rozbudowa pamięci RAM w niezbyt nowym komputerze

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
rafalzaq

rozbudowa pamięci RAM w niezbyt nowym komputerze

Post autor: rafalzaq »

Witam

Chciałbym dokupić trochę RAM-u do mojego kilkuletniego komputera. Czym więcej o tym czytam tym mniej wiem i mam większe wątpliwości.
W tym komputerze jest płyta główna MSI P67A-GD55 B3 z procesorem i5 2500 (bez K). Obecnie mam 8 GB RAM-u w dwóch kościach Kingstona 4 GB KVR1333D3N9/4G z czego jedna została zakupiona wraz z całym komputerem, a druga ok. rok później. Działają w dual channel (przynajmniej wg programu CPU-Z) i nie ma żadnego problemu.
Chciałbym dołożyć drugie 8 GB. 8 GB do normalnego użytku to byłaby wystarczająca ilość, ale mam cały czas otwartą przeglądarkę z milionem tabów co już zajmuje prawie połowę dostępnej pamięci. Nierzadko w coś gram i w międzyczasie muszę czegoś poszukać w internecie. Wtedy praktycznie cała pamięć jest zajęta. W dodatku chciałbym się pobawić ramdyskiem i wirtualnymi maszynami bez obaw o brak pamięci.

Pierwsza rzecz. W instrukcji mam napisane, że płyta główna obsługuje max 16 GB pamięci. Na stronie producenta jest to już 32 GB. Identyczna instrukcja jest też dostępna na stronie producenta. Czy któraś z aktualizacji biosu mogła zwiększyć ilość obsługiwanej pamięci?
Kości które posiadam nie są już dostępne w sprzedaży, więc muszę wziąć inne. I tu mam największy problem. Jakie wybrać? Jedni piszą, że powinny działać dowolne i można praktycznie dowolnie mieszać, a inni że za każdym razem gdy ktoś pomiesza kości ginie mały kotek. Dostępne są zestawy 2 x 4 GB i pojedyncze kości. Będzie między nimi jakaś różnica poza ceną (zestaw droższy o jakieś 20 zł)?
Kolejna rzecz. Niektóre pamięci są dostępne w dwóch wersjach: zwykłej i single rank. Cena jest zwykle identyczna. Znalazłem informacje, że w zwykłych kościach moduły pamięci są rozmieszczona po obu stronach, a w singe rank tylko po jednej. Czy w moim przypadku będzie to miało jakieś znaczenie? Bezpieczniej brać zwykłe?

Wstępnie wytypowałem najtańsze Goodramy. http://www.komputronik.pl/product/24288 ... z_CL9.html lub http://www.komputronik.pl/product/24784 ... _Blue.html Wzrostu wydajności się oczywiście nie spodziewam. To ma po prostu działać. Zwolnić też nie może.
FreeMagenta

Post autor: FreeMagenta »

jeśli chodzi o pamięci single rank - w niektórych płytach pamięci "zwykłe" obustronne działają tylko podwójnie (płyta nie obsłuży 4 takich kości). W instrukcji Twojej płyty nie widzę takiej informacji, więc teoretycznie powinny działać)
Różne ilości pamięci to mogą być różne rewizje płyty; jeśli nie zwiększasz powyżej 16 GB to bez znaczenia :)
Kości - najlepiej takie same, aczkolwiek *większość* miksów współpracuje bez kłopotów. Pamięci o wyższym taktowaniu automatycznie powinny zwolnić tak by dostosować do najwolniejszej kości.
Kielek

Post autor: Kielek »

rafalzaq pisze:W dodatku chciałbym się pobawić ramdyskiem i wirtualnymi maszynami bez obaw o brak pamięci.
Zapomnij o ramdysku. To nie ma sensu w dzisiejszych czasach, to bardzo stary pomysł. Jeśli chodzi o maszyny wirtualne - napisz czego oczekujesz/co chcesz uzyskać.
PawelG.

Post autor: PawelG. »

Akurat RAM dysk świetnie się sprawdza jako temp dla programów pakujących, przeglądarek etc. :mrgreen:
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne :)
Awatar użytkownika
rafalzaq

Post autor: rafalzaq »

Myślę że nie zauważę żadnej różnicy między tempem przeglądarki na dysku SSD (jak mam teraz) a tempem w ramdysku. Może być widoczna jedynie w przypadku bardzo dużych plików lub dużej ilości małych, ale nawet mój temp nie zajmuje kilku GB. ;)

O ramdysku myślałem jako o tymczasowym rozwiązaniu tylko gdy będzie potrzebne. W zasadzie tylko taki dodatek.
Używam widnowsa 7 i chciałbym się nauczyć pisać programy pod 8.1. Do tego jest potrzebny windows 8.1. Tego komputera uzywają też inne osoby, więc nie mogę po prostu zamienić 7 na 8.1 dlatego pozostaje wirtualna maszyna. Sam taki windows pożera na starcie ok 1 GB pamięci. Do komfortowego działa w visual studio potrzeba trochę więcej.
Ogólnie jako programista jakoś znajdę sposób żeby wykorzystać tyle pamięci. ;)

Na razie wychodzi na to, że pamięci, które zaproponowałem powinny działać. Ale jak nie zadziałają to też nie będzie to zaskoczenie.
ODPOWIEDZ