Zapalniczka z latarki

....nie pasujące gdzie indziej...
Awatar użytkownika
Ebola

Zapalniczka z latarki

Post autor: Ebola »

Witam
Widział ktoś coś takiego? :roll:

https://www.youtube.com/watch?v=da-I7IeAYv0 (od 1:50)

Ciekawe czy to bezpieczne dla ogniwa jak i dla samego użytkownika latarko-zapalniczki.
Awatar użytkownika
paolo1976

Post autor: paolo1976 »

Szczerze? Kompletny debilizm. Rozkręcać latarkę i obciążać ogniwo jakąś przystawką z drutem oporowym, tylko po to, by odpalić papierocha? Kilka papierosów i ogniwo dostanie w d... raz dwa (pozytywny scenariusz). Podsumowując - niebezpieczne dla ogniwa i użytkownika, tym bardziej, że odpalając papierosa, musimy do tego zbliżyć twarz.
Kochający tata swojej najukochańszej na świecie córeczki ***** Latarka - obecnie 3W plastikowy "no name" na 3 xAAA za 6zł z Biedronki
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

Tam nie płynie jakiś kosmiczny prąd, widać jak wolno się ten drut rozgrzewa. Sam pomysł idiotyczny, kto to kupuje? W sytuacji awaryjnej gdy trzeba ognia wystarczy pazłotko po gumie do żucia, ładnie się zapala po dotknięciu do ogniwa, nawet do AA.
Awatar użytkownika
Ebola

Dla mnie to też bzdura, tylko jestem ciekaw czego to jeszcze te chińczyki nie wymyślą;)
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Ebola pisze:Dla mnie to też bzdura, tylko jestem ciekaw czego to jeszcze te chińczyki nie wymyślą;)
Dlaczego bzdura ?

Idziesz na wyprawę np. w jakiś las na tydzień. Bierzesz to co najpotrzebniejsze - nóż, zapałki, woda, zapałki / zapalniczka itd. Do tego latarka. Dodatkowa głowica będąca zapalniczką to bardzo dobry pomysł, coś w stylu krzesiwa. Do tego waga dodatku nie jest bardzo znacząca.

Samo ogniwo w tyłek nie dostaje - takie same ogniwa działają długi czas w elektronicznych papierosach, gdzie prądy typu 3A z ogniwa to standard.
ILPT
Awatar użytkownika
Ebola

Już wole rozpalać krzesiwem niż czymś takim. Myślisz że takim wynalazkiem pójdzie łatwo? Krzesiwem jak ma się odrobinę wprawy to idzie rozpalić ognicho nawet w trudnych warunkach, a taka zabawką? Podobnie jakbyś chciał rozpalić ogień zapalniczką samochodową. Poza tym jak siądą mi wszystkie baterie to zostanę bez ognia i światła.
Awatar użytkownika
skaktus

Latarka z takim bajerem nie musi być jedynym źródłem ognia. Prócz tego może też być ogrzewaczem itd. Jest wiele zastosowań. Można nią podsuszyć zalane krzesiwo itd

Trochę otwarcia na nowe pomysły :) Wszystko negujesz :roll:

Kiedyś mówiono, że SMS w komórce to głupota, przecież telefon jest do rozmów, nie do pisania.
ILPT
Awatar użytkownika
Ebola

Mokre krzesiwo też działa: P Może i wszystko neguję (w tym temacie ) ale nie jestem przekonany co do bezpieczeństwa tego ustrojstwa. Jako ogrzewacz do rąk, hmm może to by się sprawdziło, tylko boje się że dość znacznie nagrzewa się ogniwo podczas pracy.

[ Dodano: 16 Styczeń 2015, 13:31 ]
Fakt, kiedyś byłem wielkim przeciwnikiem smartfonów, póki nie rozwaliłem solida. Teraz sam mam smartfona, i mimo iż wkurza mnie częstotliwość ładowań, to do solida jako podstawowego telefonu bym nie powrócił;)
Awatar użytkownika
skaktus

Skąd wiesz że ogniwo nagrzewa się podczas pracy ?

Zastosowanie dobrego ogniwa i 3A spokojnie odda bez zadyszki.
ILPT
Awatar użytkownika
Ebola

Że 3A i nawet wiele wiecej odda to wiem doskonale, bardziej zastanawia mnie jak mocno cała latarka się nagrzewa od tej grzałki.
Awatar użytkownika
skaktus

Kup i sprawdź :twisted:
ILPT
fotorondo

Post autor: fotorondo »

Nie przesadzajmy z tym obciążeniem ogniwa, są przecież zapalniczki elektroniczne. Tam też to działa na zasadzie rozgrzewania do czerwoności jakiegoś drucika za pomocą prądu.
Awatar użytkownika
Ebola

skaktus, jakoś do szczęścia mi nie potrzeba;P wrzuciłem to w ramach ciekawostki.
ODPOWIEDZ