Witam
Chciałbym dokupić trochę RAM-u do mojego kilkuletniego komputera. Czym więcej o tym czytam tym mniej wiem i mam większe wątpliwości.
W tym komputerze jest płyta główna MSI P67A-GD55 B3 z procesorem i5 2500 (bez K). Obecnie mam 8 GB RAM-u w dwóch kościach Kingstona 4 GB KVR1333D3N9/4G z czego jedna została zakupiona wraz z całym komputerem, a druga ok. rok później. Działają w dual channel (przynajmniej wg programu CPU-Z) i nie ma żadnego problemu.
Chciałbym dołożyć drugie 8 GB. 8 GB do normalnego użytku to byłaby wystarczająca ilość, ale mam cały czas otwartą przeglądarkę z milionem tabów co już zajmuje prawie połowę dostępnej pamięci. Nierzadko w coś gram i w międzyczasie muszę czegoś poszukać w internecie. Wtedy praktycznie cała pamięć jest zajęta. W dodatku chciałbym się pobawić ramdyskiem i wirtualnymi maszynami bez obaw o brak pamięci.
Pierwsza rzecz. W instrukcji mam napisane, że płyta główna obsługuje max 16 GB pamięci. Na stronie producenta jest to już 32 GB. Identyczna instrukcja jest też dostępna na stronie producenta. Czy któraś z aktualizacji biosu mogła zwiększyć ilość obsługiwanej pamięci?
Kości które posiadam nie są już dostępne w sprzedaży, więc muszę wziąć inne. I tu mam największy problem. Jakie wybrać? Jedni piszą, że powinny działać dowolne i można praktycznie dowolnie mieszać, a inni że za każdym razem gdy ktoś pomiesza kości ginie mały kotek. Dostępne są zestawy 2 x 4 GB i pojedyncze kości. Będzie między nimi jakaś różnica poza ceną (zestaw droższy o jakieś 20 zł)?
Kolejna rzecz. Niektóre pamięci są dostępne w dwóch wersjach: zwykłej i single rank. Cena jest zwykle identyczna. Znalazłem informacje, że w zwykłych kościach moduły pamięci są rozmieszczona po obu stronach, a w singe rank tylko po jednej. Czy w moim przypadku będzie to miało jakieś znaczenie? Bezpieczniej brać zwykłe?
Wstępnie wytypowałem najtańsze Goodramy. http://www.komputronik.pl/product/24288 ... z_CL9.html lub http://www.komputronik.pl/product/24784 ... _Blue.html Wzrostu wydajności się oczywiście nie spodziewam. To ma po prostu działać. Zwolnić też nie może.
rozbudowa pamięci RAM w niezbyt nowym komputerze
-
jeśli chodzi o pamięci single rank - w niektórych płytach pamięci "zwykłe" obustronne działają tylko podwójnie (płyta nie obsłuży 4 takich kości). W instrukcji Twojej płyty nie widzę takiej informacji, więc teoretycznie powinny działać)
Różne ilości pamięci to mogą być różne rewizje płyty; jeśli nie zwiększasz powyżej 16 GB to bez znaczenia
Kości - najlepiej takie same, aczkolwiek *większość* miksów współpracuje bez kłopotów. Pamięci o wyższym taktowaniu automatycznie powinny zwolnić tak by dostosować do najwolniejszej kości.
Różne ilości pamięci to mogą być różne rewizje płyty; jeśli nie zwiększasz powyżej 16 GB to bez znaczenia
Kości - najlepiej takie same, aczkolwiek *większość* miksów współpracuje bez kłopotów. Pamięci o wyższym taktowaniu automatycznie powinny zwolnić tak by dostosować do najwolniejszej kości.
Akurat RAM dysk świetnie się sprawdza jako temp dla programów pakujących, przeglądarek etc.
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne
Myślę że nie zauważę żadnej różnicy między tempem przeglądarki na dysku SSD (jak mam teraz) a tempem w ramdysku. Może być widoczna jedynie w przypadku bardzo dużych plików lub dużej ilości małych, ale nawet mój temp nie zajmuje kilku GB.
O ramdysku myślałem jako o tymczasowym rozwiązaniu tylko gdy będzie potrzebne. W zasadzie tylko taki dodatek.
Używam widnowsa 7 i chciałbym się nauczyć pisać programy pod 8.1. Do tego jest potrzebny windows 8.1. Tego komputera uzywają też inne osoby, więc nie mogę po prostu zamienić 7 na 8.1 dlatego pozostaje wirtualna maszyna. Sam taki windows pożera na starcie ok 1 GB pamięci. Do komfortowego działa w visual studio potrzeba trochę więcej.
Ogólnie jako programista jakoś znajdę sposób żeby wykorzystać tyle pamięci.
Na razie wychodzi na to, że pamięci, które zaproponowałem powinny działać. Ale jak nie zadziałają to też nie będzie to zaskoczenie.
O ramdysku myślałem jako o tymczasowym rozwiązaniu tylko gdy będzie potrzebne. W zasadzie tylko taki dodatek.
Używam widnowsa 7 i chciałbym się nauczyć pisać programy pod 8.1. Do tego jest potrzebny windows 8.1. Tego komputera uzywają też inne osoby, więc nie mogę po prostu zamienić 7 na 8.1 dlatego pozostaje wirtualna maszyna. Sam taki windows pożera na starcie ok 1 GB pamięci. Do komfortowego działa w visual studio potrzeba trochę więcej.
Ogólnie jako programista jakoś znajdę sposób żeby wykorzystać tyle pamięci.
Na razie wychodzi na to, że pamięci, które zaproponowałem powinny działać. Ale jak nie zadziałają to też nie będzie to zaskoczenie.