Zrobiłem się w bambuko i zamówiłem telefon z chin od naciągacza na allegro, wszystko przez pośpiech, wpierw zamówiłem później poczytałem ... Koleś mi w mailu napisał że on jest tylko pośrednikiem, choć na aukcji ani słowa o tym, więc przestrzegam przed kupowaniem w chinach na aledrogo. Odpisałem mu że zgodnie z Polskimi przepisami i tym co napisał na aukcji jakaś tam chińska hurtownia nie jest dla mnie stroną tylko on jako sprzedawca który mi sprzedał towar oraz jeżeli wystąpią jakiekolwiek koszty dodatkowe to on musi je pokryć... itd.
ODPRAWA CELNA
( Przeczytać w całości i ze zrozumieniem, jak nie rozumiemy, zapytać)
1. Ja wykonuję tylko usługę pośrednictwa handlowego pomiędzy kupującym a sprzedającym towar.
2. Dbam o przekazanie należności za towar i dotrzymanie warunków sprzedaży zawartych w opisie aukcji.
3. Klient jest importerem towaru i odpowiada za koszty ewentualnej odprawy celnej.
4. Koszt odprawy celnej wynosi 23% podatku VAT.
5. UWAGA - podatek VAT jest płacony od sumy za którą zakupiono produkt w Hongkongu lub Singapurze. Nie od sumy z Allegro lub sklepu internetowego.
6. Dlatego, po otrzymaniu zawiadomienia listem poleconym od poczty polskiej że przesyłka jest zatrzymana w urzędzie celnym należy niezwłocznie do mnie napisać e-mail i podać numer pozycji magazynowej oraz e-mail poczty (wykazane w liście).
7. Wysyłam wtedy rachunek i skan zakupu na e-mail poczty polskiej.
A tak owy telefon lata po chinach, zamówiony 23 grudnia
Shanghai International, Poland-PL, general contracting of export letters issued, Departure from outward Office of Exchange
2015-01-19 08:50
Shanghai International, Poland-PL, export turnkey fengkai split each other, Opening
2015-01-15 15:19
Guangzhou International, Poland-PL, exports total letters sent to each other, and Dispatching
2015-01-15 10:20
Guangzhou International, Poland-PL, export turnkey fengkai split each other, Opening
2015-01-10 08:57
Shantou International, Poland-PL, exports total letters sent to each other, and Dispatching
2015-01-10 08:30
Shantou International, Poland-PL, export turnkey fengkai split each other, Opening
2015-01-09 12:02
Shantou, Poland-PL, receiving and sending receiving and sending, Collection