Ruinovo 102 - power bank z latarką zasilany z 2 x 18650
Witam.
Mam pytanie odnośnie przedmiotowego Power Bank`a: którą stroną (biegunem) włożyć ogniwa?
Przyznam się szczerze i bez bicia, że kupiłem ten PB w 2013 roku i po rozkręceniu nie znalazłem znaków, które podpowiedziałby mi jaką biegunowością włożyć ogniwa. Z tego co pamiętam, to zasugerowałem się poniższym zdjęciem i włożyłem je jak zwykłe paluszki (jeden do góry "+", a drugi do góry "-"), po czym zrobiło się małe spięcie i już miałem upalone sprężynki na układzie.
Po wlutowaniu nowych sprężynek (z pilota od telewizora) i prawidłowym włożeniu ogniw, wszystko działało pięknie... Do czasu, aż PB "dostał nóg" i w chwili obecnej jest na liście "ktokolwiek widział, ktokolwiek wie"
Powyższy PB spisałem na straty... Ale że nadal od czasu do czasu potrzebuję Power Bank, to kupiłem sobie identyczny Tym razem nie chcę znowu "sfajczyć" sprężynek, więc proszę o pomoc. Czy ogniwa mają być "+" od strony reflektorów, czy odwrotnie?
Mam pytanie odnośnie przedmiotowego Power Bank`a: którą stroną (biegunem) włożyć ogniwa?
Przyznam się szczerze i bez bicia, że kupiłem ten PB w 2013 roku i po rozkręceniu nie znalazłem znaków, które podpowiedziałby mi jaką biegunowością włożyć ogniwa. Z tego co pamiętam, to zasugerowałem się poniższym zdjęciem i włożyłem je jak zwykłe paluszki (jeden do góry "+", a drugi do góry "-"), po czym zrobiło się małe spięcie i już miałem upalone sprężynki na układzie.
Po wlutowaniu nowych sprężynek (z pilota od telewizora) i prawidłowym włożeniu ogniw, wszystko działało pięknie... Do czasu, aż PB "dostał nóg" i w chwili obecnej jest na liście "ktokolwiek widział, ktokolwiek wie"
Powyższy PB spisałem na straty... Ale że nadal od czasu do czasu potrzebuję Power Bank, to kupiłem sobie identyczny Tym razem nie chcę znowu "sfajczyć" sprężynek, więc proszę o pomoc. Czy ogniwa mają być "+" od strony reflektorów, czy odwrotnie?
Szkoda że wcześniej nie wiedzieliśmy, ale nasza głupota - jest nawet temat pod tym PB na Fasttech:
Przelutowałęm spreżynki ze starego pilota.
Dla potomnych:
Przelutowałęm spreżynki ze starego pilota.
Dla potomnych:
Kod: Zaznacz cały
http://www.fasttech.com/forums/1340311/t/1020092/polarity-of-batteries
Doctore,
Miernik podłączony na stałe podczas ładowania i już nie ładował więcej.
Po odłączeniu spada do 4,12V.
[ Dodano: 14 Styczeń 2015, 10:24 ]
Hej,
Mam taką diodkę:
Zakładam że regulacja jasności polega na PWM, bo przy używaniu z inna wartością niż 100% z ruinovo102. Słychać ze środka PB brzęczenie... i się wyłącza po chwili (zależne od % wypełnienia)
Używał ktoś PB z jakimś PWM na USB ?
Miernik podłączony na stałe podczas ładowania i już nie ładował więcej.
Po odłączeniu spada do 4,12V.
[ Dodano: 14 Styczeń 2015, 10:24 ]
Hej,
Mam taką diodkę:
Kod: Zaznacz cały
http://www.fasttech.com/products/0/10006956/1741602-6-stw8q14be-100lm-6000-6500k-pure-white-light-usb
Używał ktoś PB z jakimś PWM na USB ?