Problem z miganiem diody LED

Czyli wszystko co potrzebne prawdziwemu DIY'owi;) Porady, pytania i opisy używanego przez nas sprzętu.
Werom1995

Problem z miganiem diody LED

Post autor: Werom1995 »

Witam wszystkich,

Muszę przyznać, że dopiero co zaczynam przygodę z Arduino Uno i mam mały problem. Zacząłem się uczyć korzystając z poradnika: http://majsterkowo.pl/od-czego-zaczac-zabawe-z-arduino/
Zatrzymałem się jednak na punkcie "Podłączmy coś na wejście" i nie wiem co dalej robić ponieważ podłączając wszystkie podzespoły tak jak na schemacie i korzystając z programu, moja dioda na płytce prototypowej nie świeci. Chciałbym zaznaczyć, że wbudowana dioda LED reaguje na regulację potencjometrem jak należy.

Co może być przyczyną?? Domyślam się, że powód jest błahy a ja jako początkujący w tej dziedzinie nie jestem go świadomy.

Proszę bardzo o pomoc w tym temacie.
Z góry dziękuję z jakiekolwiek rady :)
ptja

Post autor: ptja »

Wklej kod, który masz w procesorze.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Re: Problem z miganiem diody LED

Post autor: Pyra »

Witam
Werom1995 pisze:Co może być przyczyną??
Czy LEda wpiąłeś w dobrą stronę?

Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Awatar użytkownika
rafalzaq

Post autor: rafalzaq »

Jeśli dioda na płytce reaguje na kręcenie potencjometrem to program jest raczej dobry (ale nie zaszkodzi jak go tu wkleisz). Jeśli druga dioda jest podłączona też do wyjścia 13 (tak jak ta wbudowana) i nie reaguje to albo dioda się uszkodziła, albo masz coś z połączeniami. Do połączeń używasz takich kabelków jak w filmie czy masz np. kawałek skrętki?
ODPOWIEDZ