UltraFire A10 HA-III Cree Q5-WC
UltraFire A10 HA-III Cree Q5-WC
latarka zakupiona tutaj
UF A10 z DX
Jest to kolejna latarka ze stajni Ultrafire kosztująca 19.8 USD.
Jako ,że warto posiadać światełko zasilane klasycznymi paluchami AA (na wyjazdy i jako coś do kieszeni) kupiłem to cudo.
Dużym plusem była możliwość zasilania również akusami 14500 co znacząco poprawia osiągi światełka
Latarka jest wykonana nieźle, ale nie idealnie, jest to w sumie klon body NiteCore Defender Infinity, ale juz nie sterowania i jakości wykonania (tutaj jest opis http://www.light-reviews.com/nitecore_defender/)
Tak wygląda w porównaniu do akusa 14500 od AW
oraz lekko rozebrana
tutaj porównanie wielkości do innych światełek
od lewej UniqueFire HS-802, Diablo A9, Deerelight, Bocialarka, Romisen RC-G2, Custom Mar3 na AA, A10, Custom Mar3 na CRki
Powłoka HAIII w kolorze oliwkowym jest faktycznie HAIII (mój benchmade 710 z D2 potrafi lekko zarysować powłokę), ale... jest ona cienka i nie jest idealnie równo położona- zdarzają się minimalne braki powłoki na molecie a i po 2tygodniach w paru miejscach na body widać jej minimalne braki.
Gwinty są niezłe, mogłyby być bardziej równe (z chińskich latar romisen miewa niezłe gwinty a idealne w tanich latarach są w UniqueFire HS-802)
Uszczelki sa spasowane w body dobrze, także można nie obawiać się zamoczenia latarki, ja wymieniłem oring w głowicy na GID- tak lubię natomiast gumką włącznika firmowo jest GID i dobrze
Szybka niby z powłokami, tylko tych powłok nie ma- ot klasyczne w tanich latarkach- napisać można wiele
Dużym plusem jest bardzo dobrze wykonane moletowanie- jest dość głębokie i ostre- latarka bardzo pewnie trzyma się w ręce, w dodatku nie ma tendencji do toczenia się po stole. Po wymianie dodawanej firmowo smyczki na cienki parakord albo jej innym zamocowaniu, bez problemu latarka działa w trybie świeczki, co bywa czasami bardzo przydatne, dodatkowo włącznik jest schowany i nie ma obaw o jego uszkodzenie.
Standardowy sterownik jest jedno trybowy, w środku siedzi Q5 WC-zimne swiatło, ale widziałem zimniejsze, nie jest tragicznie.
Rozkład światła jest bardzo przydatny na EDC- spot jest szeroki, bez zniekształceń, plus dla UF za użycie niezłego refu OP, dodam , że po modzie by Mar3 testowałem ref 18mm SMO i rozkład światła był znacznie gorszy- nierówny i co ciekawe słabszy spot.
Rozkład promienia
Troszkę pomiarów jasności oraz konsumpcji prądu
zasilanie z AA 600 lux/1m 1.19A z AA
zasilanie 14500 1950 lux/1m 1.13A z 14500
jako , że lubię mieć tryby (w EDC), w latarce został zmieniony driver przez Mar3 na http://www.kaidomain.com/ProductDetails ... uctId=5313
(troszkę klon znanego z DX 7882)
Zadanie nie było proste, ponieważ oryginalny driver ma ok 16mm średnicy, a ten z kai 17mm, wymaga to przetoczenia piguły i spasowania całości (od razu mówię-bez tokarki i niezłego Know High, w warunkach domowych nie ma szans na taką operację), no ale Mar3 dał radę i wszczep innego drivera się udał, czy było warto, hmm, dziwne, ale jest ciut ciemniej, no ale są tryby i o to chodziło
Na nowym driverze mamy jasności
zasilanie z AA ref OP 610 lux/1m
zasilanie 14500 ref OP 1420 lux/1m
zasilanie AA ref SMO 580 lux/1m
zasilanie 14500 ref SMO 1350 lux/1m
od razu widać, że nie warto zmieniać refa z OP na SMO, zresztą w EDC bardziej przydatne jest szerokie światło niż "świetlna igła"
Konkluzje:
Jeśli lubimy mieć w latarce tylko jeden tryb i chcemy mieć powłokę HAIII oraz możliwość zasilania 14500, to wybór tego światełka jest dobrym pomysłem
UF A10 z DX
Jest to kolejna latarka ze stajni Ultrafire kosztująca 19.8 USD.
Jako ,że warto posiadać światełko zasilane klasycznymi paluchami AA (na wyjazdy i jako coś do kieszeni) kupiłem to cudo.
Dużym plusem była możliwość zasilania również akusami 14500 co znacząco poprawia osiągi światełka
Latarka jest wykonana nieźle, ale nie idealnie, jest to w sumie klon body NiteCore Defender Infinity, ale juz nie sterowania i jakości wykonania (tutaj jest opis http://www.light-reviews.com/nitecore_defender/)
Tak wygląda w porównaniu do akusa 14500 od AW
oraz lekko rozebrana
tutaj porównanie wielkości do innych światełek
od lewej UniqueFire HS-802, Diablo A9, Deerelight, Bocialarka, Romisen RC-G2, Custom Mar3 na AA, A10, Custom Mar3 na CRki
Powłoka HAIII w kolorze oliwkowym jest faktycznie HAIII (mój benchmade 710 z D2 potrafi lekko zarysować powłokę), ale... jest ona cienka i nie jest idealnie równo położona- zdarzają się minimalne braki powłoki na molecie a i po 2tygodniach w paru miejscach na body widać jej minimalne braki.
Gwinty są niezłe, mogłyby być bardziej równe (z chińskich latar romisen miewa niezłe gwinty a idealne w tanich latarach są w UniqueFire HS-802)
Uszczelki sa spasowane w body dobrze, także można nie obawiać się zamoczenia latarki, ja wymieniłem oring w głowicy na GID- tak lubię natomiast gumką włącznika firmowo jest GID i dobrze
Szybka niby z powłokami, tylko tych powłok nie ma- ot klasyczne w tanich latarkach- napisać można wiele
Dużym plusem jest bardzo dobrze wykonane moletowanie- jest dość głębokie i ostre- latarka bardzo pewnie trzyma się w ręce, w dodatku nie ma tendencji do toczenia się po stole. Po wymianie dodawanej firmowo smyczki na cienki parakord albo jej innym zamocowaniu, bez problemu latarka działa w trybie świeczki, co bywa czasami bardzo przydatne, dodatkowo włącznik jest schowany i nie ma obaw o jego uszkodzenie.
Standardowy sterownik jest jedno trybowy, w środku siedzi Q5 WC-zimne swiatło, ale widziałem zimniejsze, nie jest tragicznie.
Rozkład światła jest bardzo przydatny na EDC- spot jest szeroki, bez zniekształceń, plus dla UF za użycie niezłego refu OP, dodam , że po modzie by Mar3 testowałem ref 18mm SMO i rozkład światła był znacznie gorszy- nierówny i co ciekawe słabszy spot.
Rozkład promienia
Troszkę pomiarów jasności oraz konsumpcji prądu
zasilanie z AA 600 lux/1m 1.19A z AA
zasilanie 14500 1950 lux/1m 1.13A z 14500
jako , że lubię mieć tryby (w EDC), w latarce został zmieniony driver przez Mar3 na http://www.kaidomain.com/ProductDetails ... uctId=5313
(troszkę klon znanego z DX 7882)
Zadanie nie było proste, ponieważ oryginalny driver ma ok 16mm średnicy, a ten z kai 17mm, wymaga to przetoczenia piguły i spasowania całości (od razu mówię-bez tokarki i niezłego Know High, w warunkach domowych nie ma szans na taką operację), no ale Mar3 dał radę i wszczep innego drivera się udał, czy było warto, hmm, dziwne, ale jest ciut ciemniej, no ale są tryby i o to chodziło
Na nowym driverze mamy jasności
zasilanie z AA ref OP 610 lux/1m
zasilanie 14500 ref OP 1420 lux/1m
zasilanie AA ref SMO 580 lux/1m
zasilanie 14500 ref SMO 1350 lux/1m
od razu widać, że nie warto zmieniać refa z OP na SMO, zresztą w EDC bardziej przydatne jest szerokie światło niż "świetlna igła"
Konkluzje:
Jeśli lubimy mieć w latarce tylko jeden tryb i chcemy mieć powłokę HAIII oraz możliwość zasilania 14500, to wybór tego światełka jest dobrym pomysłem
- Calineczka
- Kontakt:
Dzięki Pawle za bardzo ciekawą i rzetelną informację. Tez zanabyłem to światełko i jestem osobiście zachwycony...to już moje EDC i nie oddam
TEn kształt ma coś w sobie
Nie mogę natomiast zgodzić się z tym:
TEn kształt ma coś w sobie
Nie mogę natomiast zgodzić się z tym:
ja wsadziłem do tej latareczki SKU15880 czy też ten z kai-to samo, bez jakichkolwiek obróbek mechanicznych latarki. Sprawa łatwa nie jest bo trzeba przesunąć kilka elementów od strony sprężynki tak, by tuleja body ich nie ścięła przy skręcaniu...a sam driverek-na pigułę montujemy. Bez zeszlifowania modułu głowicy powstaje nam mała szczelinka między body a głowicą, jednak na tyle mała że uszczelka nadal jest zasłonięta. Mogę zrobić foto i pokazać. Tak więc, jak ktoś chce mieć fajną lampke a lutownicy się nie boi-smiało do dzieła Panowie, bo warto, moim zdaniempawelsz pisze:od razu mówię-bez tokarki i niezłego Know High, w warunkach domowych nie ma szans na taką operację)
- Calineczka
- Kontakt:
bez problemu, testowane z akkusem AWpawelsz pisze:Arku po montażu na kanapkę mieści się 14500 ?
p.s. galeria u sasiadow:
http://forum.fotonmag.cz/index.php?showtopic=409
Dzisiaj wreszcie znalazłem czas, żeby wymienić diodę na jakąś cieplejsza- poszła do latarki (moje zapasowe EDC) Cree XR-E R2 WH
Ale przy okazji pomierzyłem , co daje taka zmiana- w jasności i ...akusy troszkę rozładowane, ale takie same w obu pomiarach, dane w lux/1m
było 730 z AA i 1420 z 14500
jest 860 z AA i 1620 z 14500
Niby niewielki skok jasności o tylko naście %, no ale jaka teraz jest barwa światła wreszcie miło ciepła (no nie jest to q2 a5, ale i tak jest dobrze...)
Zostaje jeszcze szybka do wymiany i będzie git.
Ale przy okazji pomierzyłem , co daje taka zmiana- w jasności i ...akusy troszkę rozładowane, ale takie same w obu pomiarach, dane w lux/1m
było 730 z AA i 1420 z 14500
jest 860 z AA i 1620 z 14500
Niby niewielki skok jasności o tylko naście %, no ale jaka teraz jest barwa światła wreszcie miło ciepła (no nie jest to q2 a5, ale i tak jest dobrze...)
Zostaje jeszcze szybka do wymiany i będzie git.
dobre pytanie, tez mnie to zastanawiało.
W sumie mało precyzyjnie pewnie napisałem, hmm- wiadomo koło będzie się toczyć na poczylni, ale- w A10 molet jest na tyle ostry , że na małej pochyłości latarka się zatrzymuje, w dodatku jeśli jest linka przypięta do dupki (ja mam cienki parakord) to dodatkowo ją to zatrzymuje. Ta uwaga była porównaniem do innych latarek z "gładkimi kantami". Na pewno duzym plusem jest osłona włącznika oraz możliwość ustawienia jej w trybie świeczki- w EDC jest to bardzo ważne czasami.
W sumie mało precyzyjnie pewnie napisałem, hmm- wiadomo koło będzie się toczyć na poczylni, ale- w A10 molet jest na tyle ostry , że na małej pochyłości latarka się zatrzymuje, w dodatku jeśli jest linka przypięta do dupki (ja mam cienki parakord) to dodatkowo ją to zatrzymuje. Ta uwaga była porównaniem do innych latarek z "gładkimi kantami". Na pewno duzym plusem jest osłona włącznika oraz możliwość ustawienia jej w trybie świeczki- w EDC jest to bardzo ważne czasami.
a czy mozna tam wpasowac jakis driver bez lutowania komponentow? czy mogl bys wrzucic zdjecie?Calineczka pisze: ja wsadziłem do tej latareczki SKU15880 czy też ten z kai-to samo, bez jakichkolwiek obróbek mechanicznych latarki. Sprawa łatwa nie jest bo trzeba przesunąć kilka elementów od strony sprężynki tak, by tuleja body ich nie ścięła przy skręcaniu...a sam driverek-na pigułę montujemy. Bez zeszlifowania modułu głowicy powstaje nam mała szczelinka między body a głowicą, jednak na tyle mała że uszczelka nadal jest zasłonięta. Mogę zrobić foto i pokazać. Tak więc, jak ktoś chce mieć fajną lampke a lutownicy się nie boi-smiało do dzieła Panowie, bo warto, moim zdaniem
nie zabaradzo jestem z tego madry
- Calineczka
- Kontakt:
ze trzeba dolutowac kabelki do leda, to jest oczywisteCalineczka pisze:no nie da się, choćby kabelki leda trzeba dolutować ....foxx pisze:a czy mozna tam wpasowac jakis driver bez lutowania komponentow?
(p.s. wykluczam skręcanie kabelków...choć może i by się dało?)
raczej mi chodzilo o jakies modyfikacje samego drivera, bo tak to zrozumialem z Twojego posta o modyfikacji tej latarki.
p.s.: o co chodzi z tym skrecaniem kabelkow?
- Calineczka
- Kontakt:
...chodzi o to, że driverek jest za szeroki. Wydaje mi się, że napisałem dość wyraźnie, aby SKU15880 wszedł to albo, tak jak Pawelsz pisze, trzeba dorobić mu "pigułę" albo zamontowac na tej co jest, ale trzeba elementy połozone blisko brzegu driverka odlutowac i przesunąć odrobinę ku środkowi, tak, by przy skręcaniu nie zniszczyła ich ścianka body. Fotki mi się nie chce...znaczy nie chce mi się teraz rozbierać latarki...tak czy inaczej jak nie masz na co dzień do czynienia z lutownicą to moja metoda raczej odpada
-
Przepraszam że się wtrącę Zastanawiam się poważnie nad możliwością ,,przeniesienia " sterownika z Akoraya 6-cio trybowego do tej latareczki... Elektronika w tym driverku jest schowana do wewnątrz, a i rozmiar driverka tak jakby do ,,piguły" A 10 pasował... (coś koło 16 mm) Tylko pytanie czy driver jest tak samo zalany plastikiem jak w tańszej wersji 3-trybowej Akoraya (rozbierał go w recenzjii Calineczka i w przeróbce dla mnie Tonio). Driver wygląda na całkiem inny... Ostatecznie można trochę przerobić pigułę (skok gwintu) i wymienić cały moduł. Nawiasem mówiąc (pisząc ) obserwuję tą latareczkę (A10) od chwili gdy pojawiła się w ofercie DX Extreme
[ Dodano: Sro Lut 18, 2009 2:52 pm ]
Mam juz 2 egzemplarze A10 i zamówiłem jeszcze 2.... Jeden przerobił mi Tonio ale sterownik jest tylko na napięcie do 1,5V więc ogniwka litowo-jonowe odpadają... Myślę o dalszych modyfikacjach-dlatego pisałem że się zastanawiam nad tym sterownikiem z Akoraya-tylko nie K-106 czy jakoś tak-ale z wersji drozszej,6-cio trybowej.. pozdrawiam
[ Dodano: Sro Lut 18, 2009 2:52 pm ]
Mam juz 2 egzemplarze A10 i zamówiłem jeszcze 2.... Jeden przerobił mi Tonio ale sterownik jest tylko na napięcie do 1,5V więc ogniwka litowo-jonowe odpadają... Myślę o dalszych modyfikacjach-dlatego pisałem że się zastanawiam nad tym sterownikiem z Akoraya-tylko nie K-106 czy jakoś tak-ale z wersji drozszej,6-cio trybowej.. pozdrawiam
niech stanie się jasność
Jak z temperatura obudowy? Wlasnie doszla z DX do mnie taka UltraFire A10, po chwili swiecenia ciepla robi sie glowica latarki. W wiekszym UltraFire U4 po 30 minutach robi sie ledwo letnia a A10 pare minut i juz mozna rece grzac.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU