Przy lampce z BG ledwo widać (papier świeci jasnym światłem), latarka z Kai pokazuje wyraźnie (za to ultrafioletu jest znacznie mniej).
Sławek, zależy jaki zakres UV masz na myśli. Generalnie uznaje się, że zakres widzialny narządu wzroku to 380-780nm (nie uwzględnia to osobniczych przypadków, które mogą sięgać nastu nm).