Konto bankowe - jaki bank ?

....nie pasujące gdzie indziej...
LED1234

Post autor: LED1234 »

Jeszcze raz dzięki !:)
neutrinus
Kontakt:

Post autor: neutrinus »

porównywarka nie ma paru cennych (dla mnie tylko?) parametrów -
* kwota do wypłacenia w placówce bez awizacji
* koszt konta walutowego z kartą
* dostępność API
* aplikacja na telefon
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

Od Alior Banku radziłbym się trzymać z daleka, właśnie od nich uciekłem. Już 3 razy dodawali opłaty (powiadomienie przez wiadomości w serwisie transakcyjnym, nikt tego nie czyta bo sam spam tam jest). Jak zamykałem konto to babka nawet nie pytała czemu i nie próbowała mnie namówić na "konto wyższej jakości" choć mogłem je otworzyć zamykając poprzednie, widać sporo ludzi musiało zamykać konta przed nowym rokiem :D Z tym że nie zdążyłem tego załatwić w listopadzie więc konto zamkną mi dopiero po nowym roku i naliczą pewnie jakieś opłaty i będą wysyłać "ostateczne przedsądowne wezwania do zapłaty".

Przeniosłem się do t-mobile, wniosek przez internet i potwierdzenie przelewem (z aliora jak jeszcze działał). Miała być aktywacja w 5 minut, a trwała 5 dni. Ale jak na razie konto super, dostałem wypukłą kartę płatniczą (w aliorze była zwykła debit). Przeszkadza mi jedna rzecz - brak placówek banku, nie dostaję na to konto wynagrodzenia i nie da się wpłacić w prosty sposób gotówki, trzeba albo przelewać od kogoś albo robić przelew np z poczty gdzie prowizja mała nie jest. Wpłatomaty 3 razy w miesiącu darmowe ale tych brak, są chyba tylko w miastach wojewódzkich. Ale brak oddziałów to brak wydatków na te oddziały stąd konto może być darmowe, coś za coś. Serwis transakcyjny faktycznie brzydki ale jak na razie działa bezbłędnie, no i funkcjonalny.

Ogólnie to banki w tym roku będą miały ciężko i zapewne większość z nich wprowadzi jakieś opłaty lub je podniesie :???:
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Manekinen pisze: trzeba albo przelewać od kogoś albo robić przelew np z poczty gdzie prowizja mała nie jest.
Zazwyczaj tańsza od wpłaty na poczcie jest wpłata w każdym innym banku, kiedyś praktykowałem, gdy do wpłatomatu mojego banku było daleko. Oczywiście w każdym banku opłata może być inna, temu trzeba popytać jakie są. Teraz nie pamiętam w jakim miałem najtaniej (z 2zł, gdy na poczcie jakoś od 7zł było), jakiś spółdzielczy... czy coś w każdym razie nic z największych banków.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
LED1234

Post autor: LED1234 »

Ja ostatnio wszystko na poczcie płaciłem zazwyczaj było to 2.50zł chyba że szybszy przelew to 3zł. Kiedyś dostałem do zapłaty jakiś rachunek czy ratę w banku już nie pamiętam.. Pani w okienku powiedziała że za przelew 10zł szybki 15zł :twisted: - podziękowałem ładnie i poszedłem do jakiegoś banku już nie pamiętam, zapłaciłem 3zł.
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Najtańsze wpłaty są w Bankach Spółsdzielczych.
Awatar użytkownika
Jacek318

Post autor: Jacek318 »

Jak to jest z tymi kontami walutowymi. Założyłem konto walutowe w ING, mam przelane pieniądze w USD ale nie da rady nimi zapłacić poprzez PP ani kartę.

Chyba założe konto w T-mobile. ING mi w tej chwili nie odpowiada..
shafter

Post autor: shafter »

Ja właśnie uciekam z mbanku do tmobile.
Ostatnio zmieniony czwartek 22 sty 2015, 10:37 przez shafter, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

shafter pisze:Ja właśnie uciekam z mbanku do tmobile.
Ja właśnie bardzo zdenerwowany na serwis transakcyjny mBanku wysłałem do nich zgłoszenie błędu. Nie da się ponownie wykonać przelewu z historii (tzn. niby się da) bo wyskakuje błąd rachunku, trzeba wszystko wpisywać ręcznie od nowa (to samo). Ależ ja jestem wkurzony na nich za wyłączenie mi dostępu do starego serwisu transakcyjnego.. Wrrrrr :evil:
Tekst podpisu:
shafter

Post autor: shafter »

W nowym panelu mbanku wszystko jest popierzone, przy przełączaniu profili mieszają mi się konta, historie, zdefiniowani odbiorcy, jest absolutna kaplica więć zwiewam od nich daleko.
Gdyby nie to że na stare konta może cos jeszcze omyłkowo przyjść to dzisiaj bym to zamknął, obawiałem się takich przenosin a poszło jak z płatka w ciągu paru dni (polecenia zapłaty itd)
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Poczytam sobie o tym tmobile, może mi przypasuje. :)
Tekst podpisu:
lumi3

Post autor: lumi3 »

Ja tam polecam BZWBK KONTO GODNE POLECENIA

Zero opłat za prowadzenie konta za przelewy też zero , wypłaty z bankomatów PKO BZ WBK darmowe , przelewy internetowe bez opłat nawet za sms token.Nie trzema mieć regularnych wpłat ,żadnych stałych zleceń żadnych minimalnych kwot na koncie,karta zbliżeniowa też za darmo.Od trzech lat mam te konto i jeszcze nie zapłaciłem żadnej opłaty czy prowizji.
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

A ja z ciekawości spróbowałem się zalogować na stare konto w aliorze które już od początku stycznia powinno być zamknięte... i zalogowałem się. Karta jest zamknięta i rachunek usunięty, ale całe konto jest aktywne, nie wiem co oni kombinują, ale coś mi się wydaje że przyjdzie mi za to zapłacić.
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

lumi3 pisze:wypłaty z bankomatów PKO BZ WBK darmowe
W T-mobile biorę za free kasę skąd chcę, z kazdego bankomatu, do tego obok mam konto walutowe i to samo, wsio free. Właśnie to mi pasuje, nie płacę za nic i oby tak jak najdłużej.
Sibit

Post autor: Sibit »

Od początku Alior Sync mam tam konto i nie mogę powiedzieć złego słowa, no po za obecną szatą graficzną ale to przez rebranding ten wszechobecny róż działa mi na nerwy. Ostatnio zalogowałem się ze służbowego komputera, (Pracuje dla IBM) połączenie leci przez cały świat. Skubańce w banku wychwycili to jako próbę ataku i zablokowali mi kanał internetowy i mobilny. Mimo trudności wzbudzili tym moje zaufanie. Największym problemem jest dostęp do kasy w momencie zablokowania karty w okolicach weekendu. Ale i to da się obejść. Jak by ktoś był zainteresowany proszę o maila na pw wyślę rekomendację ;-) i wszyscy będziemy zadowoleni.
ODPOWIEDZ