Wybór koła do roweru

....nie pasujące gdzie indziej...
macgap90

Wybór koła do roweru

Post autor: macgap90 »

Witam z racji, że dużymi krokami (mam nadzieje) zbliża się ocieplenie planuje wrócić na rower ale tu pojawia się problem. W ubiegłym sezonie uszkodzeniu uległa piasta w tylnym kole i "mechanior" rowerowy w moim mieście powiedział, że koło jest do wymiany, bo nie ma sensu tego naprawiać czy ma racje nie wiem nie znam to nie dyskutowałem z nim. Rower to Merida crossway 10v z 2009 roku jeździ mi się nim bardzo dobrze i nie będę go zmieniał więc muszę naprawić, bo denerwuje mnie jak to koło z tyłu się telepie.
Jak zaznaczyłem nie znam się na tych wszystkich częściach rowerowych dlatego proszę o pomoc bardziej doświadczonych w tej kwestii kolegów. Mam na wydanie do 200zł. Z wymogów to musi być pod wolnobieg (najlepiej bez niego, bo wymiałem w tamtym roku i ma przejechany z 1000km ) musi być czarne z "srebrnym" rantem i szprychami żeby pasowało do przedniego koła.
Moje wymaganie nie są jakieś wygórowane i daleko mi do pro. W sezonie przejeżdżam ok 2000km czysto hobbystycznie słuchawka do ucha (jedna, bo trzeba wiedzieć co się dzieje w koło) muzyka i zwiedzanie okolic. Drogi to 99% asfalt czasami przejazd przez las po utwardzonej drodze.
Specyfikacja roweru tutaj.

Przeglądam jeszcze aledrogo i może to ułatwi wybór w grę wchodzi w ostatecznej ostateczności koło z kasetą 7-rz jeśli się w 220-230zł zmieszczę.
klik

Post autor: klik »

Tutaj masz nowe i całkiem niedrogie kółko z bębenkiem pod kasete 7 rzędową. Szału nie ma, ale lepsze niż miałeś;)

http://allegro.pl/kolo-tyl-28-rodi-visi ... 91268.html

teraz widze, że potrzebujesz wolnobieg. Generalnie lepiej byłoby przejść na kasetę.
Teraz popularne są takie tanie chinskie kółka:
http://allegro.pl/kolo-28-stars-czarne- ... 02346.html
Kolega to kupił i są ładnie wykonane, ale na ile trwałe to się okaże dopiero:)
Awatar użytkownika
Uka

Post autor: Uka »

Dołączę do tematu zakupu nowych kół. Kiedyś widziałem kolesia no rowerze i miał felgi i szprych w ostro jarzących kolorach (seledynowe i pomarańczowe, takie oczojebne jak kamizelka odblaskowa). Wiecie gdzie można takie kupić i jak to nazwać?
macgap90

klik, Koło z kasetą jak pisałem biorę pod uwagę, bo jak by nie patrzeć mam na najwyższym przełożeniu 3 zęby mniej co daje dużą różnice w przełożeniu... i prędkości :) Co do tego czy miałem dobre czy złe 5 lat przejeździło i jak było proste tak jest nadal więc w moim rozumowaniu jest ok ;)
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Nie podam jakie konkretnie kupić ale sam mam jedne z najtańszych na łożyskach maszynowych i działają dobrze. Zmiana wolnobiegu na kasetę to dobry pomysł i myślę, że warto iść w tym kierunku, choćby na znacznie większy wybór kaset i mniejsze koronki od najszybszego przełożenia.
macgap90

Ok przekonaliście mnie :) Co powiecie na taki zestaw koło i do tego kaseta i czy jak ktoś zna sklep to też chętnie poznam opinie.
Zapytam też czy przy przejściu na kasetę muszę coś jeszcze wymieniać czy przerzutka i łańcuch zostają?
klik

Post autor: klik »

Będzie działać. Używek można by szukać lepszych, ale jak nówka to raczej nic lepszego nie znajdziesz.
Przerzutka da rade. Łańcuch zależy na ile jest wyciągnięty, jeśli jest mocno zużyty to szkoda niszczyć nim nową kasetę - odczujesz to jak będzie Ci przeskakiwał przy mocniejszym depnięciu,
macgap90

Łańcuch wymieniałem w poprzednim sezonie, bo mi właśnie skakał już więc założyłem nowy wolnobieg i łańcuch. Używek nie chce, bo używane to mam ;)
Dziękuje za pomoc zaraz zamówię części i mam nadzieje że szybko będę mógł sprawdzić zarówno je jak i latarki zakupione przez zime :)
Awatar użytkownika
Rysiu.

Post autor: Rysiu. »

Jest zasada że jak się zmienia kasetę to tylko razem z łańcuchem bo inaczej skacze i szybciej niszczy zębatki.
UF C2: XM-L2 T6 3C @8AMC; XM-L U2 1C @10AMC; XM-L2 T6 3C@10AMC; XM-L2 U3 7A@10AMC
macgap90

Tak jak mówiłem łańcuch wymieniałem w wakacje i raczej dbam o niego zawsze ładnie nasmarowany więc myśle, że może zostać.
Kielek

Post autor: Kielek »

Ja tam słyszałem, że jedna kaseta i dwa-trzy łańcuchy. Kupić na raz, łańcuchy zamieniać co 1kkm - zakładać zawsze najkrótszy.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

Kasety HG40 to raczej żywotne serie ale łańcuch, mimo, że smarowany i czyszczony, to może być już mocniej naciągnięty. Zawsze można kupić nowy i te 2 wymieniać co np 500km wydłużając tym samym żywotność całego napędu. Piasty Shimano ponoć mają mało trwałe bieżnie ale za to można bezproblemowo kasować luz.
Awatar użytkownika
Pyra
Site Admin

Post autor: Pyra »

Witam
ElSor pisze:Piasty Shimano ponoć mają mało trwałe bieżnie ale za to można bezproblemowo kasować luz.
Trzy sezony jeżdżę na takich (Deore) kupiłem za grosze bo gość też "słyszał" że są kiepskie. Przez trzy sezony zrobiłem około 15 tyskm. Daje to dwie kasety i chyba z 5 łańcuchów. Łańcuchy zamieniałem co około 1000km (czyli jakieś półtora miesiąca).
Jeśli chodzi o wymianę piast, to sam to zrobiłem przy pomocy prostego przyrządu ze starych widełek i czujnika bicia, a można nawet przy pomocy kredy.
Pozdrawiam

PS: Aha, ważę 91kg
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
max4max

Post autor: max4max »

macgap90,
Kolego w tym budżecie ( bo wytrzymale stożkowe koło tylne na wolnobieg można kupić nawet za 80 zł) to poleciłbym taki kompletny zestaw :
http://allegro.pl/tyl-28-vision-fh-rm30 ... 68107.html
Ten użytkownik sam zaplata koła, więc jak coś to da się z nim uzgodnić inne elementy.
macgap90

Dziękuje ale już zamówiłem dokładnie to koło tylko z kasetą HG41-7 bez łańcucha zapłaciłem 143zł + 13zł kurier. Kupowałem w centrumrowerowym.pl, bo było najtaniej ale jak ktoś potrzebuje jakiś niestandardowy zestaw to to jak najbardziej sprzedawca godny polecenia. Dziękuje i pozdrawiam.

[ Dodano: 28 Styczeń 2015, 21:44 ]
Panowie mam jeszcze pytanie koło doszło założyłem i przykręciłem kasetę ustawiłem wszystko ładnie równiutko ale jest problem jak kręcę pedałami to coś "stuka" i czuć "pukanie" jak kręcę samym kołem nie ma problemu coś trzeba podregulować jeszcze czy poczekać aż się ułoży?
ODPOWIEDZ