Szukam latarki taktycznej
Szukam latarki taktycznej
Pochwalony.
Mój temat nie pasuje do żadnego z działów specjalistycznych, więc oto ląduje tutaj.
Szukam latarki taktycznej, w której mógłbym w dowolnym momencie włączyć tryb strobo albo 100%, bez konieczności "przeklikiwania" się przez tryby.
Chcę mieć możliwość "wyboru" trybu, zamiast przeklikiwania. Żebym wiedział, jaki tryb właśnie włączam, zamiast zgadywać. Mam nadzieję, że rozumiecie, o co mi chodzi.
Odpowiadają mi takie rozwiązania jak włącznik żelowy z dwoma przyciskami, czy nawet obracanie głowicy latarki. Takie przykładowe rozwiązania znalazłem w tanich chińskich latarkach, których z przyczyn oczywistych nie kupię.
Pisałem w tej sprawie do Grega, bo miałem chrapkę na jego Solarforce, niestety okazało się że z przyczyn konstrukcyjnych jest to niewykonalne.
Polecicie mi jakieś inne rozwiązanie?
Skoro nawet chińszczyzna dla niedzielnych asgejów ma takie funkcje, to znaczy że się da.
Pozdrawiam.
Mój temat nie pasuje do żadnego z działów specjalistycznych, więc oto ląduje tutaj.
Szukam latarki taktycznej, w której mógłbym w dowolnym momencie włączyć tryb strobo albo 100%, bez konieczności "przeklikiwania" się przez tryby.
Chcę mieć możliwość "wyboru" trybu, zamiast przeklikiwania. Żebym wiedział, jaki tryb właśnie włączam, zamiast zgadywać. Mam nadzieję, że rozumiecie, o co mi chodzi.
Odpowiadają mi takie rozwiązania jak włącznik żelowy z dwoma przyciskami, czy nawet obracanie głowicy latarki. Takie przykładowe rozwiązania znalazłem w tanich chińskich latarkach, których z przyczyn oczywistych nie kupię.
Pisałem w tej sprawie do Grega, bo miałem chrapkę na jego Solarforce, niestety okazało się że z przyczyn konstrukcyjnych jest to niewykonalne.
Polecicie mi jakieś inne rozwiązanie?
Skoro nawet chińszczyzna dla niedzielnych asgejów ma takie funkcje, to znaczy że się da.
Pozdrawiam.
-
- smokuxx1987
Napisz ile pieniędzy możesz wydać na latarke i do czego ma być używana, jakiego zasięgu potrzebujesz.
Słowo " taktyczna" ma znaczenie bardziej marketingowe i często oznacza przy aukcjach w allegro np samą koronke z nierdzewki.
Są sterowniki sterowane mikrostykiem, które po dłuższym przytrzymaniu włączają stroboskop.
Słowo " taktyczna" ma znaczenie bardziej marketingowe i często oznacza przy aukcjach w allegro np samą koronke z nierdzewki.
Są sterowniki sterowane mikrostykiem, które po dłuższym przytrzymaniu włączają stroboskop.
Mogą też być latarki sterowane pierścieniem - np Jetbeam RRT26 lub Nitecore SRT7. Problemem tych latarek jest to, że nie ma na nich oznaczenia pozycji pierścienia, ale do tego można się przyzwyczaić. Stroboskop jest na samym końcu obrotu, a tryb 100% jest kliknięcie od niego, więc to nie sprawia problemu, ale zawsze można sobie dorobić oznaczenia pozycji samemu (np kolorową taśmą odblaskową).
Mam przerobioną latarkę Convoy C8 z tego forum i jest bardzo fajna, zadowolony jestem.W zasadzie oczekuję mniej-więcej takich samych osiągów.
Dioda XM-L T6 o ile mnie pamięć nie myli. Kilkaset do tysiąca lumenów? Coś koło tego. Fajna, leciutko ciepława barwa światła. Może jedynie światło mogłoby być bardziej skupione, a reflektor mniejszy, ale to już czepianie się.
Przez "taktyczna" rozumiem dająca się zamontować na broń/replikę asg.
Średnica 25 mm, żeby pasowała do montaży. Choć i montaże trzydziestki są na rynku.
Zasilanie 18650.
Najwygodniejszym rozwiązaniem byłyby dwa przyciski, ale obrotowy pierścień od biedy też powinien wystarczyć.
Tak naprawdę nie zależy mi na taktycznych włącznikach na kablu, bo wygodnie mi się też korzysta naciskając kciukiem przycisk forward click.
Budżet? Powiedzmy około 200 złotych.
Mile widziane custom wynalazki i ulepszona chińszczyzna przez użytkowników forum.
Nitecore SRT7 wydaje się fajna i na tyle porządna, że byłbym gotów rozważyć znaczne powiększenie budżetu. Z drugiej strony - trochę za dużo tam bajerów, za które bym niepotrzebnie płacił. No ale nie będę się czepiał.
Czy ten magiczny pierścien w Nitecor aby czasem nie jest awaryjny?
I tak już bardziej z ciekawości: dacie radę wytłumaczyć laikowi, dlaczego np. w tych solarforce takie rozwiązanie nie wchodzi w grę?
[ Dodano: 3 Luty 2015, 17:58 ]
Ej, chłopaki, zobaczcie co znalazłem.
http://www.kaliber.pl/latarki-led/11834 ... menow.html
Dioda XM-L T6 o ile mnie pamięć nie myli. Kilkaset do tysiąca lumenów? Coś koło tego. Fajna, leciutko ciepława barwa światła. Może jedynie światło mogłoby być bardziej skupione, a reflektor mniejszy, ale to już czepianie się.
Przez "taktyczna" rozumiem dająca się zamontować na broń/replikę asg.
Średnica 25 mm, żeby pasowała do montaży. Choć i montaże trzydziestki są na rynku.
Zasilanie 18650.
Najwygodniejszym rozwiązaniem byłyby dwa przyciski, ale obrotowy pierścień od biedy też powinien wystarczyć.
Tak naprawdę nie zależy mi na taktycznych włącznikach na kablu, bo wygodnie mi się też korzysta naciskając kciukiem przycisk forward click.
Budżet? Powiedzmy około 200 złotych.
Mile widziane custom wynalazki i ulepszona chińszczyzna przez użytkowników forum.
Nitecore SRT7 wydaje się fajna i na tyle porządna, że byłbym gotów rozważyć znaczne powiększenie budżetu. Z drugiej strony - trochę za dużo tam bajerów, za które bym niepotrzebnie płacił. No ale nie będę się czepiał.
Czy ten magiczny pierścien w Nitecor aby czasem nie jest awaryjny?
I tak już bardziej z ciekawości: dacie radę wytłumaczyć laikowi, dlaczego np. w tych solarforce takie rozwiązanie nie wchodzi w grę?
[ Dodano: 3 Luty 2015, 17:58 ]
Ej, chłopaki, zobaczcie co znalazłem.
http://www.kaliber.pl/latarki-led/11834 ... menow.html
Specjalny przycisk 'Strobo Ready' zapewnia szybki dostęp do trybu stroboskopowego
- smokuxx1987
Podobna gabarytowo i w skupieniu światła jest Convoy L4.
Z tył włącznik, z boku przycisk od zmiany trybów.
4 tryby 3 stałe i stroboskop uruchamiany podwójnym kliknięciem.
Co prawda nie da się ustawić trybu przed włączeniem latarki, ale można zostawić na najczęściej używanym trybie i wywłączyć latarke, później po włączeniu mamy ten sam tryb.
EDIT: Ta nitecore ma 11 klux. twoja C8 ma 20-30 klux więc nitecore świeci szerzej, coś jak L2P.
Co do montażu na broni, to tylko kwestia uchwytu jak zauważyłeś.
Z tył włącznik, z boku przycisk od zmiany trybów.
4 tryby 3 stałe i stroboskop uruchamiany podwójnym kliknięciem.
Co prawda nie da się ustawić trybu przed włączeniem latarki, ale można zostawić na najczęściej używanym trybie i wywłączyć latarke, później po włączeniu mamy ten sam tryb.
EDIT: Ta nitecore ma 11 klux. twoja C8 ma 20-30 klux więc nitecore świeci szerzej, coś jak L2P.
Co do montażu na broni, to tylko kwestia uchwytu jak zauważyłeś.
Nitecore P20 ma jeszcze większe rozproszenie niż Convoy C8 OP?
Obejrzałem recenzję tego P20 i to całe strobe ready wcale nie jest takie różowe jak się wydaje, bo przycisk trzeba przytrzymać ponadto strobo się zapamiętuje w pamięci trybów. Trochę za bardzo to skomplikowali.
Obejrzałem recenzję tego P20 i to całe strobe ready wcale nie jest takie różowe jak się wydaje, bo przycisk trzeba przytrzymać ponadto strobo się zapamiętuje w pamięci trybów. Trochę za bardzo to skomplikowali.
Ostatnio zmieniony wtorek 03 lut 2015, 18:14 przez Wielebny, łącznie zmieniany 1 raz.
Pamięć trybów mnie nie zadowala.
Chciałbym mieć szybki i prosty sposób na włączenie trybu 100% albo strobo bez zastanowienia - najlepiej żeby był osobny przycisk do każdego.
Śledztwa ciąg dalszy. Na razie trop wskazuje na to, że Nitecore P20UV spełniłaby moje oczekiwania.
http://www.nitecore.com/UploadFile/File ... _UM_en.pdf
Instrukcja zdaje się sugerować, że włącznik = turbo, a "strobo ready" = strobo w trybie forward switch[/quote]
Chciałbym mieć szybki i prosty sposób na włączenie trybu 100% albo strobo bez zastanowienia - najlepiej żeby był osobny przycisk do każdego.
Śledztwa ciąg dalszy. Na razie trop wskazuje na to, że Nitecore P20UV spełniłaby moje oczekiwania.
Tactical Mode: this mode only provides turbo and ultraviolet outputs, and is ideal for
self-defense, emergencies and tactical operations.
(...)
With batteries loaded and the light turned off, press and hold STROBE READYTM switch
on the tailcap to enter Strobe mode.To exit, simple release the switch.
Instrukcja zdaje się sugerować, że włącznik = turbo, a "strobo ready" = strobo w trybie forward switch[/quote]
Ostatnio zmieniony wtorek 03 lut 2015, 18:26 przez Wielebny, łącznie zmieniany 1 raz.
Dobra, pochromoliło mi się.
Wersja P20 też zdaje się spełniać moje oczekiwania. Źle przeczytałem.
Dobrze, moi drodzy.
Orientujecie się może, jak się ma ten włącznik:
http://www.kaliber.pl/akcesoria/118584- ... -rsw2.html
Do "strobo ready"?
Ten przycisk z boku robi za strobo ready, a ten żelowy na pasku robi za główny włącznik, tak? Dobrze zrozumiałem?
Wersja P20 też zdaje się spełniać moje oczekiwania. Źle przeczytałem.
Dobrze, moi drodzy.
Orientujecie się może, jak się ma ten włącznik:
http://www.kaliber.pl/akcesoria/118584- ... -rsw2.html
Do "strobo ready"?
Ten przycisk z boku robi za strobo ready, a ten żelowy na pasku robi za główny włącznik, tak? Dobrze zrozumiałem?
Kup Armytek Predator. Ma spory zasięg i długo poświeci ze względu na diodę XP-G2, która żre mniej prądu niż XM-L. Można go zaprogramować np. tak, że przy dokręconej głowicy będzie światło ciągłe, a przy odkręconej będzie tylko strobo. Wtedy jeszcze przed włączeniem latarki możesz zdecydować w jakim trybie się zapali. Ma dobre wymiary - tubus 25 mm i zasilanie 1 x 18650. Jest droższa niż 200 zł, ale zasięg i jakość promienia ci to wynagrodzą.
Znalazłem sam.
Według tej strony http://www.batteryjunction.com/nitecore-rsw2.html na włączniku żelowym są DWA przyciski, co jest dokładnie tym, czego szukałem.
Wychodzi więc na to, że pan skaktus się mylił
Wybaczcie że wam pozawracałem ...piiii..., skoro sam sobie poradziłem, ale gdyby nie wasz trop w stronę firmy Nitecore to pewnie bym nie znalazł czego szukałem
A więc dziękuję bardzo.
Według tej strony http://www.batteryjunction.com/nitecore-rsw2.html na włączniku żelowym są DWA przyciski, co jest dokładnie tym, czego szukałem.
Two buttons, one for activating high mode, and one for instant access to strobe.
Wybaczcie że wam pozawracałem ...piiii..., skoro sam sobie poradziłem, ale gdyby nie wasz trop w stronę firmy Nitecore to pewnie bym nie znalazł czego szukałem
A więc dziękuję bardzo.
Wielebny pisze:Znalazłem sam.
Two buttons, one for activating high mode, and one for instant access to strobe.
Co innego latarka z wbudowanymi przełącznikami a co innego przełącznik żelowy na kablu...
ILPT