Czołówka-moja wariacja na temat

co i jak zrobiłem...
pawels1717

Czołówka-moja wariacja na temat

Post autor: pawels1717 »

Witam serdecznie :)

Chcę wam zaprezentować latarkę którą ostatnio stworzyłem w sumie z potrzeby chwili i zafascynowania się diodami led mocy.
A więc po kolei, strukturę nośną stanowi radiator prawdopodobnie z jakiejś karty graficznej odpowiednio przycięty.
Z jednej strony przykręcona dioda XM-L2 T6 4C na podłożu SinkPAD i soczewka LENS-01-XM-SQ60L-M2 60 stopni z miękkim odcięciem. Soczewka zabezpieczona tulejką z aluminium dotoczoną przez znajomego tokarza.

Z drugiej strony radiatora sterownik 3A z trybami 3-30-100% na amc. Sterownik zabezpieczony farbą przed wilgocią i przyciśnięty do radiatora płytką aluminiową, wszystko posmarowane dobrej klasy pastą termo. W tym układzie sterownik ma bardzo dobre chłodzenie.
Paski pozyskałem z marketowej czołówki która przestała mi wystarczać.
Przycisk w pudełku na akumulatorki, pakiet dociskany mocną sprężyną (oczywiście zmostkowaną) do kawałka laminatu.

Po godzinie świecenia w najwyższym trybie radiator robi się dość ciepły ale nie parzy. Z ilości światła jestem bardzo zadowolony, po prostu robi robotę :)

Pozdrawiam i zapraszam do obejrzenia zdjęć :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
zieloczek100

Post autor: zieloczek100 »

No, no, proste a zarazem jakie pomysłowe tzw. coś z niczego ;)
Nie przeszkadza tak duży radiator na głowie?
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Bardzo fajna :) chłodzenie świetne :)

Trochę nie do końca widzę, jak ta jedna sprężyna dwa akumulatory łączy, ale pewno jakoś to robi :)

Może dałbym jakiś bezpiecznik polimerowy w zasobniku na akumulatory. Jakoś ostatnio się boję zwarcia 18650, jak rozbierając kilka dni temu baterię od aku zwarłem na chwilkę (1s?) dwa przewody i zaczęły mi się izolacje palić pod nosem ;)

Pozdrawiam.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
pawels1717

Post autor: pawels1717 »

Dziękuję za miłe słowa :)

Radiator nie przeszkadza w użytkowaniu, kwestia przyzwyczajenia. Natomiast ogniwa są oryginalnie zgrzane blaszkami w pakiet więc trzymają się razem. Co do bezpiecznika polimerowego myślałem nad tym ale bałem się spadku napięcia na nim, tak się składa że mam gdzieś taki 5A w najbliższym czasie przetestuję jakie ma właściwości.
Awatar użytkownika
Gurgul99

Post autor: Gurgul99 »

marmez pisze:...Jakoś ostatnio się boję zwarcia 18650, jak rozbierając kilka dni temu baterię od aku zwarłem na chwilkę (1s?) dwa przewody i zaczęły mi się izolacje palić pod nosem ;) ...

Pozdrawiam.
Wczoraj zrobiłem jeszcze lepszą rzecz - na strzelnicy miałem w bocznej kieszeni spodni 18-tkę, świeżo ładowaną. Do tej samem kieszeni "wypestkowałem" cały magazynek z Glocka a więc 17 sztuk, załadowałem sobie inną ammo dwa kolejne i wszystko to wystrzelałem. Ile to zajeło, 2-3 minuty. Nagle czuję że coś mi jest ciepło w kieszeni, wsadzam rękę.....bateria nagrzana że aż parzy, "pestki" parzą, szybko wszystko na ziemię, na szczęście była mokra...a mi aż się ciepło zrobiło. Pierwszy raz w życiu wrzuciłem baterię do kieszeni i prawdopodobnie ostatni...

Co do latarki - jaki dałeś sterownik, 9*7135? I jak to świeci?
amok

Post autor: amok »

Gurgul99 pisze:
marmez pisze:...Jakoś ostatnio się boję zwarcia 18650, jak rozbierając kilka dni temu baterię od aku zwarłem na chwilkę (1s?) dwa przewody i zaczęły mi się izolacje palić pod nosem ;) ...

Pozdrawiam.
Wczoraj zrobiłem jeszcze lepszą rzecz - na strzelnicy miałem w bocznej kieszeni spodni 18-tkę, świeżo ładowaną. Do tej samem kieszeni "wypestkowałem" cały magazynek z Glocka a więc 17 sztuk, załadowałem sobie inną ammo dwa kolejne i wszystko to wystrzelałem. Ile to zajeło, 2-3 minuty. Nagle czuję że coś mi jest ciepło w kieszeni, wsadzam rękę.....bateria nagrzana że aż parzy, "pestki" parzą, szybko wszystko na ziemię, na szczęście była mokra...a mi aż się ciepło zrobiło. Pierwszy raz w życiu wrzuciłem baterię do kieszeni i prawdopodobnie ostatni...

Co do latarki - jaki dałeś sterownik, 9*7135? I jak to świeci?
Dobrze że nie odpaliły....... :lol:
ODPOWIEDZ