Oświetlenie awaryjne

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Zonzi

Oświetlenie awaryjne

Post autor: Zonzi »

Witam wszystkich.

Mam problem z wyborem typu latarki. Mam dość częste przerwy w zasilaniu i świeczki nie wystarczają.
Potrzebuję oświetlenia przy jakim można poczytać przez 2-3 h i przełączyć w tryb moon do oświetlania pokoi i korytarzy przez noc.
Latarki będą obsługiwane przez dzieci, a co za tym idzie powinny być zabezpieczone termicznie i proste w obsłudze.
Ogniwa mam z baterii laptopa 18650 do sprawdzenia.

No i nie wiem czy jakieś ...fire z dx z dyfuzorem czy dedykowane lampki kempingowe spełnią takie oczekiwania czy raczej 4x L2p od Grega. mam 2 petzle Tikka + i tego używam na codzień.
neutrinus
Kontakt:

Post autor: neutrinus »

A nie lepiej tradycyjne oświetlenie awaryjne w korytarzach? Nawet w naszym sklepiku widziałem ofertę odpowiednią..
ptja

Post autor: ptja »

Ja mam plan uzyć w takiej roli taśmy LED i "żarówki" LED 12V podłączone do zasilacza awaryjnego 12V i podtrzymania z aku żelowym.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
michal1

Post autor: michal1 »

Do domu to raczej EDC X1 od Grega, lepszy rozkład światła. Dużo taniej wyjdzie uzycie dedykowanego oświetlenia awaryjnego.
Awatar użytkownika
piciex

Post autor: piciex »

Jeśli masz w domu jasne sufity i postawisz EDC X1 na stole- skierowaną do góry to sąsiadów szlag trafi, że u ciebie jest światło, a u nich nie... :mrgreen:
Już to raz przerabiałem, sąsiad trzy razy bezpieczniki sprawdzał, w końcu przyszedł zapytać, czy my jakieś agregaty mamy.
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Ja do awaryjnego oświetlenia do domu wolę coś co świeci szeroko, u mnie są to samoróbki. Za to równie dobrze (albo i lepiej) powinny się sprawdzić lampki kempingowe i czołówki. Kempingowe, które są na np 3xR20 łatwo przerobić na aku 18650, tylko jakieś zabezpieczenie/sterownik trzeba dodać.

Wczoraj czytałem recenzję takiej: http://www.torch.pl/forum/index.php/top ... #msg251517

Ręczna latarka świecąca w sufit też się ostatecznie sprawdza, ale kupa światła jest marnowana, bo nawet na najbielszej farbie marnuje się dużo więcej światła niż przez szybki/reflektory/soczewki.

Pozdrawiam.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Awatar użytkownika
piciex

Post autor: piciex »

marmez, u mnie nic się nie marnuje. 60% światła oświetla pokój, a 40% wnerwia sąsiada- bezcenne. ;)
michal1

Post autor: michal1 »

Zawsze do latarki można zastosować dyfuzor. ;)
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Dyfuzor tak, albo takie rurki białe nakładane na latarkę (mniej oślepiają), albo sobie takie cudo zrobić: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=15812

piciex, pisząc o marnowaniu, chodzi mi o część światła, która się nie odbije od sufitu. Choć niezaprzeczalną zaletą oświetlenia sufitu jest miękkie nierażące światło :) Nawet się przyznam, że sam to nieraz stosuję, ale raczej, gdy nie chcę mieć jak najjaśniej, tylko tak, żeby się nie potykać o zabawki ;)

Pozdrawiam.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Drag-On

Post autor: Drag-On »

Do takich zastosowań spokojnie wystarczy stary dobry convoy S2. Jak pracują u siebie na budowie i zwinę już kabel doprowadzający prąd ze starego domu to celuje convoyem w sufit i światła mam aż nadto.
ODPOWIEDZ