Czujka ruchu do naświetlacza LED

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
Awatar użytkownika
artur_n

Czujka ruchu do naświetlacza LED

Post autor: artur_n »

Koledzy dopadł mnie pewien problem a mianowicie,

jakiś czas temu zakupiłem naświetlacz LED 20W + oddzielnie czujka ruchu. Naświetlacz jak i czujka zostały zawieszone na dom. Tak prześwieciły całą wiosnę i lato, lecz jak wieczory zrobiły się dłuższe gdzie naświetlacz był przydatny zaczął się cyrk. W pętli załączał się i wyłączał całymi nocami, czyli np. ustawiony był na 10 sek. i 10 sek. świcie i gaśnie na 2 sek. i tak w koło. Pomyślałem, że reaguje tak na wiatr i ruszające się krzaki u sąsiada. 2 tygodnie temu zdemontowałem go i w jego miejsce powiesiłem identyczny lecz ze zintegrowaną czujką i regulacją odległości wykrywania (SENS), problem się skończył dział wyśmienicie.

Zdemontowany naświetlacz zamontowałem na garażu na wejście do domu gdzie nie ma żadnych ruchomych obiektów. Niestety sytuacja analogiczna mianowicie zapętla się jak poprzednio.

Nie chcę kupować nowej czujki gdyż latem ta działa dobrze i może nie w tym leży problem.
Ewentualnie odżałuje 30zł i kupię czujkę z regulacją SENS
Proszę o pomoc w nakierowaniu problemu.

Pozdrawiam
Artur
Everybody lies...
fxxx

Post autor: fxxx »

reaguje na światło którym sam steruje, dość często takie widzę. Niedługo w lidlu będą chyba po 22 zł czujki.
Awatar użytkownika
artur_n

Czyli wymiana czujki załatwi sprawę?
Everybody lies...
fxxx

Post autor: fxxx »

Moim zdaniem tak :)
Awatar użytkownika
artur_n

Zakupię czujkę i się okaże. Dzięki za pomoc.
Everybody lies...
Awatar użytkownika
extreme_ilumin

Post autor: extreme_ilumin »

Może coś pomoże moja historia.
Miałem identyczny problem z samo wyzwalaniem się czujki.
W pierwszej fazie moich modyfikacji zrobiłem prosty test wkładając kawałek plastiku w formacie 10x15 cm pomiędzy lampą a czujką tak aby nie przesłaniać światła.
Zrobiłem tzw. daszek dla czujki.
Po kilku wieczorach testowania wszystko było ok. więc docelowo czujka została podniesiona bliżej naświetlacza i głębiej w stronę ściany a daszek został zdemontowany. Śmiga do dzisiaj.
Swoją drogą polecam naświetlacze z lidla z czujką i świetlówką energooszczędną.
Cena ok 28 zł, świetlówka osiąga 80% swojej mocy już po 3 sek i daje sporo światła.
Solarforce L2P extended v2.0
Skilhunt H02
ODPOWIEDZ