MacTronic Bike Pro Scream BPM170L, uszkodzenie.
MacTronic Bike Pro Scream BPM170L, uszkodzenie.
Jestem nowym użytkownikiem.
Chciałbym wszystkich powitać.
Od dłuższego czasu jestem gościem tego forum, często korzystam z waszych porad, testów.
Nawiązując do tematu:
Od jakiegoś czasu moja lampka rowerowa świeci maksymalną jasnością przez parę sekund po czym jej jasność mocno spada do minimalnej po parunastu minutach.
Dowiedziałem się że mógł w niej paść sterownik ( podobno jest wrażliwy na mały prąd w akumulatorku?).
Moje pytani brzmi jak ja naprawić?
latarka jest solidnie wykonana szkoda jej wyrzucać tym bardziej że mało nie kosztowała.
Nie jestem elektronikiem , ale mam multimetr , stacje lutowniczą może z waszą pomocą ja naprawie.
[ Dodano: 13 Listopad 2014, 22:42 ]
Załączam zdjęcie płytki i elementów elektronicznych.
Chciałbym wszystkich powitać.
Od dłuższego czasu jestem gościem tego forum, często korzystam z waszych porad, testów.
Nawiązując do tematu:
Od jakiegoś czasu moja lampka rowerowa świeci maksymalną jasnością przez parę sekund po czym jej jasność mocno spada do minimalnej po parunastu minutach.
Dowiedziałem się że mógł w niej paść sterownik ( podobno jest wrażliwy na mały prąd w akumulatorku?).
Moje pytani brzmi jak ja naprawić?
latarka jest solidnie wykonana szkoda jej wyrzucać tym bardziej że mało nie kosztowała.
Nie jestem elektronikiem , ale mam multimetr , stacje lutowniczą może z waszą pomocą ja naprawie.
[ Dodano: 13 Listopad 2014, 22:42 ]
Załączam zdjęcie płytki i elementów elektronicznych.
- Załączniki
-
- IMG_20141113_221442.jpg (81.23 KiB) Przejrzano 5604 razy
Dzięki za podpowiedz, akumulatorki to eneloopy AAA x 3 sztuki. Były naładowane i w innych urządzeniach sprawują się bez zarzutu. Na pewno są okej , podmieniałem je kilka razy.Zbychur pisze:Czym to jest zasilane? Jeśli Li-ion to po taki spadku jasności sprawdź napięcie na ogniwie. Możesz też podłączyć akumulator do drivera przez multimetr jako element obwodu i obserwować jak się zmienia napięcie, czy po prostu drastycznie maleje. Może lampka jest OK. tylko akumulator padł?
z objawów jakie zauważyłem to po wyłączeniu i włączeniu ponownie, przez sekundę świeci okej i od razu jej jasność spada. Może ten mały tranzystor jest uszkodzony?
Witam wszystkich, ponieważ jest to mój pierwszy post ...
Mam taką samą lampkę i inny problem - mogę ją tylko załączyć i wyłączyć, świeci wtedy na 100% , dzieje się tak po upływie ponad roku użytkowania, wcześniej można było klikaniem wyłącznika wywołać jeszcze kilka innych trybów. Pytanie do Was : czy ta nakrętka z tyłu (z wyłącznikiem) jest rozbieralna i wtedy można wymienić ten przycisk pod gumką, czy trzeba kupić całą tylną część ?
Mam taką samą lampkę i inny problem - mogę ją tylko załączyć i wyłączyć, świeci wtedy na 100% , dzieje się tak po upływie ponad roku użytkowania, wcześniej można było klikaniem wyłącznika wywołać jeszcze kilka innych trybów. Pytanie do Was : czy ta nakrętka z tyłu (z wyłącznikiem) jest rozbieralna i wtedy można wymienić ten przycisk pod gumką, czy trzeba kupić całą tylną część ?
Tak, jest rozbieralny, ale moim zdaniem winny jest sterownik a nie włącznik. To sterownik realizuje tryby pracy, włącznik działa wyłącznie na zasadzie on/off, a zmiana trybów odbywa się poprzez krótkie przerwanie obwodu.
Aha, poszukam, może mam ten włącznik jakby co, bo dwa screamy wypatroszyłem swego czasu.
EDIT:
jakby co - mam.
Aha, poszukam, może mam ten włącznik jakby co, bo dwa screamy wypatroszyłem swego czasu.
EDIT:
jakby co - mam.
Convoy S2 4C attiny25V 3,04A REF
Convoy S2 4C attiny25V 3,04A kolimator 15*90
Convoy S2 4C attiny25V 3,04A kolimator 15*90
Jak mamy jeden tryb - maksymalny to często jest to spowodowane zwarciem minusa który idzie w leda z minusem po obudowie. Sprawdziłbym taką możliwość multimetrem ( brzęczyk) przewód mógł się rozizolować itp.
Zestaw rowerowy:
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Światła drogowe/teren - C8 3*xp-l 4,2A ledil 35mm
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Światła drogowe/teren - C8 3*xp-l 4,2A ledil 35mm
Małe sprostowanie, opisany objaw miał miejsce na zewnątrz ... Jak ją załączam w domu to kolejne tryby dadzą się uruchomić, ale dosyć kapryśnie - tak 50/50, kilka razy było tak, że nie mogłem jej wogóle uruchomić - 4 lub 6 kliknięć zanim się zapaliła. Dlatego wydaje mi się, że uszkodzony jest włącznik