Do oświetlenia mamy 3000 litrów wody. Taka kostka 3 metry x 1metr x 1 metr. Minimum aby to oświetlić i zachować efekty dla oka ludzkiego (dla roślin na razie pominę) to wg Ciebie ile watów, lumenów, kandeli? Z jakiego źródła światła, z żarówek, ze świetlówek, z HQI, z LED, z xenonu?
Mi po dogłębnym czytaniu różnych źródeł oraz 7 latach zabawy z własnym akwarium wyszło, że 0,5W na litr (z HQI lub świetlówek) aby coś niewymagającego rosło jest potrzebne do wysokości zbiornika 60-70cm, bo wyższe akwaria raczej żadko spotykane są. Z led zazwyczaj wystarcza 0,3W na litr (mówimy o markowych diodach dających około 100 lumenów z wata, nie no name). Jeśli ma rosnąć trawnik może braknąć światełka przy dnie. Tyle mniej więcej mówi wypracowana teoria, którą sprawdziło już w miarę grono akwarystyczne.
Teraz praktyka:
Zakładam, że wziąłeś XTE Cool White o temperaturze 5000-8000K, inne do akwarium raczej są bez sensu. Mają one około 3,30-3,35V przy nominalnym prądzie 1500mA co daje nam około 5W na diodę. Jeśli tak sterujesz prąd to masz 5W*6diod*2rzędy=60W oświetlenia na 240 litrów. 60W rozłożone na 240 litrów to 0,25W/litr. Jesteśmy więc u Ciebie blisko standardu 0,3W/litr oko ludzkie widzi dobrze, ryby się nie zabijają po ciemku, coś tam rośnie z roślinek. Jeśli zastosowałeś się do rad innych odnośnie przedłużenia życia diod, obniżenia temperatury itp, to być może sterujesz nie pełne 1500mA, a troszkę niżej 1200mA, wtedy jest to 3,25V = 3,9W na diodę co daje nam 46,8W na 240 litrów czyli około 0,2W na litr. Ciut gorzej, ale dalej oko zadowolone, rośliny pewnie mniej. Wynik będzie lepszy o parę % w każdym powyższym przypadku jeśli od Twoich 240 litrów odejmiemy grubość szkła, podłoża, dekoracji, filtracji itp. Pewnie wody masz 200 litrów. Pi razy oko, 0,3W na litr standard akwarystyczny potwierdził się również u Ciebie.
Jeśli do tej pory się zgadzamy to pójdzmy Twoim tokiem myślenia w moim akwarium. Aby utrzymać te same parametry wizualne dla oka przy tych zamych założeniach potrzebuję także 0,3W na litr. Twoje 200 litrów trzeba pomnożyć razy 15 abyśmy otrzymali moje 3000 litrów (odliczam już ściany, żwir, dekoracje itp, u mnie będzie 3000 litrów wody, całości 3210 litrów). Więc Twoje 12 diod też mnożę x 15 i mamy 180 diod.
Przy prądzie 1500mA mamy do zasilenia 180diod * 5W
Przy prądzie 1200mA mamy też 180 diod * 3,9W
180 diod * 4zł = 720zł. Proszę podaj mi teraz jak zasilisz dobrze, tanio i efektywnie 180 diod Cree XT-E. 180 diod * 5W =
900W. Ile zapłacisz za lutowanie, rozproszenie ciepła (radiatory, wentylatory), zasilanie?
Jeśli chcesz to przeliczę to na szybko na nowsze diody XM-L2. Piszesz, że są 2x jaśniejsze, więc weźmy połowę ze 180, czyli 90 diod. 90 diod * 10zł = 900zł, Ufff... połowa mniej roboty... ale ale... prąd w nich to 3A przy około 3,3V czyli dalej około 10W na diodę. 180 diod * 10W =
900W. Zasilanie się nie zmieni, grzałka do schłodzenia też nie, lutowanie 50% kosztów.
Moja dioda (lumeny z wata i inne światłości różnią się o o 2-3% w stosunku do cree): 120mA * 37,2V = około 4,5W (*100 diod = standard 450W). Mogę wyżyłować 240mA * 42V = około 9,5W (* 100 diod =
950W). Jakby nie liczył to samo mniej więcej. Już je mam, kosztowały poniżej 100zł. Zaoszczędziłem na cree, nie zmienię nie dokupię.
Wniosek: aby utrzymać ilość oświetlenia dla oka parametry zasilania zostają te same, zmienia się prąd lub napięcie ale ich iloczyn zawsze wyniesie około 900W.
Więc czy już teraz mogę się grzecznie zapytać jak tanio, dobrze i efektywnie zasilić moje 100diód? Rider, jak dobrze, tanio i efektywnie zasilisz Twoje diody XTE, XML2 zachowując 0,3W na litr w 3000 litrów?
Co byś nie robił szeregowo się nie da w domu, 230V za mało, zasilacze kosmicznie drogie się robią. Trzeba równoleglić pod koszty. Ile gałęzi? Ile diod w szeregu? Jaki zasilacz (zasilacze)? Pomoże ktoś?
EDIT:
Zobacz
http://en.sunpuled.com/
Są tam bieżące dane bieżących modeli. Moich diod już nie ma nawet w katalogach ani na rynku chyba też, są starsze nieco, a ich typowe parametry to I=120mA, V=37,2, moc 4,5W lumeny przy tych parametrach to 495 (110lm z W). Przy tej cenie nie zamienię moich diod na cree ani na no name. Nie kalkuluje się.