Przetwornica 12V-12V
Przetwornica 12V-12V
Hej,
Czy możecie polecić niedrogą przetworniczkę, która z 10..14V na wejściu wyprodukuje 12V (max 1A) na wyjściu?
Czy możecie polecić niedrogą przetworniczkę, która z 10..14V na wejściu wyprodukuje 12V (max 1A) na wyjściu?
k.
http://allegro.pl/zasilacz-przetwornica ... 73484.html
może być taka???
może być taka???
-
To akurat dłuższa historia Ale sytuacja jest typowa np. dla instalacji w samochodzie, gdy chcemy zasilić urządzenie wymagające napięcia 12V+/-5%.GanzConrad pisze:Co chcesz zasilać tym akumulatorem?
[ Dodano: 23 Styczeń 2015, 23:30 ]
Wygląda fajnie i cena przystępna. Tylko że to jakaś chińszczyzna niewiadomego pochodzenia i z nieznanymi parametrami..... A zasilane urządzenie ma działać non stop, bez nadzoru....
k.
kjk,
Dluga historia na 1A ?
Pewno jakiś GPS w aucie, albo kamerka etc...
To fakt, te przetworniczki nie są zbyt trwale.
Tu masz, droższe, ale polskie, które chciałem kiedyś kupić:
Dluga historia na 1A ?
To fakt, te przetworniczki nie są zbyt trwale.
Tu masz, droższe, ale polskie, które chciałem kiedyś kupić:
Kod: Zaznacz cały
http://allegro.pl/przetwornica-podwyzszajaco-obnizajaca-dcud3-i4914546239.html
Pudło. Nic z tych rzeczy i nie w samochodzie.Issac pisze:kjk,
Dluga historia na 1A ?
To wzbudza większe zaufanie, ale 75 PLNów....Issac pisze: To fakt, te przetworniczki nie są zbyt trwale.
Tu masz, droższe, ale polskie, które chciałem kiedyś kupić:Kod: Zaznacz cały
http://allegro.pl/przetwornica-podwyzszajaco-obnizajaca-dcud3-i4914546239.html
k.
-
Kupiłem, przetestowałem. Z zasilaczem laboratoryjnym na wejściu i woltomierzem na wyjściu wszystko jest super. Jednak gdy na wyjściu pojawia się żarówka 12V, 10W (przetwornica ustawiona na 12V na wyjściu), to mój zasilacz laboratoryjny ustawiony na 12V nie jest w stanie dostarczyć wystarczająco dużo prądu (a co najmniej 2A potrafi wyprodukować)....
k.
I co masz za zasilacz ze 2A max tylko daje ?
żarówka się tylko tli rozumiem ?
To jest przetwornica STEP DOWN. To znaczy że obniża one napięcie... Jak dasz 12V na wejście to wyjściu będziesz miał ~9V MAX. To nie wina prądu, a napięcia.
Daj 15V na zasilaczu, i kręć potencjometrem na przetwornicy do oporu (kontroluj napięcie wyjściowe z niej, aż dostaniesz 12V)
żarówka się tylko tli rozumiem ?
To jest przetwornica STEP DOWN. To znaczy że obniża one napięcie... Jak dasz 12V na wejście to wyjściu będziesz miał ~9V MAX. To nie wina prądu, a napięcia.
Daj 15V na zasilaczu, i kręć potencjometrem na przetwornicy do oporu (kontroluj napięcie wyjściowe z niej, aż dostaniesz 12V)
Ostatnio zmieniony piątek 30 sty 2015, 10:16 przez Issac, łącznie zmieniany 1 raz.
Zasilacz jak zasilacz. Transformator, prostownik, regulowany stabilizatorIssac pisze:I co masz za zasilacz ze 2A max tylko daje ?
Tak.Issac pisze: żarówka sie tylko tli rozumiem ?
Nie doczytałeś. To jest przetwornica step up/step down, która zawsze powinna dać na wyjściu to, co jest ustawione, jeżeli na wejściu jest 1.5-38V.Issac pisze: To jest przetwornica STEP DOWN. To znaczy że obniża one napięcie... Jak dasz 12V na wejście to wyjściu będziesz miał ~9V MAX. To nie wina prądu, a napięcia.
No i co z tego? Potrzebuję układu, który da na wyjściu zawsze 12V, mając na wejściu też 12V albo trochę mniej albo trochę więcej.Issac pisze: Daj 15V na zasilaczu, i kręc potencjometrem na przetwornicy do oporu (kontroluj napięcie wyjściowe z niej, aż dostaniesz 12V)
k.
k.
Witam
Bawiłem się kiedyś przetwornicami i analizowałem układ SEPIC. Zauważyłem, że mają spore problemy z utrzymaniem napięcia wyjściowego w okolicach napięcia wejściowego. Spada wtedy sprawność układu, więc całkiem możliwe, że przetwornica będzie pobierać znacznie więcej mocy, niż daje do obciążenia.
Teoria tych przetwornic jest taka, że pierwszy stopień podnosi napięcie do ustalonego podczas projektowania a wyższego niż wyjściowe, a drugi, obniża do zadanego. Cechą charakterystyczną tego rozwiązania są dwa dławiki (cewki). Teoria SEPIC
Użyty w proponowanej przetwornicy układ scalony, został przewidziany do pracy step up/down, jednak w układzie przetwornicy transformatorowej, charakteryzującej się lepszą sprawnością, ale trudniejszą i droższą do wykonania przez trafo. XL6009 strona 7 .
Pozdrawiam
Bawiłem się kiedyś przetwornicami i analizowałem układ SEPIC. Zauważyłem, że mają spore problemy z utrzymaniem napięcia wyjściowego w okolicach napięcia wejściowego. Spada wtedy sprawność układu, więc całkiem możliwe, że przetwornica będzie pobierać znacznie więcej mocy, niż daje do obciążenia.
Teoria tych przetwornic jest taka, że pierwszy stopień podnosi napięcie do ustalonego podczas projektowania a wyższego niż wyjściowe, a drugi, obniża do zadanego. Cechą charakterystyczną tego rozwiązania są dwa dławiki (cewki). Teoria SEPIC
Użyty w proponowanej przetwornicy układ scalony, został przewidziany do pracy step up/down, jednak w układzie przetwornicy transformatorowej, charakteryzującej się lepszą sprawnością, ale trudniejszą i droższą do wykonania przez trafo. XL6009 strona 7 .
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.