Taśmy 5050 jednokolorowe

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
tisher

Taśmy 5050 jednokolorowe

Post autor: tisher »

Z uwagi na to, że i tak mi przechodzi przez ręce duuużo taśm ledowych i czasem człowiek ma oczy i widzi to podzielam się kolejną mało oczywistą, ale ważna sprawą. Poprzednio opisywałem pobór energii oraz jasność taśmy i dlaczego zależy on od sposobu połączenia, a teraz będzie o taśmach 5050.

Na początek zdjęcie i od razu pytanie jakie taśmy na nich widzimy?

Obrazek

Pewnie pierwsza myśl - ha! wiem! to są taśmy 5050 300LED! :)
No może nawet co dociekliwsi zidentyfikują ją jako taśmę białą ciepłą :)
Widzimy 2 paski po 15cm każdy.

Szybki rzut oka na opakowanie i... no być inaczej nie może, 5050 300LED 60LED/m Biała ciepła. Idealna taśma do większości zastosowań... tylko, że hmmm, dziwneee...
Bo jak mierzę pobór energii taśm to....

Obrazek
Obrazek

Noo teraz jest już dziwnieeeee. Dlaczemu jest aż taka różnicaaaaaa?
Pewnie teraz można usłyszeć jakiś głos z publiki "Panie, ale one na pewno mają różne rezystory i ta mocniejsza taśma jest przeciążona żeby była jaśniejsza!"
No baaa, rezystory! No przecież :P Takie proste rozwiązanie, alęz to oczywiste... tylko... hmm... teraz nie wiem, czy ta słabsza taśma jest OK, a ktoś podbił jasność taśmy mocniejszej czy taśma mocniejsza jest OK i ktoś zaniżył jasność taśmy słabszej? Obie opcje są bez sensu :P Przecież obie taśmy są opisane identycznie tak samo z identycznymi parametrami. A tu jak w twarz strzelił patrzę na luxomierz i mam 30% wyższą jasność taśmy mocniejszej i niby identycznej :shock: A może... obie taśmy pracują na swoim znamionowym prądzie i może... żadna nie jest ani przeciążona ani zaniżona...?

Hmm niemożliwe... to by musiało oznaczać, że obie identyczne z opisu i wyglądu taśmy i diody 5050... nie są identyczne... ale czy to może być możliwe... czy ktoś mógł wpaść na aż taki niecny plan?
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Obrazek
Obrazek

No proszę :)

ale chwila... :shock:

niedawno montowałem sobie w kuchni kawałek takiej taśmy białej zimnej... hmm...

Obrazek
... o te oszusty jedne! :P
http://ebike.nexun.pl/ - mój blog o budowie rowerów elektrycznych
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

No napięcie rośnie jak w kinie :) ale może byś uchylił rąbka tajemnicy i powiedz która z nich miała 3 struktury, która miała większą moc, i której szukać w sklepie...
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
tisher

Post autor: tisher »

Prawdziwe diody 5050 mają 3 struktury, są jaśniejsze i pobierają więcej energii :)
Te liche podróbki (Na zdjęciu na górze to jest taśma niższa) to najpewniej diody 3528 zalane w obudowie przypominającej 5050.
Wiedza która taśma jest prawdziwa oraz gdzie można ją kupić jest nieistotna, i tak tego nie sprawdzisz przed zakupem na internecie. A w sklepie sprawdzisz to 1 rzutem oka, tylko teraz już wiesz na co patrzeć i jak nie dać się oszukać.
Ostatnio zmieniony czwartek 29 sty 2015, 20:05 przez tisher, łącznie zmieniany 1 raz.
http://ebike.nexun.pl/ - mój blog o budowie rowerów elektrycznych
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

tisher, dzięki :) , ale nic nie mówiłem, że chcę kupować w Internecie :wink:

Pozdrawiam.
Tekst podpisu:
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Dobra taśma niestety kosztuje, po zrobieniu ostatnio instalacji na polskim produkcie marki Niviss raczej nic innego nie wybiorę i polecę :)

Głównie ze względu na barwę która jest tutaj gwarantowana , w całej reszcie produktów to wielka loteria.
elektroda.pl
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

krzycho_ pisze:polskim produkcie marki Niviss raczej nic innego nie wybiorę i polecę
Nivissa "żarówki LED" montowaliśmy w pracy w lampach ogrodowych, bardzo porządnie zrobione były, porządny aluminiowy radiator (a moc tylko 3-4W), optyka przykręcona na gwint i klej. Tylko jedna z kilkudziesięciu padła (może od wilgoci z przeciekającej lampy, trudno powiedzieć). Kilka lat już na ogrodach są i dalej ładnie świecą.

Pozdrawiam.
Tekst podpisu:
Awatar użytkownika
Issac

Post autor: Issac »

Teraz pytanie, kto z was ma w pobliżu fajny sklep gdzie mogą powybierać z taśm led ?
studzin

Post autor: studzin »

Na Rdestowej jest Maritex - mają w ofercie NIVISS'a. Co prawda wystawki tam nie widziałem.
ODPOWIEDZ