Moja pierwsza droższa latarka - jakie ogniwa?
-
Moja pierwsza droższa latarka - jakie ogniwa?
To mój pierwszy post na tym forum, także witam wszystkich:)
Pierwszy raz zaopatrzyłem się w lepszą latarkę niż 50zł:)
Jestem z niej nawet zadowolony ale po przygodzie z bateriami ultrafire które kupiłem z znanego tutaj sklepu na allegro zacząłem się zastanawiać czy może mogę użyć baterii niezabezpieczonych z akumulatorów laptopowych.
Przed sobą mam ogniwa
6x lgcp218650
oraz
8x cgr18650ca
Problem w tym że latarka o której pisze jest ciężko rozbieralna. Otwierana jest od góry, ale szkło jest chyba przyklejone i boje się ze je uszkodzę przy zdejmowaniu. Nie mam jak sprawdzić co tam siedzi.
Moje pytanie to czy ta latarka musi mieć ogniwa zabezpieczone, oraz co jeśli tak owych nie będzie? Zauważyłem że w przypadku tych ultrafire przy rozładowaniu diody zaczynają migać.
Mowa o tej latarce:
http://www.ebay.pl/itm/191399709872?ssP ... 1497.l2649
Z opisu wynika że muszą być zabezpieczone, ale czy oby na pewno ?
Prąd jaki ta latarka potrzebuje to 1.5A przy 7.6V
Pozdrawiam!
Pierwszy raz zaopatrzyłem się w lepszą latarkę niż 50zł:)
Jestem z niej nawet zadowolony ale po przygodzie z bateriami ultrafire które kupiłem z znanego tutaj sklepu na allegro zacząłem się zastanawiać czy może mogę użyć baterii niezabezpieczonych z akumulatorów laptopowych.
Przed sobą mam ogniwa
6x lgcp218650
oraz
8x cgr18650ca
Problem w tym że latarka o której pisze jest ciężko rozbieralna. Otwierana jest od góry, ale szkło jest chyba przyklejone i boje się ze je uszkodzę przy zdejmowaniu. Nie mam jak sprawdzić co tam siedzi.
Moje pytanie to czy ta latarka musi mieć ogniwa zabezpieczone, oraz co jeśli tak owych nie będzie? Zauważyłem że w przypadku tych ultrafire przy rozładowaniu diody zaczynają migać.
Mowa o tej latarce:
http://www.ebay.pl/itm/191399709872?ssP ... 1497.l2649
Z opisu wynika że muszą być zabezpieczone, ale czy oby na pewno ?
Prąd jaki ta latarka potrzebuje to 1.5A przy 7.6V
Pozdrawiam!
Możesz poświęcić jedno i sprawdzić czy coś się dzieje. Najwyżej zajedziesz ogniwo, nic więcej.
Jeżeli widzisz, że latarka świeci trochę słabiej to wymieniaj. Zawsze lepiej wymienić wcześniej niż za późno. Możesz też orientacyjnie liczyć czas świecenia.
A i jeżeli miga przy rozładowywaniu to znaczy, że jest ogniwo. Jeśli masz miernik to możesz sprawdzić przy ilu V miga. Wiesz o jakiej pojemności masz te ogniwa?
Jeżeli widzisz, że latarka świeci trochę słabiej to wymieniaj. Zawsze lepiej wymienić wcześniej niż za późno. Możesz też orientacyjnie liczyć czas świecenia.
A i jeżeli miga przy rozładowywaniu to znaczy, że jest ogniwo. Jeśli masz miernik to możesz sprawdzić przy ilu V miga. Wiesz o jakiej pojemności masz te ogniwa?
Faktycznie z opisu wynika "Bitte nur gesicherte Akkus verwenden", czyli "proszę używać tylko baterii zabezpieczonych". Możesz się upewnić robiąc eksperyment przy pomocy zwykłych ogniw i kontrolując na bieżąco ich stan miernikiem. Czyli odpalasz latarkę, co jakiś czas wyjmująsz ogniwa i sprawdzająsz miernikiem jakie mają napięcie. Gdy miernik pokaże 2.7V, albo mniej na jednym z ogniw to dalej się nie baw bo znaczy, że sterownik latarki faktycznie nie ma zabezpieczenia i należy zakupić ogniwa zabezpieczone.
-
O ile dobrze pamiętam jak mierzyłem to koło 3V było jak zaczęła migać, ale może się te baterie zablokowały bo już mi się zdarzały z nimi takie cuda z tymi ultrafire że raz działały raz nie. Raz się ładowały a raz nie.
Te akumulatory z pierwszego posta to wszystkie mają po 2200mah według producenta. Ile zostało, niestety nie wiem bo nie mam interfejsu I2C.
Te akumulatory z pierwszego posta to wszystkie mają po 2200mah według producenta. Ile zostało, niestety nie wiem bo nie mam interfejsu I2C.
Ostatnio zmieniony niedziela 25 sty 2015, 16:36 przez Nexusprime, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Mam jeszcze jedno pytanie bo dosyć mocno się grzeje ta latarka. Bywało że na obudowie miałem koło 50C. Do jakiej temperatury te baterie można bezpiecznie używać? Wiem że mają zawór bezpieczeństwa ale wolałbym uniknąć dymienia się tym bardziej że latarka jest szczelna.
Przy 4.90V i 2.9A odcina zasilanie ta laratka. Mierzone na zasilaczu laboratoryjnym.
Przy 4.90V i 2.9A odcina zasilanie ta laratka. Mierzone na zasilaczu laboratoryjnym.
Ostatnio zmieniony niedziela 25 sty 2015, 15:44 przez Nexusprime, łącznie zmieniany 1 raz.
-
-
Ultrafire schodzą do 3.2V bardzo szybko, pare minut. Potem prąd pod obciążeniem spada bardzo gwałtownie poniżej wymaganego minimum - test zwarcia. Na ogniwach CGR chodź napięcie po naładowaniu jest 4.2V to w 3 minuty spadło do 3.8 przy czym możliwości prądowe są jeszcze gorsze niż w przypadku Ultrafire więc stają się bezużyteczne. Innymi słowy zbyt mały prąd = miganie latarki.
Póki co ładuje te drugie akumulatory co są chyba od LG
Skaktus tą możliwość wyeliminowałem. Tutaj sama konstrukcja jest dobrze wykonana. Luty są ładne, nawet diody są idealnie wycentrowane.
Póki co ładuje te drugie akumulatory co są chyba od LG
Skaktus tą możliwość wyeliminowałem. Tutaj sama konstrukcja jest dobrze wykonana. Luty są ładne, nawet diody są idealnie wycentrowane.
-