Dyskusje o diagnozowaniu dysków HDD

....nie pasujące gdzie indziej...
zieloczek100

Re: [S] Laptop Asus K70IO 17,3",T4200,4GB,320GB

Post autor: zieloczek100 »

Bocian pisze: Dysk twardy:
Aktualnie zrobiona jedna partycja 320GB na której znajduje się testowo Win7. Zainstalowałem HDTune i wykonałem pełne skanowanie dysku w poszukiwaniu błędów. Wynik brak bad sectorów i innych błędów. Dysk w 100% sprawny.
Pozwolę sobie napisać dwa "słowa";)
Często ludzie właśnie zwracają uwagę na wynik skanowania powierzchni dysku, która tak na prawdę nic nie mówi, ponieważ na jej powierzchni często jeżeli powstanie jakiś uszkodzony (o ile jest jeszcze co wymieniać) /i lub niestabilny sektor to w pierwszej fazie uszkodzenia dysku można to w łatwy sposób skorygować programem MHDD i opcją Remapowania dysku, po takim zabiegu Current Pending Sector się zeruje, ale reallocated sector count pozostaje bez zmian (mimo nazwijmy to zaawansowanego uszkodzenia dysku, skan dysku programem Hd Tune nic nie pokazuje, skan w programie MHDD pokazuje dość dużo, ale zazwyczaj najprostszym i najszybszym sposobem na sprawdzenie stanu dysku jest zakładka HEALTH).
Oczywiście to nie zawsze się sprawdza, ponieważ jeżeli nie ma już czego naprawiać to można bawić się w wykluczanie tych sektorów lub jego zerowanie (i obserwowanie parametru reallocated sector count, ale nie oszukujmy się, takiego dysku już nie uratujemy, a przynajmniej nie na dłuższa metę)

I tak gwoli ścisłości, nie zarzucam Ci dosłownie niczego, ponieważ jesteś zaufanym użytkownikiem, po prostu wiem, że na forum są zazwyczaj osoby niezorientowane w tym temacie, a może ten jeden post odnośnie łatwego sprawdzenia stanu dysku twardego uchroni kiedyś jakiegoś światełkowicza przed błędnym wyborem/zakupem, tylko może dział nie ten?...

Pozdrawiam :grin:
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

zieloczek100, dziękuję za przybliżenie kwestii HDD :) ale w moim przypadku żadnego "poprawiania" nie było. Miałem zamieścić zrzut z zakładki Health ale w darmowej wersji HDTune ta zakładka nie wyświetla nic. Z dyskiem w tym lapku nigdy nie było problemów i co do jego sprawności nie mam żadnych wątpliwości.
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

Wetnę się na moment, nie potrzeba płatnego HDTune by zobaczyć wartości stanu dysku wystarczy do tego darmowy CrystalDiskInfo, zresztą w jednym temacie już o tym pisałem ;)
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
zieloczek100

Post autor: zieloczek100 »

Rysiu. pisze:Wetnę się na moment, nie potrzeba płatnego HDTune by zobaczyć wartości stanu dysku wystarczy do tego darmowy CrystalDiskInfo, zresztą w jednym temacie już o tym pisałem ;)
Dokładnie, darmowe HDTune ma taką samą funkcjonalność jak wersja płatna. Spróbuj z wersją 5.5 lub z CrystalDiskInfo.
Czasami jest jakaś opcja odnośnie Smartu dysków wyłączona w biosie i wówczas Hd Tune nic nie pokazuje.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Dorzucę swoje 3 grosze HDTune to taki program placebo do poprawy humoru, bo o ile w nim dysk jest ok to w MHDD widać że połowa dysku jest uszkodzona.
ILPT
Scenic

Post autor: Scenic »

Tak samo było z moim dyskiem.
Niby skan powierzchni bez błedów a w zakladce smart 100 relokowanych sektorów.

Po pewnym czasie dysk przestał być wykrywalny prze bios
I 200 GB danych przepadło.

Oczywiscie dało by się odzyskać te dane ale koszt to powyżej 2000zł.
cervandes

Post autor: cervandes »

Bo powierzchnia to powierzchnia a smart w zakładce health to smart. Trzeba narzędzia używać ze zrozumieniem a nie liczyć na to, że skoro kwadraciki są zielone to wszystko jest ok.

Używam HD Tune - i prywatnie i zawodowo. Kupując licencję zdecydowałem się właśnie na HD Tune bo jest to świetne narzędzie do diagnozowania dysków.
Convoy S2 4C attiny25V 3,04A REF
Convoy S2 4C attiny25V 3,04A kolimator 15*90
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

cervandes, świetne to jest MHDD, HDTune to taka zabawka a nie program do prawdziwej diagnostyki ;)
Kończymy to Panowie bo off-top się robi
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Rysiu. pisze: świetne to jest MHDD, HDTune to taka zabawka a nie program do prawdziwej diagnostyki ;)
+1
Niestety, MHDD pracuje tylko z dyskami widzianymi jako master w biosie, te współczesne "biosy" coraz rzadziej to umożliwiają.
PawelG.

Post autor: PawelG. »

Wystarczy podłączyć jedno urządzenie pod SATA i bez problemu wykryje.
W innych przypadkach pomocna może być Victoria.
Chociaż czasami jest kapryśna.
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne :)
Awatar użytkownika
sebeq

Post autor: sebeq »

Poradźcie Panowie co zrobić w tej sytuacji , dysk wykrywany w biosie jednak nie działa poprawnie . Dysk pochodzi z laptopa, nie było nic grzebane, nie upadł , nie podjęte żadne próby napraw , bardzo ważne jest odzyskanie danych nawet jest to priorytet, z racji ważności danych wolę nie wysyłać dysku do obcych firm.

Pozdrawiam sebastian

Obrazek

Obrazek
PawelG.

Post autor: PawelG. »

MHDD skan dysku, a potem wykasować obszar w okolicy relokowanych sektorów (erase delays) i następnie remap (obszar określasz za pomocą start i end LBA).
Jeśli to nie pomoże, to wtedy zerowanie całego dyski i remap.
Jak przy skanowaniu będzie dużo sektorów z opóźnieniami, to dysk się niestety kończy.
http://www.nirvanowiec.republika.pl/MHDD.html
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

PawelG. pisze:MHDD skan dysku, a potem wykasować obszar w okolicy relokowanych sektorów (erase delays) i następnie remap (obszar określasz za pomocą start i end LBA).
Jeśli to nie pomoże, to wtedy zerowanie całego dyski i remap.
Jak przy skanowaniu będzie dużo sektorów z opóźnieniami, to dysk się niestety kończy.
http://www.nirvanowiec.republika.pl/MHDD.html
Ale jest napisane że chce odzyskać dane a nie dysk :)
ILPT
Awatar użytkownika
artur_n

Post autor: artur_n »

W tej sytuacji program DMDE pomoże. Przeskanuj dysk i sprawdź czy uda się odzyskać partycje.
Everybody lies...
fxxx

Post autor: fxxx »

Panowie, a ja mam taką sytuację. Lapek szajsung od początku coś nie grał, ale dobra, zwaliłem to na syf od samsunga w systemie. Ale w końcu po dwóch latach włączyłem hdtach i widzę co jest grane ;) 'reallocated' było dość dużo ale remap nie działał (prawdopodobnie dlatego, że to było w partycji przeznaczonej na odzyskiwanie. Dysk wymieniłem, a tym zacząłem się bawić-wywaliłem wszystkie partycje, puściłem remap w victorii i git majonez, poszło wszystko. potem skanowałem kilka razy (1Tb chwilę trwa...) i jest ok. Można w miarę ufać takiego dyskowi? :) sektory 'pending' są teraz równe 0.
ODPOWIEDZ