Budowa quadcoptera od podstaw, części
Niesamowite te maszyny, swoja drogą w wojsku nie ma tak zaciekłych przykładnych inżynierów i bardzo wiele razy dron został zniszczony bo spadł w wyniku braku zasilania a kierujący nim nie potrafili odnaleźć miejsca startu.
Bardzo bym takiego przyjął
A teraz przepisowo.., mamy drona czy inny sprzęt latający typu "miniaturowy statek powietrzny", czy trzeba mieć zezwolenie na latanie nim ? , czy jest jakiś limit wysokości lotu ?, zasięgu lotu ?, mocy ciągu ?, wielkości fizycznej ? .
Bardzo bym takiego przyjął
A teraz przepisowo.., mamy drona czy inny sprzęt latający typu "miniaturowy statek powietrzny", czy trzeba mieć zezwolenie na latanie nim ? , czy jest jakiś limit wysokości lotu ?, zasięgu lotu ?, mocy ciągu ?, wielkości fizycznej ? .
Ni-Cd Man.
Przepisów i ograniczeń jest sporo, czasami są wymagane zezwolenia. Do tego dochodzą przepisy dot transmisji radiowych itd.
Tu zebrane:
http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?t=16731
Tu zebrane:
http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?t=16731
Ku przestrodze: po skończonym locie testowym wyłączyłem najpierw aparaturę (bez rozbrajania). Model chwilę odczekał i dał full power w silniki..... i zawisnął na suficie. Na torze radiowym flysky nie da się zrobić sensownego FailSafe, w terenie bym już pewniej go więcej nie zobaczył. Moja głupota oczywiście, warto jednak zdawać sobie z tego sprawę.
Zakupiłem frysky
Do montażu tej kamery sony, nylonowe śrubki M3 są za duże. Macie jakieś źródło nylonowych M2? Jakiś inny patent na montaż?
Co do tego zasięgu: jak się ma 10minut lotu w bateriach to i tak za daleko pewnie się nie poleci..
A zamiast RTH można też użyć FailSafe (bezpieczne wylądowanie) i poprostu po niego pojechać..
Zakupiłem frysky
Do montażu tej kamery sony, nylonowe śrubki M3 są za duże. Macie jakieś źródło nylonowych M2? Jakiś inny patent na montaż?
Co do tego zasięgu: jak się ma 10minut lotu w bateriach to i tak za daleko pewnie się nie poleci..
A zamiast RTH można też użyć FailSafe (bezpieczne wylądowanie) i poprostu po niego pojechać..
Witam
Włączasz najpierw aparaturę potem model. Wyłączasz najpierw zasilanie modelu, potem aparatury.
Jak wyłączysz najpierw aparaturę, to odbiornik może zgłupieć, i robi cuda, najczęściej rozbija model...
Pozdrawiam
Ale to jest podstawa, podstaw.neutrinus pisze:Ku przestrodze: po skończonym locie testowym wyłączyłem najpierw aparaturę
Włączasz najpierw aparaturę potem model. Wyłączasz najpierw zasilanie modelu, potem aparatury.
Jak wyłączysz najpierw aparaturę, to odbiornik może zgłupieć, i robi cuda, najczęściej rozbija model...
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Tak, wiem, napisałem że to moja głupota. Podzieliłem się tym by uzmysłowić kolegom jak łatwo stracić zabawkę i komuś krzywdę zrobić..Pyra pisze:WitamAle to jest podstawa, podstaw.neutrinus pisze:Ku przestrodze: po skończonym locie testowym wyłączyłem najpierw aparaturę
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony niedziela 25 sty 2015, 21:57 przez neutrinus, łącznie zmieniany 1 raz.
Trzeba się doposażyć w https://www.sparkfun.com/products/9530 i potem analizować "blackboxa" szukając przyczyn [cleanflight umie korzystać]
Właśnie wtedy zadziałał Fail Safe. Tylko aby zadziałał poprawnie to musisz najpierw ustawić ciąg dla tego trybu aby umożliwić opadanie. Prawdopodobnie miałeś tam wpisaną za dużą wartość, i quad próbował lądować na sufiicie.neutrinus pisze:Ku przestrodze: po skończonym locie testowym wyłączyłem najpierw aparaturę (bez rozbrajania). Model chwilę odczekał i dał full power w silniki..... i zawisnął na suficie.
"Cleanflight: configuration: Receiver failsafe" miałem wyłączone.Manekinen pisze:Właśnie wtedy zadziałał Fail Safe. Tylko aby zadziałał poprawnie to musisz najpierw ustawić ciąg dla tego trybu aby umożliwić opadanie. Prawdopodobnie miałeś tam wpisaną za dużą wartość, i quad próbował lądować na sufiicie.neutrinus pisze:Ku przestrodze: po skończonym locie testowym wyłączyłem najpierw aparaturę (bez rozbrajania). Model chwilę odczekał i dał full power w silniki..... i zawisnął na suficie.
W FRSky jest tryb failsafe w odbiorniku. Tzn. ustawiasz aparaturę tak jak chcesz, wychyły drążków itp. następnie krótko naciskasz guzik od bindowania i już. W momencie wyłączenia aparatury odbiornik ustala takie wartości dla poszczególnych kanałów jak w momencie wciśnięcia guzika bind.
Do latania blisko wyłączył bym failsafe, albo ustawił na wyłączone silnik.
Do latania blisko wyłączył bym failsafe, albo ustawił na wyłączone silnik.
Dostałem długo wyczekiwane silniki i lipa. Zamówiłem 6szt, dostalem 6szt ale tylko 1 ma wymiary z opisu (niższy i wał 4mm), reszta jest ok 3-4mm wyższa i ma wał 3mm Nie wiem czy odpalać na tym hexe czy jednak czekać na jakieś rozwiązanie sprawy przez BG. Znając życie zaproponują ew wymianę i znając życie to tego lepszego na gorszy
Budujesz hexę a kupiłeś tylko 6 silników, pierwszy błąd, ja do quada kupiłem 5szt, zawsze ten 1 będzie na zapas. Made in china więc poprawka musi być
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
ElSor, to sobie zamień dwie żyły pomiędzy ESC a silnikiem i będzie się kręcił w dobrą stronę. Chyba, że nie zrozumiałem Twojego postu.
"In the brave new world of the year 2000, a kiss can still break your heart." - Program from Cirque du Soleil's Alegría
Nad tymi gwiazdami jest wszechświat szybujących potworów! Wiedziałaś?
Nad tymi gwiazdami jest wszechświat szybujących potworów! Wiedziałaś?
Silnik kręci się w prawo, ale gwint też jest prawy, więc śruba luzuje się miast dokręcać.
Nie patrz na to, kapnij na gwint niebieskiego Loctite i po kłopocie.
Nie patrz na to, kapnij na gwint niebieskiego Loctite i po kłopocie.
Sterownik extended v3.5 HE <klik>
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Instrukcje sterowników w PDF <klik>
kontakt: info(at)krypton(dot)pl
(podstawić @ i . w stosowne miejsca)
Jest dobrze. Silnik CW kręci się w prawo ale wtedy gry patrzysz "zza niego". Gdy kręci się w prawo gdy patrzysz na jego przód to znaczy że jest połączony odwrotnieElSor pisze:Ciekawostka. Silniki oznaczone CW (zgodnie ze wskazówkami zegara) czyli prawe posiadają nakrętki z prawym gwintem. Po włączeniu silnika nakrętka ładnie się odkręca zamiast dokręcać ... ach ci Chińczycy, wszystko na odwrót
Otóż to, także wziąłem jeden więcej po przeczytaniu komentarzy na BG. Na szczęście wszystkie są ok.maciex93 pisze:Budujesz hexę a kupiłeś tylko 6 silników, pierwszy błąd, ja do quada kupiłem 5szt, zawsze ten 1 będzie na zapas. Made in china więc poprawka musi być