Jaką lokatę polecacie

....nie pasujące gdzie indziej...
lumi3

Jaką lokatę polecacie

Post autor: lumi3 »

Szukam dobrej lokaty.Chce założyć jakąś na parę miesięcy i nie wiem w jakim banku macie jakieś propozycje
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Trzeba było kupić franki 2 tygodnie temu :mrgreen:
max4max

Post autor: max4max »

Najlepiej oprocentowane lokaty ( czyste bez produktów inwestycyjnych) to takie zakładane tylko 1 raz połączone z podaniem danych i często założeniem konta.
Generalnie popatrz na 2 poniższe strony gdzie masz pełen przegląd lokat:
http://www.bankier.pl/lokaty/porownaj-lokaty
http://www.najlepszelokaty.pl/ranking-lokat/
lumi3

Zbychur pisze:Trzeba było kupić franki 2 tygodnie temu

To fakt ale tak jak szybko poszło do góry tak szybko może spaść i jeszcze można stracić
To jest maaaafia :wink:
max4max pisze:Generalnie popatrz na 2 poniższe strony gdzie masz pełen przegląd lokat:
Dzięki ale patrzyłem bardziej chodzi mi o lokaty które sam ktoś miał i jest zadowolony

Wiem że to się szybko zmienia i tak dalej ale może akurat ktoś jest w temacie i coś poradzi
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

lumi3, ja polecam lokaty w Getin Banku. Ich oprocentowanie (zwłaszcza tych dla nowych użytkowników jest w ścisłej czołówce). Miałem tam kilka lokat i zawsze wszystko bez problemów. Denerwujące niestety (ale podejrzewam, że jak w większości) są telefony telemarketerów próbujących namówić Cię na kolejny okres, gdy bieżący dobiega końca.
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

I zanim cokolwiek założysz, patrz bardzo dokładnie co podpisujesz. Obecnie banki dają nawet 4,5%, tylko nikt nie mówi, że to tylko dla nowych klientów, tylko dla nowych środków i tylko na 3 miesiące. Potem masz psie 1,5% itd, więc u niektórych którzy mają stałe np. 2% można więcej zarobić, ale to i tak często mizerna kasa - dolicz do tego podatki i już robi się mniej wesoło :)
ILPT
ptja

Post autor: ptja »

lumi3 pisze:To fakt ale tak jak szybko poszło do góry tak szybko może spaść i jeszcze można stracić
szybko, to się zgodzę, ale spaść? Niby dlaczego waluta tak rozsądnie zarządzanego państwa miałaby tracić na wartości względem walut państw zadłużających się coraz bardziej, aż do poziomu, którego nie da się spłacić?
Mogę się założyć, że w ciągu dwóch lat kurs CHF/PLN nie spadnie poniżej, powiedzmy, 3,2 zł.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
fxxx

Post autor: fxxx »

Kup kontener czegokolwiek w chinach i sprzedaj u nas. Dla mnie lokata 4% jest bez sensu bo nawet na inflację nie będzie. Jak masz grubą kasę to kup działkę przy drodze z mediami. Sam bym teraz działki kupił gdyby nie budowa:)
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

lumi3 pisze:To fakt ale tak jak szybko poszło do góry tak szybko może spaść i jeszcze można stracić
No własnie nie trzymać tylko sprzedać. Takiego oprocentowania nie ma nigdzie, 20% w skali ..... doby :mrgreen: .

Kolega miał jechać służbowo do Liechtensteinu, dostał od firmy 4700 euro na koszty wyjazdu i tygodniowego pobytu, z czego 4000 wymienił na CHF (waluta Lichtensteinu, podobno bardziej się opłaca płacić tam frankami niż euro). Sprawa się rypła i nigdzie nie pojechał, już miał przelać (oddać) otrzymaną kasę, ale musiał najpierw ją przewalutowań z powrotem na euro. Był pewien, że nieźle na tym wtopi, bo chciał być sprytny i tam płacąc we frankach co nieco zaoszczędzić dla siebie, ale do wyjazdu nie doszło, a na przewalutowaniu na pewno by stracił. Szczęście jego polegało na tym, że padł mu internet w przed dzień uwolnienia franka. Na drugi dzień był już sporo do przodu ;)
lumi3

fxxx pisze:Kup kontener czegokolwiek w chinach i sprzedaj u nas
Tak ale to trzeba mieć firmę żeby sprzedawać bo inaczej polskie państwo się zainteresuje i wtedy ..upa Wiadomo każdy czasami sprzeda coś na alleg.. ale to kilka kilkanaście razy w roku.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
Za diabła nie mogę sobie przypomnieć z jakiego filmu, a raczej musicalu... ale pewna wdowa podrywająca sknerusa, powiedziała: "pieniądze są jak łajno, żeby wydały obfity plon, trzeba je rozrzucić" ;)
Ogólnie lokaty, jak wspomnieli przedmówcy, słabo się opłacają... Oczywiście bardziej niż trzymanie gotówki w skarpecie, ale zawsze.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
SP5VR

Post autor: SP5VR »

Chyba lepiej kupić mieszkanie pod wynajem albo lokal...
ptja

Post autor: ptja »

Pyra pisze:Oczywiście bardziej niż trzymanie gotówki w skarpecie
nie na Cyprze (póki co tylko tam, ale QE się zaczyna)... http://www.blog.gwiazdowski.pl/index.ph ... =1&id=1212
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
lumi3

No tylko na mieszkanie nie starczy

Wiem że to dobry pomysł na lokowanie kasy

zastanawiam się na Mbank 4% plusy to darmowe konto a prawie wszystkie lokaty potrzebują konto w danym banku
Awatar użytkownika
Fluxor

Post autor: Fluxor »

Teraz to najlepiej trzymać pieniądze w skarpecie. Masz chociaż pewność, że możesz je wypłacić sobie w każdym momencie a jak bank naliczy ci wszystkie dodatkowe opłaty to okaże sie że i tak nic nie zarobiłem wpłacając je na konto.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
ODPOWIEDZ