(Rozwiązany) Nowa dioda i jest mniejszy prąd - dlaczego ?

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
robak1989

(Rozwiązany) Nowa dioda i jest mniejszy prąd - dlaczego ?

Post autor: robak1989 »

Witam.

Pytanie do mądrych:

Driver nanjg 105c 8*AMC sterował diodą XM-L U2 i maksymalny prąd, jaki zanotowałem na multimetrze wynosił 2,83A (pewnie niewielkie przekłamania z racji, że chiński miernik). Po wymianie samej diody na XM-L2 U3 maksymalny prąd wynosi około 2,3A.
Czy ktoś spotkał się z czymś takim?

Niby Vf obydwu diod jest zbliżone (rozrzut powiedzmy 0,1V w poszególnych zakresach), a sterownik jakby nie domagał.

Jeszcze czegoś nie rozumiem w zasadzie działania, czy sprzęt jest winny?
Ostatnio zmieniony środa 04 lut 2015, 13:22 przez robak1989, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Czy zmierzyłeś Vf, czy bierzesz z "katalogu".
Być może jeszcze winne jest ogniwo, chyba, że po wymianie diody, je naładowałeś.
Jest też możliwość, że coś nie tak poszło podczas lutowania przewodów do MCPCB.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
robak1989

Vf wyłącznie wziąłem z katalogu. Ogniwo to samo, które używałem wcześniej, do testów zawsze naładowane do pełna. Dioda zamówiona na intl-outdoor, z padem Noctigon.
Pomyślałem od razu o tym, co mi napisałeś, czyli zimne luty, złe połączenie itp, jednak po przelutowaniu i sprawdzeniu wciąż jest to samo.

Czy upalony 1xAMC w sterowniku pozwoli mu na dalszą pracę z mniejszym prądem, czy zasilanie zostanie odcięte zupełnie? Kombinuję już na różne sposoby, co może być przyczyną. Przy wymianie diody nawet sterownika nie wyciągałem, dosłownie 5 minut pracy mi to zajęło, więc wykluczam wszystko po kolei. Jeszcze miernik, ale o 0,5A po wymianie samej diody chyba się nie pomylił.

Dzięki za odpowiedź i poświęcony czas.

EDIT:
Vf na zimnej diodzie przy tych zmierzonych 2,3A(na dupce) wynosi 3,41V na diodzie.
Według katalogu odpowiadałoby to prądowi ~3A
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Poprawić lutowanie diody do podłoża.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
robak1989

maciex93, jak mogę to zrobić, skoro dioda jest lutowana od spodu? Nie ma nawet gdzie grota przytulić, a od dołu podłoża to chyba nie osiągnę temperatury topienia lutu, bo za dobrze ciepło przewodzi..
ProLight

Post autor: ProLight »

Przelutujesz diodę na żelazku, bądź hot-airem, musisz podgrzać podłoże do temperatury topienia sie cyny.
Główny spammer tego Forum ;)
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Można na żelazku, można położyć podłoże na grot lutownicy, można hot-airem, nawet zapalniczką żarową (zwykła okopci).
Chodzi o to żeby rozgrzać podłoże aż cyna się stopi, delikatnie poruszać diodą bo być może połączenie tam nie jest dobre. I ważne żeby nie tykać soczewki diody a jej podstawę.

[ Dodano: 29 Styczeń 2015, 13:50 ]
http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?p=123958#123958
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Serkules

Post autor: Serkules »

Obawiam się, że przelutowanie diody nic tu nie da. Na BudgetLightForum ludzie bardzo krytycznie wyrażali się o XM-L2 U3. Wydajność była na poziomie U2. Właśnie z tego powodu po korespondencji z Hank'iem z intl-outdoor zmieniłem moje zamówienie z XM-L2 U3, na U2 i barwie 3C.

Niestety bardzo często topowe biny mają bardzo wysokie Vf, stąd czasem warto rozważyć niższy bin ale z niższym Vf. Szczególnie jeśli planujemy zasilanie z jednego li-iona.
Thrower to nie wszystko - czasem trzeba światła blisko ;)
Awatar użytkownika
robak1989

Serkules pisze:Obawiam się, że przelutowanie diody nic tu nie da.
Do takiego samego wniosku doszedłem i też czytałem informacje na budgetlightforum. Cóż, pozostaje się oswoić z tą diodą. Nic innego chyba nie wymyślimy na chwilę obecną.

[ Dodano: 1 Luty 2015, 14:00 ]
Czy dolutowanie AMC-ków podniesie w moim przypadku prąd na wyjściu, czy ogólna sprawność pójdzie mocno w dół?

[ Dodano: 4 Luty 2015, 13:25 ]
Problem rozwiązany.

Przyczyną spadku prądu były... przewody multimetru. Tak jak wspominałem jest to chińczyk z marketu za 10 PLN. Przewody grubości włosa zostały zamienione na 1,5 mm2 i multimetr pięknie wskazuje ~2,8A.
ODPOWIEDZ