SPOSOBY OMIJANIA CŁA I VAT-u
W zeszłym roku kupiłem z kumplem 2 kamerki na foxoffer. Przyszły w jednej paczce. Razem kwota to było ~700 zł czyli jakieś 150 ojro - paczka dotarła bez żadnych dodatkowych opłat czy problemów. Po jakimś czasie znajoma zamówiła w tym samym miejscu 3 szt (ze znajomymi). Kamerki zostały zatrzymane i musiała dopłacić ~450 zł (VAT i cło).
Co się okazało i co można zrobić w takiej sytuacji:
- na paczkach, które przychodzą z zagranicy skanowane są naklejki adresowe i jeśli komputer wykryje za duża ilość paczek w krótkim czasie z automatu je zatrzymuje (co się stało w przypadku mojej znajomej) a niektóre (np duże) są brane do kontroli wyrywkowo
- aby uniknąć opłat jeśli wysyłamy sobie kilka rzeczy z jednego sklepu (albo większą ilość) należy wysyłać paczki nawet na to samo nazwisko ale różne adresy - np dogadać się z sąiadem czy kumplem
Co się okazało i co można zrobić w takiej sytuacji:
- na paczkach, które przychodzą z zagranicy skanowane są naklejki adresowe i jeśli komputer wykryje za duża ilość paczek w krótkim czasie z automatu je zatrzymuje (co się stało w przypadku mojej znajomej) a niektóre (np duże) są brane do kontroli wyrywkowo
- aby uniknąć opłat jeśli wysyłamy sobie kilka rzeczy z jednego sklepu (albo większą ilość) należy wysyłać paczki nawet na to samo nazwisko ale różne adresy - np dogadać się z sąiadem czy kumplem
Bzdura paczkę twojej koleżance zatrzymali bo jednak kamera to już spora paczka, a co dopiero 3. Nie mówiąc o zawartości którą widzą na skanieBombee pisze: Co się okazało i co można zrobić w takiej sytuacji:
Nie. To nie jest prawda. Po prostu wyłapują losowo duże i podejrzane paczki jak telefony/kamery/tablety/laptopy lub te z zadeklarowaną dużą wartością.Bombee pisze:hoka, no niestety to prawda.
1. Czemu w takim razie jak ja dostałem paczkę z dwoma w środku to mi jej nie zatrzymali?
2. Kamerki to były a'la GoPro więc paczki były niewielkie.
3. Informację taką "dostałem" od pewnego celnika
W przypadku pierwszej miałeś szczęście lub bardziej wyrozumiały WER.
Nikogo nie obchodzi ile pojedynczych paczek sobie na miesiąc zamawiasz. Rejestrują natomiast te, które zatrzymali na cle.
Mi zatrzymali latarkę o wartości 12 dolarów i był to mój pierwszy zakup. Całkowicie przeczy to Twojej teorii. Według mnie wytłumaczenie jest proste - zatrzymują losowo i tyle.Bombee pisze:hoka, taką mam informację i jej się trzymam, bo wiem że jest 100% wiarygodna.
A każdy i tak zrobi jak uważa
Ostatnio dostałem 2 paczki z Chin, w jednej zasilacz a jako opakowanie pudełko z tabletu - nawet na to nie spojrzeli i puścili dalej, mimo że na opakowaniu widać co i jak - zdjęcie tabletu, specyfikacja itd.
ILPT
Są pewne celnicze "algorytmy" wyboru paczek do kontroli. Ważne jest miejsce nadania, waga, wielkość, kształt, rodzaj opakowania, (kombinacja tych czynników), ponad to dane i adres odbiorcy (Jan Nowak ul. Polna 40 = gwarancja kontroli ) oraz stan paczki (to może się niektórym wydać dziwne.)skaktus pisze:
Mi zatrzymali latarkę o wartości 12 dolarów i był to mój pierwszy zakup. Całkowicie przeczy to Twojej teorii. Według mnie wytłumaczenie jest proste - zatrzymują losowo i tyle.
.
Służba Celna wie, że małe paczki z Chin to "tanie prezenty" dla osobistego użytku. Lepiej polować na hurtowników lub na przesyłki starannie zapakowane (pudełka, folie ochronne, kurier = duża wartość)
Mimo wszystko trzeba też pamiętać, że w takim kontenerze ULD mieści się kilka tys. przesyłek.
a do tego mamy jeszcze paczki wychodzące.
Dzisiaj otrzymałem przesyłkę z gearbest, która oprócz zielonego stempla UC otrzymała także żółtą wlepkę widoczną na zdjęciu: (Towary niespełniające warunków ustanowionych...)
Paczka oznaczona jako "other", a wartość wpisana $24,50 (Rzeczywista trochę większa). UC nie naliczył żadnych dodatkowych opłat. Co oznacza ta naklejka? Mam się czegoś obawiać?
Paczka oznaczona jako "other", a wartość wpisana $24,50 (Rzeczywista trochę większa). UC nie naliczył żadnych dodatkowych opłat. Co oznacza ta naklejka? Mam się czegoś obawiać?
Paczka idzie pocztą holenderską ale nadawana jest w chinach(?) Dlatego jest naklejka, jak by była naprawdę nadana w europie to by jej nie było.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
CZĘŚĆ DRUGApietros pisze:Co oznacza ta naklejka?
Podstawy Wspólnoty
Tytuł 1
Swobodny przepływ towarów
Artykuł 9
1. Podstawą Wspólnoty jest unia celna, która rozciąga się na całą wymianę towarową i obejmuje zakaz ceł przywozowych i wywozowych między Państwami Członkowskimi oraz wszelkich opłat o skutku równoważnym, jak również przyjęcie wspólnej taryfy celnej w stosunkach z państwami trzecimi.
2. Postanowienia rozdziału 1 sekcja 1 i rozdziału 2 niniejszego tytułu stosują się do produktów pochodzących z Państw Członkowskich oraz do produktów pochodzących z państw trzecich, jeżeli znajdują się one w swobodnym obrocie w Państwach Członkowskich.
Artykuł 10
1. Produkty pochodzące z państw trzecich są uważane za będące w swobodnym obrocie w jednym z Państw Członkowskich, jeżeli dopełniono wobec nich formalności przywozowych oraz pobrano wszystkie wymagane cła i opłaty o skutku równoważnym w tym Państwie członkowskim i jeżeli nie skorzystały z całkowitego lub częściowego zwrotu tych ceł lub opłat.
2. Przed upływem roku od wejścia w życie niniejszego Traktatu Komisja ustali metody współpracy administracyjnej dla zastosowania artykułu 9 ustęp 2, uwzględniając potrzebę jak najdalej idącego ograniczania formalności, jakim podlega handel. Przed upływem roku od wejścia w życie niniejszego Traktatu Komisja ustanowi przepisy mające zastosowanie w obrocie towarowym między Państwami Członkowskimi dotyczące towarów pochodzących z innego Państwa Członkowskiego, wytworzonych z produktów, które nie były objęte odpowiednimi cłami i opłatami o skutku równoważnym obowiązującymi w tym Państwie Członkowskim, występującym w danym wypadku w charakterze eksportera, lub które korzystały z całkowitego lub częściowego zwrotu tych ceł lub opłat. Przy ustanawianiu powyższych przepisów Komisja uwzględnia zasady ustalone dla znoszenia ceł wewnątrz Wspólnoty oraz stopniowego wprowadzania wspólnej taryfy celnej.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski