Wydłużenie trwałości żarówek LED

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
Mantom

Wydłużenie trwałości żarówek LED

Post autor: Mantom »

Ponieważ ludzie kombinują skutecznie z wydłużaniem trwałości świetlówek ( np. http://lighting-gallery.pl/viewtopic.php?f=19&t=2403 ) to może i z żarówkami LED się da?
Weźmy dla przykładu Osram LED STAR 5,6W (35W) 350lm MR16 2700K. Jest w obudowie plastykowej, więc istnieje uzasadnione podejrzenie, że będzie się zbyt mocno nagrzewać w środku. Ale co z tym zrobić? Można oczywiście nawiercić otwory, ale stracimy gwarancję
Znalazłem też transformator elektroniczny Govena YT50 http://www.elektrykon.pl/transformator- ... -p-15.html
Napięcie wyjściowe obniżone jest do 11,5V w celu przedłużenia żywotności lamp.
Awatar użytkownika
vin324pl

Post autor: vin324pl »

Najlepszym profilaktykiem ledów stacjonarnych jest chyba Skaktus :mrgreen:
Wydłuża życie ledów robiąc im dobre kaloryferki a np takie :Obrazek
Obrazek

lepszego sposobu chyba na razie nie ma, no może jeszcze jakiś obieg wymuszony wentylatorkiem
Zestaw rowerowy:
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Światła drogowe/teren - C8 3*xp-l 4,2A ledil 35mm
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Jedyne wyjście to poprawa chłodzenie - do 8W podejdą radiatory okrągłe z starych Athlonów, do 10W podejdą radiatory z dzisiejszych Core i. Taki sam radiator z Core + wentylator na 4V obdłuży spokojnie 20W. Radiatory można też łączyć lub iść w ilość czyli np. dużo ledów 5630 zasilanych niewielkim prądem rzędu 50 - 60 mA.
ILPT
Awatar użytkownika
Wojto

Post autor: Wojto »

Skoro sprzedajemy na forumowym sklepiku modyfikowane latarki, to może ktoś pójdzie dalej i zacznie sprzedawać modyfikowane żarówki? :D to byłoby bardzo ciekawe.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Ja chciałem sprzedawać modyfikowane ALE:

-jeden radiator to około 5 - 10 zł
-dobrej jakości "żarówka" to 20 - 30 zł
-koszt modyfikacji to jakieś 1 - 2 godziny czyli kolejne powiedzmy 20 zł

Dodając koszty takie jak pasta, dopasowywanie, gwintowniki, wysyłka i robi nam się ~ 75 zł a mało kto będzie chętny na taki wydatek.

Ps-Kiedyś wystawiałem żarówki na bazie ledów 3528 - na jedną żarówkę przypadało jakoś 450 ledów, moc "żarówki" to 30W. Wisiała na forum i na allegro długi czas i nikt nie chciał.
ILPT
ODPOWIEDZ