Śledzenie naszych przesyłek

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
arekm

Post autor: arekm »

Z dniem 28.11.2014r. wprowadzono zmiany do wewnętrznych przepisów Poczty Polskiej decyzją Dyrektora Zarządzającego Pionem Operacji Logistycznych.
Podjęto m.in. decyzję o ekspediowaniu i opracowywaniu na terenie kraju listów poleconych z/do zagranicy, tak samo jak krajowych listów poleconych.

Nadmieniamy, że w przypadku listów poleconych krajowych, w systemie śledzenia widoczne są informacje o dniu nadania i/lub o dniu doręczenia przesyłki, bez drogi kierowania.

Regulamin usługi listów poleconych z zagranicy nie zakłada ich szczegółowego śledzenia, a jedynie ich zarejestrowanie. W związku z czym zrezygnowano z rejestracji szczegółowej drogi przemieszczania przesyłki. Zmiany są wprowadzane w celu optymalizacji kosztów.

Z poważaniem
Zespół Doradców Klienta
Poczta Polska S.A.
Niestety tej decyzji w BIPie PP ani na jej stronie opublikowanej nie ma.

Pytanie czy faktycznie wewnętrznie poczta krajowej drogi przesyłek zagranicznych nie rejestruje.
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

arekm pisze:Pytanie czy faktycznie wewnętrznie poczta krajowej drogi przesyłek zagranicznych nie rejestruje.
Jest WER Warszawa i co najwyżej "przygotowano do doręczenia", a często tylko "Doręczono". Taki tracking mamy po kraju.

[ Dodano: 20 Styczeń 2015, 15:39 ]

Kod: Zaznacz cały

Wysłanie przesyłki	2015-01-13 11:00	SINGAPORE SŘ1
Nadejście przesyłki	2015-01-18 23:21	WER Warszawa
Przekazanie przesyłki do doręczenia	2015-01-20 08:24	UP Skoczów
Doręczenie przesyłki	2015-01-20 14:36	UP Skoczów
tak wygląda tracking listu poleconego na e-monitoring. O dziwo przyszła z Warszawy w dwa dni.
arekm

Post autor: arekm »

Mnie interesuje jak to wygląda w wewnętrznym systemie poczty bo na e-monitoring to mogą przefiltrowane "pozostałości" jedynie puszczać.
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

U nich śledzenie jest, bo jak pytałem w Skoczowie o przesyłkę, to powiedzieli, że jest w Ustroniu, więc wiedzą. Jest to list polecony, więc muszą wiedzieć gdzie jest, bo jakby zaginął to kogo ścigać. Na każdym przystanku na pewno skanują numer.
Sibit

Post autor: Sibit »

Zrobiłem się w bambuko i zamówiłem telefon z chin od naciągacza na allegro, wszystko przez pośpiech, wpierw zamówiłem później poczytałem ... Koleś mi w mailu napisał że on jest tylko pośrednikiem, choć na aukcji ani słowa o tym, więc przestrzegam przed kupowaniem w chinach na aledrogo. Odpisałem mu że zgodnie z Polskimi przepisami i tym co napisał na aukcji jakaś tam chińska hurtownia nie jest dla mnie stroną tylko on jako sprzedawca który mi sprzedał towar oraz jeżeli wystąpią jakiekolwiek koszty dodatkowe to on musi je pokryć... itd.
ODPRAWA CELNA

( Przeczytać w całości i ze zrozumieniem, jak nie rozumiemy, zapytać)

1. Ja wykonuję tylko usługę pośrednictwa handlowego pomiędzy kupującym a sprzedającym towar.
2. Dbam o przekazanie należności za towar i dotrzymanie warunków sprzedaży zawartych w opisie aukcji.
3. Klient jest importerem towaru i odpowiada za koszty ewentualnej odprawy celnej.
4. Koszt odprawy celnej wynosi 23% podatku VAT.
5. UWAGA - podatek VAT jest płacony od sumy za którą zakupiono produkt w Hongkongu lub Singapurze. Nie od sumy z Allegro lub sklepu internetowego.
6. Dlatego, po otrzymaniu zawiadomienia listem poleconym od poczty polskiej że przesyłka jest zatrzymana w urzędzie celnym należy niezwłocznie do mnie napisać e-mail i podać numer pozycji magazynowej oraz e-mail poczty (wykazane w liście).
7. Wysyłam wtedy rachunek i skan zakupu na e-mail poczty polskiej.
A tak owy telefon lata po chinach, zamówiony 23 grudnia :)
Shanghai International, Poland-PL, general contracting of export letters issued, Departure from outward Office of Exchange
2015-01-19 08:50
Shanghai International, Poland-PL, export turnkey fengkai split each other, Opening
2015-01-15 15:19
Guangzhou International, Poland-PL, exports total letters sent to each other, and Dispatching
2015-01-15 10:20
Guangzhou International, Poland-PL, export turnkey fengkai split each other, Opening
2015-01-10 08:57
Shantou International, Poland-PL, exports total letters sent to each other, and Dispatching
2015-01-10 08:30
Shantou International, Poland-PL, export turnkey fengkai split each other, Opening
2015-01-09 12:02
Shantou, Poland-PL, receiving and sending receiving and sending, Collection
lumi3

Post autor: lumi3 »

Zgłośić sprawę do allegro Bo na telefony i tablety bardzo często celnicy nakładają cło i vat.
i napewno za wysyłke allegrowicz miał płatną a raczej napewno jest bezpłatna jak wiekszość wysyłek z chin
fotorondo

Post autor: fotorondo »

Sibitzawarłeś z pośrednikiem umowę kupna czegoś i teraz masz problem bo po czasie doczytałeś?
Sibit

fotorondo pisze:Sibitzawarłeś z pośrednikiem umowę kupna czegoś i teraz masz problem bo po czasie doczytałeś?
:-) Kupiłem telefon na allegro, z wysyłką z Chin nie było jakichkolwiek info ani o tym że koleś jest tylko pośrednikiem ani o tym że będę musiał ponieść jakieś dodatkowe koszty itd. cycata z wcześniejszego postu to część maila który dostałem już po zapłaceniu. zgłosiłem aukcję na allegro ale nie odpowiedzieli jeszcze, w końcu to dla nich kawałek prowizji ...
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

To może pokaż tą aukcję, będzie łatwiej.
Sibit

DG700 Wiem że przepłaciłem zarówno za sam telefon jak i za wysyłkę...
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

W aukcji nie ma ani słowa o tym że jest to pośrednictwo. Wygląda to na normalną umowę kupna sprzedaży z wysyłką z Hong Kongu.

W "o mnie" jest to napisane, ale w gąszczu tekstu i na prawdę trzeba się wczytać. ALE. O ile dobrze kojarzę to strona "o mnie" jest tylko do celów informacyjnych, takich jak dodatkowy adres itp. Jeśli zawiera jakieś dodatkowe warunki sprzedaży czy regulamin to nie jest to wiążące, bo stronę taką sprzedawca może w każdej chwili zmienić - to tak jak byśmy samodzielnie zmienili treść umowy po jej podpisaniu. Regulamin allegro to reguluje, trzeba poszukać.
Sibit

Alegro doskonale zna sprawę, jakiś czas temu usuneli z regulaminu zapis mówiący o tym że sprzedawca musi posiadać sprzedawany produkt. Ale jest też zapis że wszystkie koszty które może ponieść kupujacy muszą być zawarte w cenie. A Tu ewidentnie są ukryte koszta. Od razu odpisałem tej firemce że wszelkie dodatkowe koszty sa po ich stronie ponieważ nie podali tego w opisie aukcji itd itd...
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Nie no wiadomo że allegro się wypnie, prowizja od kwoty 550zł jest priorytetem. Jak nie będzie chciał się zgodzić na normalne warunki to odstąp od tego, niech oddaje pełną kwotę i się buja z tym telefonem. A jak nie to się przejść i zgłosić oszustwo. W ogóle to ta aukcja powinna być umieszczona w dziale "usługi" bo wg sprzedającego kupiłeś usługę pośrednictwa. Ale cała aukcja i jej dział mówią że on jest sprzedawcą i nie może być inaczej.
lumi3

Post autor: lumi3 »

a
Sibit pisze:jak i za wysyłkę
49zł za wysyłke to zdzierstwo. regulamin allegro mówi że kwota wysyłki musi być tylko kwotą za samą wysyłkę nic więcej. Może by tu warto znaleść słaby punkt i napisać do allegro.
Ostatnio zmieniony środa 21 sty 2015, 20:50 przez lumi3, łącznie zmieniany 1 raz.
ptja

Post autor: ptja »

A może po prostu odstąpić od umowy? Można to zrobić zdaje się w terminie do 14 dni od jej zawarcia i chyba fakt jej nie wykonania (jeszcze) nie ma znaczenia.
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
ODPOWIEDZ