Notebook do tysiaka

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
Ebola

Notebook do tysiaka

Post autor: Ebola »

Witam, poszukuję notebooka do ok 1000zł. Ma służyć głównie do pracy, więc bajery są zbędne. Ważny jest czas pracy na baterii i żeby sprzęt posłużył chwile czasu.
Znalazłem 2 modele które by mnie interesowały:
http://www.euro.com.pl/laptopy-i-netboo ... -sst.bhtml

http://www.euro.com.pl/laptopy-i-netboo ... bhtml#opis

Ewentualnie macie jakieś inne ciekawe propozycję?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
krzycho_

Post autor: krzycho_ »

Do tysiaka to tylko jakaś używka albo poleasing.

O tych sprzętach na Celeronie zapomni chyba że chce naprawdę chcesz się z tym męczyć ;)
elektroda.pl
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

W tej cenie (albo nawet niższej) to ja tez poleasingowe jakieś polecę. Można kupić z Windowsem do komputerów zregenerowanych, nawet niektórzy sprzedawcy płytę instalacyjną dodają.

Za +/- połowę tej kwoty można kupić Thinkpada X60s, jako mobilny jest super, bateria na 8 ogniw starcza mu na conamniej 3 godziny pracy. jest lekki, ma tez minusy, RAMu tylko 2GB i brak touchpada - jest trackpoint. Poza tym, ma bardzo wytrzymałą obudowę, żony egzemplarz już kilka razy spadał ze stołu i szczęśliwie dalej jest cały :)

To tylko przykład, ale można popatrzeć na Delle Thinkpady i inne biznesowe, bo zazwyzaj solidniejsze konstrukcje.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Awatar użytkownika
Ebola

Właśnie celeron mi wystarczy, bo to ma być sprzęt tylko do pracy. Bez żadnych wymagających programów, tylko word, internet i tyle. Dam iż komputer może być narażony na uszkodzenia mechaniczne, dlatego szkoda by zniszczyć coś droższego. Sam mam kilkuletniego notebooka, i do takich celów starcza. Tylko ostatnio posypała się bateria, i ogólnie sprzęt jej swoje przeszedł więc pora zmienić na coś innego.
marmez, ten Thinkpada X60s wygląda ciekawie, jednak interesuje mnie nowy sprzęt. Oczywiście jeśli będzie taka konieczność dołożę 200-300zł. Ale naprawdę nie ma nic za tysiaka co spełni rolę kalkulatora i maszyny do pisania??
Sibit

Post autor: Sibit »

poleasingowy del latitude e6410. Mam i chwalę, trafiła mi się wersja z modemem 3 g i podświetlaną klawiaturą przydatne bajery, szczególnie w pracy.
Awatar użytkownika
ElSor
Site Admin

Post autor: ElSor »

http://www.x-kom.pl/p/201547-notebook-l ... vd-rw.html takiego za ~900zł moja mama sobie sprawiła ok pół roku temu. Jak Ci się uda dorwać takiego, to spełni Twoje oczekiwania w 99%.
Awatar użytkownika
cpt.Nemo

Post autor: cpt.Nemo »

Sibit pisze:poleasingowy del latitude e6410.
Pytający pisał - "Ważny jest czas pracy na baterii"
A ile godzin wytrzymuje poleasingowa bateria ?
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

cpt.Nemo pisze:A ile godzin wytrzymuje poleasingowa bateria ?
15minut. Ale za 100-200zł kupujesz nówkę baterię dużej pojemności i trzyma Ci dłużej niż sklepowy za 1000*zł, a jeszcze Ci 200zł zostaje na latarkę :)

*- literówka mi się znowu wkradła
Ostatnio zmieniony niedziela 11 sty 2015, 17:51 przez marmez, łącznie zmieniany 1 raz.
Tekst podpisu:
Awatar użytkownika
cpt.Nemo

Post autor: cpt.Nemo »

marmez pisze: trzyma Ci dłużej niż sklepowy za 100zł, a jeszcze Ci 200zł zostaje na latarkę :)
Nigdy mi żadna bateria nie trzymała dłużej niż ta pierwsza fabryczna.
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

cpt.Nemo pisze:
marmez pisze: trzyma Ci dłużej niż sklepowy za 100zł, a jeszcze Ci 200zł zostaje na latarkę :)
Nigdy mi żadna bateria nie trzymała dłużej niż ta pierwsza fabryczna.
Nie zrozumiałeś mnie. Nie chodzi mi o te same modele. Po prostu w tanich laptopach nie dostaniesz baterii o dużej pojemności, ale używany można taki kupić, żeby dało się do niego taką pojemną włożyć.

A swoja drogą to ja kiedyś miałem laptopa (taniego, choć to 3K były, ale kiedy to było :P ), w której połowa baterii była pusta, 4 ogniwa zamiast 8. Tańszy był przez to :wink:

Dobra kończę już w tym wątku, bo autor nie chce używki, a mu tu śmiecimy.

Pozdrawiam.
Tekst podpisu:
Sibit

Post autor: Sibit »

moja spokojnie wytrzymuje 2 godziny przy max wydajności ;-) a jadąc na trybie oszczędnym to pewnie do 4 by podskoczył. Ale to zależy jak się trafi.
Awatar użytkownika
Ebola

Dzięki wszystkim. Używka nie bardzo wchodzi w grę, bo chcę aby laptopik pochodził kilka lat. Nie będzie on używany w domu, więc naprawdę super parametry nie są konieczne. Czy ktoś bardziej (niż ja) obeznany w temacie może mi wskazać jakiś model w rozsądnych pieniądzach który na baterii pochodzi min 3 godzi?
Awatar użytkownika
pegasus_sis

Post autor: pegasus_sis »

Znajomy z branży kompterowej robi spis laptopów, może coś się rozjaśni ;)

http://www.wykop.pl/wpis/10831770/uwaga ... h-mikrobl/

z drugiego posta warte przeczytania są jeszcze "Notatki i uwagi:" oraz "Gwarancja:"
Awatar użytkownika
Ebola

pegasus_sis,
Dzięki:D będę miał co studiować hehe
fazi

Post autor: fazi »

Witaj, powiedz jeszcze jaka wielkość matrycy Cię interesuje - bo z małych ok 10 cali to szagier ma Acer'a Aspire One i bateria jak go nie piłuje trzyma [cenzura] długo - nawet 6 h.
Ostatnio zmieniony niedziela 11 sty 2015, 21:23 przez fazi, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ