H7 tanie a dobre. Co polecacie?
-
H7 tanie a dobre. Co polecacie?
Witam. Mam zamiar polepszyć świecenie lamp w swoim samochodzie. Na rynku jest wiele żarówek typu BLUE XENON MAX HID +200% BLE BLE BLE BLE... ale czy to jest coś warte? W poprzednim aucie miałem osram blue vision. Świeciły dość ładnym białym światłem ale jak dla mnie słabo. Oczywiście mógłbym założyć jakieś dobre H7 100W i widzieć dalej niz potrzeba a za zakrętem stracić dowód rejestracyjny... tematu xenonów nawet nie poruszam Poleciłby ktoś niedrogie dobre żarówki, które poprawiłby widoczność w nocy?
Z własnego doświadczenia polecam Tungsram Sportlight +50%.
Dużo światła o ładnej białej barwie.
Nie ma nic lepszego w kategorii cena/jakość
Dużo światła o ładnej białej barwie.
Nie ma nic lepszego w kategorii cena/jakość
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne
-
warto kupić coś markowego + XX % pod warunkiem, że bańka jest idealnie przeźroczysta - jesli jest niebieska to światła będzie mniej wiec odpadają wszelkie blu. w praktyce korzystałem z tungsram + 50 % i Philipsa + 30 % - to ma jeszcze ekonomiczne uzasadnienie - przy żarówkach za kilkadziesiąt zł, efekt jest niewiele większy a kasy dużo mniej
-
Do przeciwmgielnych wybieraj zwykłe, ewentualnie żółte, ale mnie osobiście ten kolor męczył.
Pamiętaj że sportlight +50% da mniej światła niż +90%.
ww296 - żarówki Tungsrama + 120% kosztują (za H4) mniej więcej 15 zł sztuka, osiągi identyczne jak Philips X-Treme + 100% który za sztukę płaci się niejednokrotnie 50 - 60 zł.
Pamiętaj że sportlight +50% da mniej światła niż +90%.
ww296 - żarówki Tungsrama + 120% kosztują (za H4) mniej więcej 15 zł sztuka, osiągi identyczne jak Philips X-Treme + 100% który za sztukę płaci się niejednokrotnie 50 - 60 zł.
ILPT
-
-
żarówki off Road maja po prostu więcej mocy - generują więcej ciepła i nie nadają się to reflektorów nie przystosowanych - nie będących w stanie bez uszkodzeń odprowadzić więcej ciepła.
żarówki +xx procent maja po prostu żarnik rozgrzewający się do wyższej temperatury i dający więcej światła. Efektem ubocznym jest krótsze życie tej żarówki z uwagi na większe obciążenia termiczne żarnika.
żarówka z czasem zużywa się - zwróćcie uwagę Ze nawet jak po kilku miesiącach wymienimy jedna z żarówek na taka samą to okaże się że ta nowa świeci wyraźnie lepiej.
żarówki +XX procent marek Osram, Philips i Tungsram (te używałem) świecą wyraźnie lepiej od zwykłej markowej żarówki. Jednak nie na tyle lepiej ile można wnioskować z opisu. Mają jeszcze jedna cechę - z uwagi na zwykle krótszy żarnik plama światła blisko samochodu nie jest tak jednorodna jak przy klasycznej żarówce. Jednak w praktyce nie przeszkadza to praktycznie wcale.
żarówki +xx procent maja po prostu żarnik rozgrzewający się do wyższej temperatury i dający więcej światła. Efektem ubocznym jest krótsze życie tej żarówki z uwagi na większe obciążenia termiczne żarnika.
żarówka z czasem zużywa się - zwróćcie uwagę Ze nawet jak po kilku miesiącach wymienimy jedna z żarówek na taka samą to okaże się że ta nowa świeci wyraźnie lepiej.
żarówki +XX procent marek Osram, Philips i Tungsram (te używałem) świecą wyraźnie lepiej od zwykłej markowej żarówki. Jednak nie na tyle lepiej ile można wnioskować z opisu. Mają jeszcze jedna cechę - z uwagi na zwykle krótszy żarnik plama światła blisko samochodu nie jest tak jednorodna jak przy klasycznej żarówce. Jednak w praktyce nie przeszkadza to praktycznie wcale.
- pegasus_sis