Driver 12V - pomoc w wyborze

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
darkosa

Driver 12V - pomoc w wyborze

Post autor: darkosa »

Witam,
Panowie ciągnę temat doboru drivera do akumulatora 12V.

Diodę wybieram taką:
http://www.kaidomain.com/Product/Details.S022932
lub taką:
http://www.kaidomain.com/product/details.S022933

Prosił bym o podpowiedź, co będzie lepsze pod aku 12v(który jak wiemy podczas rozładowywania ma średnio 11V "z hakiem" a nie wymagane przez trzy diody połączone równolegle 12-13V).
Sprawnościowo lepiej wypadnie oczywiscie połączenie równoległe diod, jednak, biorąc pod uwagę spadek napięcia na driverze - czy da radę obsłużyć takie diody napięciem np. 10V(jaka będzie "utrata" światła, mniej więcej procentowo).

Myślalem o przetwornicy typu:
http://www.ebay.pl/itm/DC-CC-12A-300W-S ... 4adf741a49

z tego co widzę, ma opcje regulacji i napięcia i natężenia, ale nie wiem czy to dobre rozwiązanie pod względem potencjalnych strat.

Jeśli macie inne rozwiązanie mojego problemu, będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Re: Driver 12V - pomoc w wyborze

Post autor: Pyra »

Witam
darkosa pisze:Prosił bym o podpowiedź, co będzie lepsze pod aku 12v(który jak wiemy podczas rozładowywania ma średnio 11V "z hakiem" a nie wymagane przez trzy diody połączone równolegle 12-13V).
No coś chyba się Tobie pomyliło, bo żaden z zaproponowanych przez Ciebie zestawów, nie ma trzech połączonych równolegle LEDów z Vf na poziomie 12V, choć ten pierwszy, szeregowy, jest w okolicach 10V. Ten pierwszy moduł wydaje się najlepszym rozwiązaniem, do tego zwykła przetwornica latarkowa, z prądem jaki uważasz za stosowny. Myślę jednak, że do 1A powinno być odpowiednie, czyli taki driverek na AX2002 będzie odpowiedni.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
darkosa

Pyra - w specyfikacji pierwszego pisze:
"Three LED wired in series (Vf 12-13V@1.5A)"
więc jest wymagane 12-13V...

Jeśli możesz odnieś się jeszcze do podanego powyżej drivera z ebay - będzie OK(zakładając 3 diody połączone szeregowo, czyli w/g informacji 12-13v ?

[edit] i faktycznie pomyliło mi sie - miało być szeregowo nie równolegle. Drugi zestaw jest równoległy ;)
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
darkosa pisze:"Three LED wired in series (Vf 12-13V@1.5A)"
więc jest wymagane 12-13V...
Przy 1,5A, może tak być, jednak nie zalecał bym takiego prądu. Tak jak pisałem wcześniej, przy 1A, będzie trochę mniej.
Zasilacz który podałeś, w zasadzie nadaje się tylko do modułu równoległego, ale powiedzmy sobie szczerze, to trochę potworek, jak na takie zastosowanie. Kluczem jest tu: "Step Down Buck Converter" czyli możesz na wyjściu uzyskać tylko napięcie niższe od zasilającego.
Teoretycznie jednak, się nadaje do modułu równoległego.

Wracając do napięć przewodzenia, to zwróć uwagę, że moduł równoległy, ma w opisie: "(Vf 3-3.3V@4.5A)" co według mnie, będzie bliższe prawdy, niż 13V dla modułu szeregowego, bo wychodziło by ponad 4V na diodę.

Pozdrawiam
kubaswiatelka

Post autor: kubaswiatelka »

Witam. A ja jak zawszę zaproponuje drivery od darelteka z Allgro. Duży "rozstaw" napięć i prądów. Jakość wykonania ok. U mnie jeden zasila ledy xml w kuchni jako oświetlenie podszafkowe i działa to już około rok z zasilaczem 19V od laptopa HP. Fajną opcją jest płynna regulacja światła.
Np. http://allegro.pl/przetwornica-driver-led-2200ma-z-plynna-regulacja-i5022188570.html
darkosa

Pyra -> czemu ten zasilacz nadaje się tylko do modułu równoległego ?
Z tymi napięcami to masz rację, w sumie to bez sensu jest to opisane na ich stornie - skoro równolegle było by 3V, a szeregowo ponad 4V.

OK, zakładając połączenie szeregowe(bardziej mi "w smak" niż równoległe), podał bym tym driverem napięcie 9V(więc podejrzewam akumulator daje radę nawet z min. napięciem), i powiedzmy prąd 1A(pytanie tylko czy ten driver ma faktycznie opcję regulacji natężenia).
Będzie OK ?

kubaswiatelka -> pisałem do tego Pana, chyba ze 2 dni temu ale nie uzyskałem do końca właściwej odpowiedzi - prawdopodobnie zbyt "chaotycznie" opisałem swój problem i nie do końca się zrozumieliśmy ;)

[edit] Czy coś takiego podoła zadaniu:
http://allegro.pl/przetwornica-buck-pra ... 80997.html
?
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
darkosa pisze:Pyra -> czemu ten zasilacz nadaje się tylko do modułu równoległego ?
Moduł szeregowy można zasilać max 1,5A, a Ty uparcie proponujesz zasilacze 5A, po co?
Wyobraź sobie teraz, że w trakcie eksploatacji z jakichś przyczyn nastąpi awaria układy regulacji prądu, i siwy dym, i czarna plama. Jeśli dobierzesz zasilacz do parametrów, to w razie W, masz zdecydowanie mniejsze ryzyko uszkodzenia diod.

Pozdrawiam
darkosa

Dzięki za wyjaśnienie, myślalem że standardem jest(jak wszędzie)dobieranie zasilaczy większych wydajnościowo od wymaganych parametrów ;)
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Witam
darkosa pisze:myślalem że standardem jest(jak wszędzie)dobieranie zasilaczy większych wydajnościowo od wymaganych parametrów ;)
W profesjonalnych układach, projektuje się zasilacz do poboru mocy, używając elementów wytrzymalszych niż to wynika z potrzeby. Wspomniany przeze mnie AX2002, może pracować z max prądem wyjściowym 2A, ale używany jest przy prądzie 1A, i tak większość aplikacji z nim, jest zaprojektowana.

Pozdrawiam
darkosa

Pyra, dzięki za wszelkie info.
Wszystko już jest jasne, doczytałem, douczyłem się, i standardowo wyszło, że źle zrozumiałem pewne pojęcia(a raczej nie rozumiałem ich wczesniej i stąd moje błędne interpretacje).

Driver kupiony(a nawet 2) więc temat można zamykać :D
ODPOWIEDZ