Jaki rozsądny prąd dla XP-E2?

dane techniczne, zdjęcia i ciekawostki o diodach świecących
Awatar użytkownika
piciex

Jaki rozsądny prąd dla XP-E2?

Post autor: piciex »

Witam.
Zastanawiam się gdzie są granice rozsądku wysterowania poszczególnych diod.
Chodzi mi o to, że producent podaje dla XM-L2/XP-L max 3A, a my ładujemy z powodzeniem 4A, albo lepiej. Dla XP-G2 według Cree max to 1,5A, a sam mam jedną na 4A i żyje. Więc skoro dla XP-E2 powinno być do 1A to na ile można przegiąć? Rozumiem, że wszystko zależy głównie od chłodzenia i sposobu używania, ale gdzie jest granica? Składam dla zabawy Convoya S2+, bez szczególnego przeznaczenia. Składam po to żeby składać i na potrzeby eksperymentu mam sterownik 3A. Nie mogę się się zdecydować, którą diodę tam wsadzić. Czy 3A dla XP-E2 to nie będzie automatynie= śmierć diody? Myślałem o fajnym wąskim beamie, o niezłym zasięgu z małej latareczki- może XP-G2 wystarczy? Czy zwyczajnie się nie wydurniać i dać na te 3A XP-L, albo XM-L2 tak jak wszyscy?
Defcio

Post autor: Defcio »

Wszystko jest zależne od chłodzenia czyli o maksymalizacji chłodzenia kryształu diody, nawet diody prostownicze 1A wytrzymują 3 ampery przy super chłodzeniu.
Gdyby tak dało się latarkę chłodzić bardzo wydajnie, może całą głowicę wykonać z miedzi ?. A tak w ogóle to ciekły azot , czy "tylko" chłodzenie wodne pozwoli na znaczne przeciążenie. Oczywiście elementy półprzewodnikowe nie mogą pracować w tak niskiej temperaturze zatem musiała by być jakaś dodana rezystancja termiczna między ciekłym azotem a diodą , ponadto powinna ona wtedy pracować z dużym prądem aby traciła w strukturze znaczną moc. Była by to najniewygodniejsza latarka świata.
Ni-Cd Man.
Awatar użytkownika
smokuxx1987

Post autor: smokuxx1987 »

http://budgetlightforum.com/node/19331

Do 2A prąd w miarę zauważalnie wzrasta.
Na miedzianym podłożu bez dielektryka myślę że 1.5 A do codziennego użytkowania to max.

No chyba ze do zabawy to można max 2A puścić ale wtedy Vf diody wyjdzie około 3.5V więc długo się nie pocieszymy tymi 2A.
Jakiegoś super zasięgu z tego i tak nie będzie.
Możesz poeksperymentowac jeszcze ze skalpowaniem diody.
Awatar użytkownika
piciex

Wszystkie diody mam na Noctingonach. Skalp do S2+ wydawał mi się przerostem formy nad treścią :|
Czyli XP-E2 odpada. W takim razie czy XP-G2 w wersji S3 będzie w stanie w tak małym refie zaświecić dalej na tych 3A niż XP-L V6 przy tym samym prądzie? Bo według liczb- nie, ale pytam o doświadzczenie?
Awatar użytkownika
smokuxx1987

W XP-G2 nie pójdzie 3 A, no chyba że trafi ci się egzemplarz z bardzo niskim Vf.
u mnie w C8 idzie max 2.6A
Jeżeli rozpatrywać Diody bez skalpu to XP-G2 może dalej zaświecić niż XP-L, ale znów to Vf nie pozwoli na dłuższą przewagę bo prąd szybko będzie malał.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

piciex pisze:Myślałem o fajnym wąskim beamie, o niezłym zasięgu z małej latareczki
No to S2+ nie jest najlepszym wyborem, bo S2,S4 i S6 mają lepsze reflektory do tego celu. Na AliEx można dodatkowo kupić reflektory w wersji SMO do nich, co w połączeniu z XP-G2 na 2,1A da niezłe osiągi, pewnie porównywalne z M1/M2.
Awatar użytkownika
piciex

ElSor, że to nie jest najlepszy wybór do takich zabaw to wiem. :mrgreen:
Po prostu zamawiałem jedną S2+ na rower, a że w dwupaku było taniej to wziąłem, brałem sterownik 2,1A od Bociana to siłą rozpędu wziąłem drugi na 3,04A. Do tego jakieś diody się walają więc bawię się tymi zabawkami, które mam żeby więcej kosztów nie generować... Biorę się od (...) strony, ale po co sprzęt ma się marnować jak mogę się pobawić. :mrgreen: Praktycznie jeszcze raczkuję w tym temacie więc zawsze jakieś nowe doświadczenia. Tak więc body, osprzęt i sterownik mam, muszę tylko dobrać diodę. Skoro XP-G2 może długo niepożyć na takim prądzie to chyba lepiej zostanę przy XP-L V6, tym bardziej, że zasięg będzie porównywalny.
Awatar użytkownika
smokuxx1987

XP-G2 pożyje długo przy takim prądzie, ale jego napięcie przewodzenia przy takim prądzie jest na tyle duże że driver straci stabilizację i prąd szybko zmaleje.
Awatar użytkownika
piciex

smokuxx1987, tak sobie czytam twój temat i zastanawiam się czy faktycznie nie oskalpować tej XP-Lki V6. W połączeniu z bocianowym driverem mógłby wyjść ciekawy potworek z tego malucha. Tylko nie wiem czy nie pójść za radą ElSora i nie poszukać refa SMO zamiast fabrycznego OP. Chociaż z drugiej strony, jeśli latarka ma zachować choć odrobinę praktyczności EDC to OP bardziej by się sprawdził.
I druga sprawa jak zdejmę soczewkę z 3C to mi wydzie jakiś pomarańcz z zakresu piątek :-|
2C to chyba max dla zachowania rozsądnej barwy.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

U mnie za EDC i długie rowerowe robi S4 z oskalpowaną XM-L2 T5 5A1. Reflektor fabryczny OP, bo SMO nie pasują do S4 ale nawet bym nie zmieniał, bo jest dobrze. OP z S2/S6 powinieneś dostać w naszym sklepiku za kilka zł, tylko pigułę z S2+ byś musiał lekko skrócić.
Awatar użytkownika
piciex

OP ja mam fabrycznie. Zastanawiałem się tylko czy nie kupić SMO dla wzmocnienia spota. Tylko tak teraz myślę, że chyba bez sensu, bo sam skalp wzmocni spot, zasięg się zwiększy, a fabryczny OP powinien dać ładną otoczkę.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

piciex, ale masz S2+, gdzie ref jest inny niż ten w S2.
Awatar użytkownika
piciex

Wiem, że ref S2+ jest o 7mm niższy od starej S2. I do tego właśnie fabrycznego refa S2+ OP, 13 mm wysokości chciałem wsadzić oskalpowaną XP-L pogonić na 3A, i zobaczyć co z tego wyjdzie.
Bo teoretycznie powinienem osiągnąć zasieg jak z nieskalpowanej diody w refie 20mm, ale z lepszym rozkładem światła. Chyba, że się mylę i wyjdzie kicha. :???:
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Poczekaj półgodziny to dostaniesz rozkład światła S2 XP-L i S2+ ze skalpem XP-L.
Awatar użytkownika
piciex

Zbychur, a jest coś czego ty jeszcze nie zbudowałeś. :razz:
Czekam cierpliwie.
ODPOWIEDZ