podłączenie cree na DD na 17670, 18650
podłączenie cree na DD na 17670, 18650
chcę podłączyć diode cree na DD pod jeden z tych akumulatorów. czy ktoś jest w stanie mi powiedzieć w jaki sposób przy najmniejszych stratach,
chciałbym ją wysterować na maksymalny prąd 500 do max 700mA przy w pełni naładowanym akusie
chciałbym ją wysterować na maksymalny prąd 500 do max 700mA przy w pełni naładowanym akusie
Witam. Kalkulacja dla binu Q4 (w zależności od binu Vf może się nieznacznie różnić, wyższe biny mają wyższe Vf). Rezystor dajesz szeregowo w obwód diody (nie ma znaczenia czy od strony katody czy anody emitera). Jeśli nie masz akurat tej wartości można rezystorki łączyć szeregowo/równolegle. Szeregowo mamy sumę rezystancji, równolegle mnożymy rezystancję obydwu przez siebie po czym dzielimy przez sumę tych wartości. W pełni naładowany Lionek ma pi razy oko 4.2V i względem tego napięcia jest niżej przedstawiona analiza.
- Załączniki
-
- Cree.JPG (31.91 KiB) Przejrzano 611 razy
Sometimes darkness can show you the light
- Calineczka
- Kontakt:
-
A ja myślałem że bocialarki są na kontrolerze, tudzież stabilizacji napięciaBocian pisze:A dziękuję To proste rozwiązanie i jedynym jej plusem jest niezawodność. Docelowo pracuję nad Bocialarką v 2.0 na driverze opartym na mikrokontrolerze.
Kiedy sie można spodziewać nowinki ? I czy wzrośnie cena oraz czy będą w tej samej konfiguracji (ładowarka i ogniwka) ?
Gdzieś czytałem że DD nawet z rezystorem to spadek 30 % jasności już po pierwszej minucie.
Jak to sie ma do v 1.0 bocialarki ? Po minucie 120 Lm ?
Nie pytam złośliwie tylko chciałbym wiedzieć może ta właściwość zasilania nie dotyczy akusów 18650 ?!?
A pro po wpadły mi w rece z samodzielnego demontażu 4 sztuki akusów 18650 - ASUS - ogniwa firmy Samsung, jak je sprawdzić czy są sprawne bo elektronika ładowania na pewno siadła ale nie wiem czy aby na pewno ogniwa. Tak bym miał 6 zapasowych
Dodam że rozważałem zakup 3 Bocialarek ale w obliczu powyższych faktów zastanawiam się czy nie poczekać na wersję 2.0
Pozdrawiam
Bart_efficom