Ładowarka Opus BT-C3100 V2.1
Już pare razy był wałkowany na forum temat bezpieczeństwa ogniw LiIon i nie chcę go znowu rozwijać bo kończyło się to różnie.
Ze wszystkich tych dyskusji wyciągnąłem wniosek, że należy zachować podstawowe środki ostrożności, przede wszystkim używać mózgu, ale nie dać się przy tym zwariować bo wiadomo, że wszystko się może zdarzyć jak w każdej innej dziedzinie życia. Dlatego też nie zakręcam co noc wody przy spłuczce, bo kiedyś może spust puścić i zalać całą chatę. Sorry za porównanie.
Ze wszystkich tych dyskusji wyciągnąłem wniosek, że należy zachować podstawowe środki ostrożności, przede wszystkim używać mózgu, ale nie dać się przy tym zwariować bo wiadomo, że wszystko się może zdarzyć jak w każdej innej dziedzinie życia. Dlatego też nie zakręcam co noc wody przy spłuczce, bo kiedyś może spust puścić i zalać całą chatę. Sorry za porównanie.
Cześć
Mam ją od jakiegoś czasu ale dopiero dziś mnie olśniło jak odzyskiwałem aku ze starej baterii laptopowej,
może było to już gdzieś poruszone ale znaleźć nie mogę a chyba istotne, jak to jest z napięciami??
Zauważyłem że ona wszystko co lijon ładuje do 4.2, w ustawieniach zmiany napięcia końca ładowania jakoś nie widzę, przełącznika też... mam rozumieć, że ona jest tylko do ogniw 4.2V? a 3.7?
Oświećcie mnie proszę jak to jest z tymi napięciami
Mam ją od jakiegoś czasu ale dopiero dziś mnie olśniło jak odzyskiwałem aku ze starej baterii laptopowej,
może było to już gdzieś poruszone ale znaleźć nie mogę a chyba istotne, jak to jest z napięciami??
Zauważyłem że ona wszystko co lijon ładuje do 4.2, w ustawieniach zmiany napięcia końca ładowania jakoś nie widzę, przełącznika też... mam rozumieć, że ona jest tylko do ogniw 4.2V? a 3.7?
Oświećcie mnie proszę jak to jest z tymi napięciami
Ostatnio zmieniony czwartek 05 lut 2015, 13:49 przez robal82, łącznie zmieniany 2 razy.
Witam
Pozdrawiam
Ogniwa o napięciu charakterystycznym 3,7V ładuje się do napięcia końcowego 4,2V. podobnie jak np. akumulator samochodowy 12V można ładować do 14V.robal82 pisze:mam rozumieć, że ona jest tylko do ogniw 4.2V? a 3.7?
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
-
Jest to przełącznik napięcia dla fazy CV - inaczej mówiąc ładowarka ładuje odpowiednio *do* 3,7V (LiFePO4), 4,2V (tradycyjne litowo-kobaltowe i litowo-manganowe) i 4,35V (niektóre z nowych akumulatorów - powinno być to opisane.
Generalnie niższe napięcie ładowania nie zaszkodzi (co najwyżej nie doładuje aku do pełna, w przypadku aku na 4,2 ładowanych do 3,7 będzie to drastyczne niedoładowanie, 4,35 ładowane do 4,2 to około 88% pojemności) , natomiast zbyt wysokie napięcie drastycznie skróci jej żywotność - a w przypadku znaczącego przeładowania może dojść do zniszczenia ogniwa.
Tak więc - używać sprawdzonych ogniw i zawsze sprawdzić czy ustawione jest odpowiednie napięcie.
Generalnie niższe napięcie ładowania nie zaszkodzi (co najwyżej nie doładuje aku do pełna, w przypadku aku na 4,2 ładowanych do 3,7 będzie to drastyczne niedoładowanie, 4,35 ładowane do 4,2 to około 88% pojemności) , natomiast zbyt wysokie napięcie drastycznie skróci jej żywotność - a w przypadku znaczącego przeładowania może dojść do zniszczenia ogniwa.
Tak więc - używać sprawdzonych ogniw i zawsze sprawdzić czy ustawione jest odpowiednie napięcie.
Dzięki Panowie
Czyli te o napięciu znamionowym 3.7 mogę spokojnie ładować do 4.2??
Przyznam, że jak będę musiał wachlować tym przełącznikiem między 3.7 i 4.2 to pewnie wyprowadzę go sobie na zewnątrz obudowy,
przy okazji jakiś większy wiatraczek dam od spodu, ten mały strasznie szumi
edit:
Za długo odpowiadałem, trzeba będzie ją lekko przerobić
Pozdrawiam
Czyli te o napięciu znamionowym 3.7 mogę spokojnie ładować do 4.2??
Przyznam, że jak będę musiał wachlować tym przełącznikiem między 3.7 i 4.2 to pewnie wyprowadzę go sobie na zewnątrz obudowy,
przy okazji jakiś większy wiatraczek dam od spodu, ten mały strasznie szumi
edit:
Za długo odpowiadałem, trzeba będzie ją lekko przerobić
Pozdrawiam
Dokładnie tak jest.robal82 pisze:Czyli te o napięciu znamionowym 3.7 mogę spokojnie ładować do 4.2??
Napięcie ładowania 3,7V jest dla akumulatorów z napięciem znamionowym 3,3V, czyli LiFePo4.
Jak nie masz akumulatorów LiFePo4, to zostaw przełącznik w spokoju.
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne
Nie wiem czy temat dobry ale czy z tymi gagatkami da się coś jeszcze zrobić? W sensie ten refresh co Opus oferuje?
http://www.swiatelka.pl/upload_img/obra ... ea9521.jpg
http://www.swiatelka.pl/upload_img/obra ... 9d6102.jpg
Czy tylko kosz w biedrze?
A ja się zastanawiałem nie dlaczego nie robią nawet jednego zdjęcia
http://www.swiatelka.pl/upload_img/obra ... ea9521.jpg
http://www.swiatelka.pl/upload_img/obra ... 9d6102.jpg
Czy tylko kosz w biedrze?
A ja się zastanawiałem nie dlaczego nie robią nawet jednego zdjęcia
Mogę Ci wkleić zdjęcie z 3 razy większym wynikiempiciex pisze: takich okazów nie widziałem
Ciemności rozświetlają mi: