Bardzo mocne ledy H3 do jazdy dziennej

Wszystko co świeci na czterech kółkach;)
PawelG.

Post autor: PawelG. »

Żarówka 100W da Ci tyle, że albo usmażysz instalację, albo spłynie powierzchnia odbłyskowa z reflektorów.
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne :)
Matias

Post autor: Matias »

no to zostaje ta. Ma 55W czyli o połowę mniej

http://allegro.pl/zarowka-zarowki-xenon ... 86035.html

ta chyba powinna być ok co ?
Ostatnio zmieniony niedziela 25 sty 2015, 10:47 przez Matias, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
pegasus_sis

Post autor: pegasus_sis »

Nie, nie będzie ok, bo ta chińska farbka pod wpływem ciepła potrafi odparować, odpryskiwać czy nawet dymić :P co to oznacza dla reflektora chyba nie muszę mówić...

Jak już się uparłeś na zaniebieszczone, to kup dobrego producenta i ze sprawdzonego źródła (bo podróbki...)

Tylko pamiętaj o braku homologacji i o tym, że będzie świecić słabiej niż zwykła, bo farba zatrzymuje światło
http://www.auto-lamp.pl/e-sklep/product ... ucts_id=86
Na własne ryzyko, choć przynajmniej lamp nie zniszczysz...
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Tak, włóż ledy do przeciwmgielnych, koniecznie takie o barwie przynajmniej 8000K, będziesz miał lans na dzielni i podziw u foczek i gąsek...

Na grzyba wkładać takie żarówki i ledy do świateł przeciwmgielnych, gdzie zasada znana od lat mówi wyraźnie, że światło w przeciwmgielnych ma być światłem ciepłym lub żółtym, tylko w takim wypadku halogen spełnia swoje zadanie...Wrzucanie żarówek typu blue powoduje że całość świeci słabiej o jakieś 40 - 50 %, we mgle nic nie widać itd.
ILPT
Matias

nie o to mi chodzi, widzisz nazwę tematu ? chcę używać tych żarówek o białej barwie do jazdy dziennej :) - i nie piszcze mi że to nielegalne itd. Bo ja doskonale o tym wiem
Ostatnio zmieniony niedziela 25 sty 2015, 16:58 przez Matias, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
skaktus

To wrzuć cokolwiek i jeździj jak ci się podoba, zawsze wyjdzie z tego kupa a nie światła dzienne. Wrzucisz żarówki - będziesz miał takie samo zużycie prądu jak przy światłach mijania, z tym że gliny na to zwracają uwagę i nic z tego nie wyjdzie na dłuższą metę. Kup żarówki 100W to już w ogóle nie będzie miało sensu jako dzienne. Samo wykorzystywanie przeciwmgielnych jako dziennych to głupota, bo z założenia mają one odcięcie równoległe do powierzchni i mają nie oślepiać, więc z większych odległości nie są dobrze widoczne.

Załóż ledy jakie pokazałeś (te na bazie 5050) - uzyskasz świecenie we wszystkie strony i jakieś 40 lumenów super białego światła które w ogóle nie będzie widoczne. Jak masz więcej kasy, kup "żarówki" na ledach Cree (zazwyczaj XP-E), za dwie takie cudowne wydasz jakieś 200 zł, światła więcej, ale wciąż odstają od typowych dziennych. Żywotność liczona w godzinach.

Najprościej kupić porządne światła dzienne i dać w miejsce halogenów, innego sensownego wyjścia nie ma. Co byś nie włożył zamiast żarówki, z przeciwmgielnych nie zrobisz dziennych -zawsze będzie nieprawidłowy rozkład światła i w konfrontacji z jakimikolwiek innymi dziennymi u Ciebie odrazu będzie widać że to wielka ściema.
ILPT
Matias

wiem że najlepszym rozwiązaniem byłoby dać światła do jazdy dziennej w miejsce halogenów i tak chciałem dać. Tylko że tam jest średnica 50mm bodajże a takich świateł nie ma.
Awatar użytkownika
skaktus

Zatem nie ma żadnej alternatywy dla ciebie. Albo modyfikacja tego co masz, albo przystosowanie innych świateł w miejsce obecnych - zresztą dawałem już linka do takich cudów 50 mm z soczewką i ledem 10W. Inaczej nic nie wykombinujesz a zamienniki żarówek na bazie ledów nie sprawdzają się w ogóle. Moce zawyżone często po 400 - 500%,co powoduje że ledy mają żywotność na poziomie godzin - radiator w który można "podać" 1W i to na styk, chińczyk "daje" 6 - 8 i potem wielkie zdziwienie że zamiennik spłonął po godzinie drogi.
ILPT
simon-u

Post autor: simon-u »

Zlituj się i pisz poprawnie.
Najtaniej to ledy COB 3W np. http://allegro.pl/modul-cob-3w-dioda-le ... 74324.html do tego rezystorem ustalić prąd na 300-350mA, kawałek aluminium z pastą termo i włożyć do oprawy przeciwmgielnych, czy co tam masz. Światla naprawdę sporo, ale to nielegalne.
Awatar użytkownika
skaktus

Do tego należało by wyciąć przesłonę dającą odcięcie i dać leda tuż za soczewką. Zamiast rezystora polecam użyć LM317 - będzie bezpieczniej niż rezystor. A w ogóle zamiast kombinować znów polecę to samo:

http://www.aliexpress.com/store/product ... 15341.html

Zmodyfikować, wpasować, uszczelnić i będzie ok o ile gliniarze nie sprawdzą.
ILPT
ODPOWIEDZ