Kuchnia - oświetlenie nad blatem

Domowe, energooszczędne instalacje LED, HID, halogenowe etc. Światło w stacjonarnych aplikacjach codziennego użytku.
neutrinus
Kontakt:

Post autor: neutrinus »

studzin pisze:Przy swietlowkach jest kłopot z regulacją jakości w miarę potrzeb. Fajnie jak wieczorem oświetlenie pracuje w trybie moon aby trafić do kuchni, a jak już się wejdzie czujnik ruchu odpali 70% mocy.
No to może mieć listwę led do trybu moon i świetlówki do normalnej pracy?
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Pytanie jak długo świetlówki wytrzymają niezdecydowanie domowników i wchodzenie itd.
ILPT
Awatar użytkownika
marmez
Kontakt:

Post autor: marmez »

Ja planuję pociąć taki radiator:
https://picasaweb.google.com/1066285394 ... 5681342626 na odcinki (włąśnie jeszcze nie wiem jakiej długości), ale pewno z 15-20cm na jedną XM-L2 S2. Leda planuję zasłonić matowym szkłem, albo matowym plexi, żeby cienie były mniej ostre. Niestety nie wiem, czy w ciągu miesiąca zaczną już ciąć, bo jeszcze żyrandol muszę wcześniej wykonać, żebym już mógł zdjąć ten prowizoryczny ze zdjęcia ;)

W łazience przy 1A w takich kloszach:
https://picasaweb.google.com/1066285394 ... 4086418578
z odległości 50cm jest całkiem jasno, co znaczy, że ten 1A na blat spod szafki będzie dawał wystarczającą ilość światła.

Czy 80x80mm wystarczy do chłodzenia to nie wiem. radiatory przy powyższych łazienkowych lampach przy ok 1A rozgrzewają się do ok. 36*C, ale mają znacznie większą powierzchnie niż proponowana blacha, i są ułożone pionowo z przepływem powietrza przy ścianie. Jak bym miał strzelać, to te blachy 8x8cm nie powinny przekroczyć (wiele) 50*C.

Pozdrawiam.

[ Dodano: 10 Październik 2014, 19:40 ]
Jak byś mógł podać, co chcesz wykorzystać do tego sterowania na czujniki ruchu, bo trochę też bym chciał taki system, ale kompletnie nie wiem, czy bym podołał umiejętnościami i finansami takie coś zrobić.
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
kamtzu

Post autor: kamtzu »

Dzięki wszystkim za spory odzew.

1) Taśma. Plusy to szybkość montażu, łatwe podłączenie i ładne rozproszenie światła. Gorzej z energooszczędnością. Taśm 5050 to bym musiał dać chyba ze 3 a ich wydajność pozostawia wiele do życzenia (ok. 50lm/W). Są fajne taśmy 5630 Samsunga ale trzeba kupić całą rolkę 5m kosztuje 290zł, poza tym mocno się grzeją i nie wiadomo jak będzie z trwałością. Kompromisem może być taśma 2835, chyba wezmę na próbę.
2) Świetlówki są fajne ale w tym zastosowaniu odpadają (częste włączanie i oprawy za duże gabarytowo). Lepiej sprawdzą się na oświetlenie główne.
3) Te XM-L CRI>90 też mi się podobają, zamówię i spróbuję jak będę miał trochę więcej czasu.
4) Czujka ruchu to świetna sprawa, mam od 3 lat w łazience i jest to mega wygodne. Kluczem do sukcesu jest tu dobranie odpowiedniego miejsca instalacji tak by łapało od razu po otwarciu drzwi i nie gasło w trakcie przebywania. Ja mam taką najprostszą z allegro za 15zł (http://image.ceneo.pl/data/products/143 ... y-cr-1.jpg) ale są dużo ładniejsze, np. do zabudowy w suficie karton-gips albo meblach. Do kuchni zamówiłem wersję podtynkową do puszki http://ospel.pl/image/270/image/podtynk ... g_m_00.jpg ale jeszcze nie doszła.

pozdr
Awatar użytkownika
skaktus

kamtzu pisze:Dzięki wszystkim za spory odzew.

1) Taśma. Plusy to szybkość montażu, łatwe podłączenie i ładne rozproszenie światła. Gorzej z energooszczędnością. Taśm 5050 to bym musiał dać chyba ze 3 a ich wydajność pozostawia wiele do życzenia (ok. 50lm/W). Są fajne taśmy 5630 Samsunga ale trzeba kupić całą rolkę 5m kosztuje 290zł, poza tym mocno się grzeją i nie wiadomo jak będzie z trwałością. Kompromisem może być taśma 2835, chyba wezmę na próbę.
2) Świetlówki są fajne ale w tym zastosowaniu odpadają (częste włączanie i oprawy za duże gabarytowo). Lepiej sprawdzą się na oświetlenie główne.
3) Te XM-L CRI>90 też mi się podobają, zamówię i spróbuję jak będę miał trochę więcej czasu.
4) Czujka ruchu to świetna sprawa, mam od 3 lat w łazience i jest to mega wygodne. Kluczem do sukcesu jest tu dobranie odpowiedniego miejsca instalacji tak by łapało od razu po otwarciu drzwi i nie gasło w trakcie przebywania. Ja mam taką najprostszą z allegro za 15zł (http://image.ceneo.pl/data/products/143 ... y-cr-1.jpg) ale są dużo ładniejsze, np. do zabudowy w suficie karton-gips albo meblach. Do kuchni zamówiłem wersję podtynkową do puszki http://ospel.pl/image/270/image/podtynk ... g_m_00.jpg ale jeszcze nie doszła.

pozdr
Średnia wydajność taśmy 5050 to około 80 lumenów z wata, te super jakościowo mogą się poszczycić nawet 100 lumenami. Cały bajer tkwi w niewielkim prądzie na leda i ilości takich ledów.

Taśmy na 5630 czy 2835 grzeją się tak samo, pod warunkiem że w każde idzie tyle samo W. Osobiście od pewnego czasu używam taśm 5630 w domu.Metr taśmy pobiera średnio 18 - 20 W. Całość jest mocno gorąca, ale dobry profil, taśma obdarta z kleju i dobrze ułożona, tak aby dotykała jak największą powierzchnią profilu i jest ok.
ILPT
tnt_gt

Post autor: tnt_gt »

skaktus pisze:...Osobiście od pewnego czasu używam taśm 5630 w domu.Metr taśmy pobiera średnio 18 - 20 W. Całość jest mocno gorąca, ale dobry profil, taśma obdarta z kleju i dobrze ułożona, tak aby dotykała jak największą powierzchnią profilu i jest ok.
18-20W na metr to duuuużo.

U mnie LEDy MX-3 w ilości 18 sztuk pobierają 18W, a światła jest na pewno dużo więcej.
GT Rulez ale teraz czas na CUBE
Awatar użytkownika
skaktus

Czy jest więcej będzie można dowiedzieć się dopiero po sprawdzeniu ilości światła :) Pamiętaj też, że ludzkie oko nie wyłapuje niewielkiego wzrostu światła itd. MX-3 to zupełnie inne ledy niż taśmy. W przypadku taśm mamy totalną prostotę - zasilacz + taśma i działa. W przypadku MX-3 dochodzi jeszcze odpowiednie źródło prądowe a to z kolei koszta itd :)
ILPT
Awatar użytkownika
rafalzaq

Post autor: rafalzaq »

Kupiłem niedawno na ebayu po metrze taśmy z diodami 5630 aby sprawdzić jak bardzo się różnią od 5050. Wziąłem metr 'neutralnej' (która jest bardzo zimna, ale i bardzo jasna) i metr ciepłej (dużo cieplejszy odcień od takiej XM-L2 4C, ale też zauważalnie mniej światła). Oba paski biorą niecały 1 A (i prąd powoli rósł jak diody się rozgrzewały). Ogólnie niezła wydajność. Teraz muszę znaleźć jakieś miejsce gdzie je zamontować. ;)
kamtzu

Zakupiłem 4m taśmy 2835 (kolor ciepły) od użytkownika Master-lux z Allegro (sklep Ledlumen). Wg opisu ma 9,8W/m.
Sprawdziłem i czterometrowy odcinek zasilany jednostronnie pobiera 1,93A (23W) natomiast zasilany dwustronnie 2,24A (27W). Od biedy wystarczy do oświetlenia 2,3m blatu choć myślałem że będzie lepiej. Kolor światła BARDZO ciepły (chyba aż za bardzo).

Pojawił się problem: taśma ma co pół metra punkty lutownicze i nie mogę przykleić jej bezpośrednio do profilu alu bo będzie zwarcie. Jak to odizolować żeby jednocześnie zapewnić odbiór ciepła? może nakleić na profil szarą taśmę (tzw. duct tape)? Klosza w profilu nie przewiduję.
Awatar użytkownika
tty5150

Post autor: tty5150 »

Naklej na miejsca lutowania kawałek taśmy kaptonowej http://electropark.pl/332-tasmy-kaptonowe a resztę przyklej do profilu.
kamtzu

Właśnie nie wiem czy wystarczy zabezpieczyć tylko te punkty lutowania czy całą taśmę (co 5 cm są też takie małe dziurki do ścieżek). Zapytam sprzedawcy.
Ilion

Post autor: Ilion »

Skoro nie taśma, to może pojedyncze panele led?
Co prawda trzeba by przystosować do nich szafki wiszące, ale myślę, że kawałek płyty załatwił by tutaj sprawę. Cena też jest dość niska, na przykład w Perfektmarket to koszt 40 złotych za sztukę. Jakby to dobrze przemyśleć, to całość może wyglądać całkiem ciekawie:
Obrazek
Awatar użytkownika
skaktus

Do blatu to tylko taśma 5050 jako minimum lub 5630 w aluminiowym profilu. Temat szeroko opisywany na forum.

Metr taśmy 5050 pobiera około 7 - 8 W, 5630 około 15W.
ILPT
KubacKi

Post autor: KubacKi »

Ja bym polecał podświetlenie mocną taśmą np. 4028 (855lm/m) lub 5630. Oczywiście IP20 (żeby się niepotrzebnie mocniej nie grzała) i wkleił ją do profilu (np. MICRO ALU, lub STOS ALU firmy kluś), do tego można dołożyć włącznik bezdotykowy i mamy eleganckie podświetlenie blatu :mrgreen:
kamtzu

Minęło kilka miesięcy - oświetlenie się sprawdziło. Człowiek się przyzwyczaił i do koloru i do jasności - jest ok. Oświetlenie włączane jest czujką ruchu widoczną na zdjęciach. Jak się wchodzi np. po szklankę wody do kuchni to wystarczy 1 stopień (lekkie oświetlenie) a do gotowania włączam 2 stopień (mocne światło). Wyłączane jest po ok 10 minutach bez ruchu. Czujka jest nisko nad blatem dzięki czemu nie włącza się gdy kot wchodzi do kuchni :) Taśma umieszczona jest w profilu LED Giza z Allegro z mleczną osłonką.
Do tego mam oczywiście oświetlenie główne na suficie ale od kiedy mam podświetlenie blatu to głównego prawie nie używam.

1 stopień
Obrazek

2 stopień
Obrazek
ODPOWIEDZ