Niskie prądy rozładowywania mimo ustawienia wyższego.
-
Niskie prądy rozładowywania mimo ustawienia wyższego.
Witam. Posiadam ładowarkę TURNIGY 4x6S. W ładowarce maksymalny prąd rozładowywania można ustawić 5A ale mimo tego ustawienia ładowarka pokazuje maksymalne 2,1A , 2,2A dla pojedynczego ogniwa niezależnie od wybranego rodzaju aku(ni-mh, ni-cd, li-ion....)
Macie jakieś pomysły?
Macie jakieś pomysły?
-
Eeeee. Chyba nie. Mowa o http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... arger.html
-
Zasilacz mam 450W. Przy ładowaniu na 4 kanałach prądem 5A na każdym kanale napięcie jest w okolicach 12V.Zauważyłem teraz że im dłużej trwa rozładowywanie tym prąd rozładowywania troszkę wzrasta. Na starcie było 2,1A a teraz jest 2,3A. Właściwie z tego co pamiętam przy rozładunku pakietu 2S2P sytuacja była taka sama.
Zaraz sprawdzę na imaxie b6 chyba jak wygląda sprawa.
[ Dodano: 1 Styczeń 2015, 17:42 ]
Zaraz sprawdzę na imaxie b6 chyba jak wygląda sprawa.
[ Dodano: 1 Styczeń 2015, 17:42 ]
Czyli co? Nie obciążę pojedynczego ogniwa bardziej?? A jak podłączę pakiet np. 3s to prąd wzrośnie??ElSor pisze:No dobra - 8W (32W dzielone na 4 kanały), co też bardziej pasuje do ~2,2A na 1S. 3,6Vx2,2A=7,92Wkubaswiatelka pisze:Eeeee. Chyba nie.
-
kubaswiatelka, ta ładowarka ma całkowicie osobne tory dla każdego złącza, więc 32W powinny być na każdy tor, no chyba że się całość przegrzeje - więc dla 1S powinno wyjść spokojnie 5A.
Być może masz za duży spadek na połączeniach do ogniwa i stąd tak mały prąd? Podepnij przewody balansera jeśli tego nie zrobiłeś, wtedy będziesz widział ile ładowarka odczytuje poprzez główne przewody a ile przez balanser i będzie wiadomo jaki spadek występuje. Po za tym pomiar będzie dużo bardziej dokładny. Tzn nie wiem czy ta ładowarka tak się zachowa, na logikę rzecz biorąc to powinna.
Być może masz za duży spadek na połączeniach do ogniwa i stąd tak mały prąd? Podepnij przewody balansera jeśli tego nie zrobiłeś, wtedy będziesz widział ile ładowarka odczytuje poprzez główne przewody a ile przez balanser i będzie wiadomo jaki spadek występuje. Po za tym pomiar będzie dużo bardziej dokładny. Tzn nie wiem czy ta ładowarka tak się zachowa, na logikę rzecz biorąc to powinna.
8W na kanał, jest w instrukcji https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q ... 1339,d.d24
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
-
No ok. Ale po ... ... w ładowarce jest możliwość ustawiania każdego kanału na 5A rozładowywania? Bez sensu?
Ostatnio zmieniony niedziela 04 sty 2015, 10:05 przez kubaswiatelka, łącznie zmieniany 1 raz.
Głównie przez Marketing niestety, Zalety wypiszmy wielkimi literami, a ograniczenia małym druczkiem. Klienci nie doczytają i kupią Niestetykubaswiatelka pisze:No ok. Ale po ... ... w ładowarce jest możliwość ustawiania każdego kanału na 5A rozładowywania? Bez sensu?
Tekst podpisu:
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255
Podpis - dozwolona ilość znaków: 255