Emiter z dedykowanym radiatorem?
Emiter z dedykowanym radiatorem?
Właśnie dobiegały końca moje prace nad własną konstrukcją latarki. Kiedy przed pierwszą próbą latarki sprawdzałem prawidłowość połączeń, okazało się, że emiter CREE z dedykowanym radiatorem ma połączenie bieguna ujemnego z tym radiatorem. Czy tak być powinno? wcześniej robiłem tylko próby czy wszystko działa i nie sprawdzałem czy tak było od początku.
Inter cuncta leges,et percontabere doctos ...
Ale mi chodzi o ten dedykowany aluminiowy radiator do przykręcania.
Sprawa się trochę wyjaśniła, rozlutowałem jeszcze raz wszystko i okazuje się, że winę ponosi sterownik. Pisał o nim wcześniej rzymo w swoim projekcie, w specyfikacji producenta napisane jest, że (-) wejścia nie jest połączony z (-) wyjścia. U mnie miernik daje sygnał, więc jest połączenie. Ciekawe czy to uszkodzenie mogło wyniknąć podczas lutowania (na 100% nic nie zostało zalane cyną).
[ Dodano: Czw Sty 10, 2008 11:41 pm ]
Poszedłem na całość, polutowałem wszystko na powrót i z duszą na ramieniu podłączyłem do baterii. Okazało się, że wszystko działa tak jak podczas próby na "pająku". Ciekawe jak to w takim razie jest z tymi masami na sterowniku. Powinny być połączone czy nie?
Sprawa się trochę wyjaśniła, rozlutowałem jeszcze raz wszystko i okazuje się, że winę ponosi sterownik. Pisał o nim wcześniej rzymo w swoim projekcie, w specyfikacji producenta napisane jest, że (-) wejścia nie jest połączony z (-) wyjścia. U mnie miernik daje sygnał, więc jest połączenie. Ciekawe czy to uszkodzenie mogło wyniknąć podczas lutowania (na 100% nic nie zostało zalane cyną).
[ Dodano: Czw Sty 10, 2008 11:41 pm ]
Poszedłem na całość, polutowałem wszystko na powrót i z duszą na ramieniu podłączyłem do baterii. Okazało się, że wszystko działa tak jak podczas próby na "pająku". Ciekawe jak to w takim razie jest z tymi masami na sterowniku. Powinny być połączone czy nie?
Czegoś tu nie rozumiem. Star przecież ma również za zadanie elektryczną neutralizację diody (odizolowanie). A i ogólnie to slug jest sprzężony z plusem diody- anodą. Gdyby był sprzężony z minusem to (robiąc moje lampki) nie musiałbym na to uważać tylko kleiłbym jak idzie a tak muszę zawsze sprawdzać czy nie ma zwarcie minus(obudowa metalowa)/plus anoda(w tym slug).
Sometimes darkness can show you the light
- Calineczka
- Kontakt:
A mozesz podac wiecej szczegolow o driverku?
Nie masz miernika ktory ma mozliwosc pomiaru malych rezystancji?Moze byc tak jak juz napisano, ze wyjsie jest niejako na masie poprzez rezystor pomiarowy rzedu np. 0,5ohma, miernik bedzie piszczal...jak podlaczysz katode diody na mase obudowy i do minusa wyjscia driverka mozesz stracic kontrole pradu jesli takowa tam jest...
Nie masz miernika ktory ma mozliwosc pomiaru malych rezystancji?Moze byc tak jak juz napisano, ze wyjsie jest niejako na masie poprzez rezystor pomiarowy rzedu np. 0,5ohma, miernik bedzie piszczal...jak podlaczysz katode diody na mase obudowy i do minusa wyjscia driverka mozesz stracic kontrole pradu jesli takowa tam jest...
- Calineczka
- Kontakt:
Mogę prosić bardziej łopatologicznie bo nie bardzo rozumiem. Sterownik był nowy, polutowałem go na pająka podłączyłem i wszystko świeciło (nic wtedy nie mierzyłem). Po wbudowaniu układu w moduł radiatora pomierzyłem piipkiem dla pewności czy gdzieś ni ma przebicia. Zdziwił mnie sygnał z miernika, więc zapytałem na forum czy tak być powinno. Czyli co robiąc pomiar uszkodziłem driver???
- Calineczka
- Kontakt: