ładowarka aa/aaa
-
Akumulatorki C i D naładujesz, ale pamiętaj, że nie ma wtedy pomiaru temperatury.
Kiedyś spotkałem przejściówki do ładowarki z C/D na AA (np. do Opusa nie ma problemu, żeby kupić oryginalne).
Ze względu na jakość obecnie stosowanych aku C i D, wydaje mi się, że lepiej stosować AA z przejściówką.
Ten Voltcraft to jest rebrandowany Techno Line BC-900/BC-1000.
Ładowarki te występują jeszcze pod nazwą LaCrosse.
Kiedyś spotkałem przejściówki do ładowarki z C/D na AA (np. do Opusa nie ma problemu, żeby kupić oryginalne).
Ze względu na jakość obecnie stosowanych aku C i D, wydaje mi się, że lepiej stosować AA z przejściówką.
Ten Voltcraft to jest rebrandowany Techno Line BC-900/BC-1000.
Ładowarki te występują jeszcze pod nazwą LaCrosse.
-
-
Ja zwykle do AA używam 700 mA (bo moja więcej nie ma) do zwykłego ładowania i testowania, a do odświeżania 500 mA lub czasem 700 mA.
Ostatnio zmieniony wtorek 27 sty 2015, 14:55 przez PawelG., łącznie zmieniany 2 razy.
700 mA do zwykłych AA (pojemność 2000mAh) to moim zdaniem za dużo (bardziej grzeją się). Ja zalecam 500 mA do AA . 700mA to może do jakichś ogniw o pojemności 2700mAh i więcej mógłbym polecić. Generalnie im mniejszy prąd ładowania, tym lepiej, jednak ograniczeniem jest wykrywanie końca ładowania przez ładowarkę (przy niższym prądzie w stosunku do pojemności trudniej wykryć -dV) ... i tylko z tego powodu nie ładuję AA prądem tak niskim jak 200 mAh (ale AAA już jak najbardziej).
Moja ładowarka tego typu wykrywa koniec przy 200mA, niektórzy piszą że u nich jest problem, u mnie on nigdy nie wystąpił. Sprawdzisz sam ze swoimi ogniwami.
Do regularnego ładowania mam ładowarkę z 1984 roku z prądem 45mA, całkowicie cywilnie wystarcza, BC-700 jest na awaryjne szybkie ładowanie. Z tym że ja lubię mieć ogniwa 10 lat a inni moi znajomi mają takie na rok czy dwa bo szybko ładują a mało korzystają , zresztą niepotrzebnie bo nie potrzebują tak szybko ładować. Może po prostu mają za dużo pieniędzy dlatego nie szanują..
Sprawdź jak u ciebie będzie przy prądzie 200mA.
Do regularnego ładowania mam ładowarkę z 1984 roku z prądem 45mA, całkowicie cywilnie wystarcza, BC-700 jest na awaryjne szybkie ładowanie. Z tym że ja lubię mieć ogniwa 10 lat a inni moi znajomi mają takie na rok czy dwa bo szybko ładują a mało korzystają , zresztą niepotrzebnie bo nie potrzebują tak szybko ładować. Może po prostu mają za dużo pieniędzy dlatego nie szanują..
Sprawdź jak u ciebie będzie przy prądzie 200mA.
Ni-Cd Man.
Moje Eneloopy mają już chyba 4, albo 5 lat i ładowane są zawsze prądem 500 mA lub 700 mA.
Do dnia dzisiejszego mają pojemność prawie taką jak na początku.
Ręką też nie wyczuwam, żeby były gorące.
Do dnia dzisiejszego mają pojemność prawie taką jak na początku.
Ręką też nie wyczuwam, żeby były gorące.
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne