Oświetleniem komputera

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
kedziorro

Oświetleniem komputera

Post autor: kedziorro »

Witam wszystkich, chciałbym oświetlić mój komputer. mam TAKĄ obudowę, w niej zamontowane 3 wentylatory świecące na niebiesko.

Chcę zbudować oświetlenie zasilane z molexa, np. 4 paski diodowe o długości 35-40 cm po 10 niebieskich diodek każda, do tego włącznik wyprowadzony na tył obudowy.

Szukałem materiału na fasttechu, ale znajduję jedynie taśmy minimum po 5 metrów.
Czego będę potrzebował do wykonania projektu i gdzie to dorwać?

Mam porządny zasilacz Cheftec 450W 80+, ze sporym zapasem w obecnej chwili, poza tym diody nie obciążą go zbytnio.

Z góry dziękuję za wszystkie wskazówki.
Convoy C8 XM-L2 T6-4C 2,8A

TANK 007 TK701

Ruinovo 302, ENB x2, ENB x3, Nitecore i4.
Awatar użytkownika
rafalzaq

Post autor: rafalzaq »

A brałeś pod uwagę zimne katody? Kupiłem kiedyś za ok 30 zł, ale używam ich poza komputerem (właściwie używałem bo teraz sobie leżą). W zestawie jest inwerter montowany na śledziu i ma właśnie taki wyłącznik jaki chcesz.

Metrowe paski diodowe kupowałem na ebayu. To były białe, ale kolorowe pewnie też będą.
Awatar użytkownika
kedziorro

Post autor: kedziorro »

Jakiej barwy masz katody?
Convoy C8 XM-L2 T6-4C 2,8A

TANK 007 TK701

Ruinovo 302, ENB x2, ENB x3, Nitecore i4.
Awatar użytkownika
rafalzaq

Post autor: rafalzaq »

Są to dwie sztuki niebieskich. Kupiłem to jako ciekawostkę i później chciałem użyć do podświetlania biurka i monitora, ale okazało się to trochę zbyt jasne do normalnego używania. No i kolor ma trochę jaśniejszy odcień od takich typowych ledów, więc może nie pasować do wentylatorów.
ODPOWIEDZ