Nożyk do 50zł
Po nowym roku zamawiam coś takiego - wypatrzyłem i zbiera dobre opinie
http://www.fasttech.com/products/0/1000 ... eviews-tab
troszkę większy niż SRM 7010
http://www.fasttech.com/products/0/1000 ... eviews-tab
troszkę większy niż SRM 7010
Dostałem dzisiaj nożyki.
Sarenmu 7010. Malutki, ale ładnie leży w dłoni, do EDC chyba idealny Mam problemy z otwieraniem, tzn chodzi dobrze ale muszę się nauczyć.
Ganzo G704G. Do EDC chyba ciut za duży ale wrzucić do plecaka i zabrać ze sobą ideał. W dłoni leży BARDZO fajnie, z otwieraniem nie mam najmniejszego problemu.
Obydwa przyszły tak nieostre jak wzrok w noworoczny poranek Muszę je doprowadzić więc do ładu i się pobawić, przygotuję jakieś plastry i opatrunki. Ale już teraz widzę że jednak ganzo to jest to, sarenmu trochę za mały. A tym bardziej że mam dłonie pianisty, a co powiedzieć o kimś kto ma dłoń jak bochen chleba?
Sarenmu 7010. Malutki, ale ładnie leży w dłoni, do EDC chyba idealny Mam problemy z otwieraniem, tzn chodzi dobrze ale muszę się nauczyć.
Ganzo G704G. Do EDC chyba ciut za duży ale wrzucić do plecaka i zabrać ze sobą ideał. W dłoni leży BARDZO fajnie, z otwieraniem nie mam najmniejszego problemu.
Obydwa przyszły tak nieostre jak wzrok w noworoczny poranek Muszę je doprowadzić więc do ładu i się pobawić, przygotuję jakieś plastry i opatrunki. Ale już teraz widzę że jednak ganzo to jest to, sarenmu trochę za mały. A tym bardziej że mam dłonie pianisty, a co powiedzieć o kimś kto ma dłoń jak bochen chleba?
Mój 7010 przyszedł bardzo dobrze naostrzony, test z kartką zaliczył na 5
Ciemności rozświetlają mi:
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne
Convoy S2 XM-L2 T6 4C 2,1A, Convoy M1 XM-L2 U2 1A 2,8A, Convoy C8 XM-L2 U2 1A 2,8A,
UltraFire S5 XP-L V4 3D 2,1A, SolarStorm SC01 XM-L2, Tank007 E09 XP-E, Tank007 TK-701 SSC, Mactronic NIGHT HUNTER II, i inne
Też dotarł do mnie dziś Ganzo G704-G. Trochę większy i cięższy niż się spodziewałem, ale to tylko plus dla niego Chciałem coś większego niż Sanrenmu ale takiego co by jeszcze do kieszeni pasowało, ten Ganzo idealnie się wpasowuje w kieszeń bojówek, myślę, że się polubimy Sprawia wrażenie tępego a jest ostry, test kartki przechodzi bardzo ładnie... czasem, raz na kilkanaście razy, kartka nie przechodzi tego testu, nie współpracuje
Mój Ganzo też sprawia wrażenie niezbyt ostrego ale tnie wszystko bez problemu.
Pewnie przez to że jest naostrzony pod wysokim kątem i ostrze jest grube, dzięki temu nie tępi się tak szybko. Kupiłem ostatnio papier ścierny 2500, naostrzyłem go, a potem wypolerowałem ostrze o pas skórzany z pastą polerską, teraz krawędź ostrza jest lustrzana. Chociaż moim zdaniem niewypolerowane ostrze tnie lepiej (mimo że nie goli) ponieważ te mikro-ryski na ostrzu działają jak piła podczas cięcia
Pewnie przez to że jest naostrzony pod wysokim kątem i ostrze jest grube, dzięki temu nie tępi się tak szybko. Kupiłem ostatnio papier ścierny 2500, naostrzyłem go, a potem wypolerowałem ostrze o pas skórzany z pastą polerską, teraz krawędź ostrza jest lustrzana. Chociaż moim zdaniem niewypolerowane ostrze tnie lepiej (mimo że nie goli) ponieważ te mikro-ryski na ostrzu działają jak piła podczas cięcia
No słuchajcie to chyba peszka miałem bo moje obydwa noże miały problem z przecięciem paczki w której przyszły, musiałem na prawdę użyć siły, same jakoś się nie zatapiały w tą żółtą taśmę, a myślę że powinny.
Aha a po dłuższej zabawie z ganzo (zamykanie otwieranie), ostrze delikatnie wgniotło się w miejscu gdzie jest ta środkowa tulejka, wyraźnie się o nią obijało, zobaczyłem to dopiero później. Wiadomo przeostrzy się trochę materiału zbierze i problem przestanie występować, ale nie polecam silnie wymachiwać przy zamykaniu.
Aha a po dłuższej zabawie z ganzo (zamykanie otwieranie), ostrze delikatnie wgniotło się w miejscu gdzie jest ta środkowa tulejka, wyraźnie się o nią obijało, zobaczyłem to dopiero później. Wiadomo przeostrzy się trochę materiału zbierze i problem przestanie występować, ale nie polecam silnie wymachiwać przy zamykaniu.
Tak samo jak ostrzenie, pod skórzany pas podkładam coś sztywnego i ostrzę. Na youtube po wpisaniu "Knife stropping" widać takie deski z przyklejoną skórą do nich.hoka pisze:Jak taki proces wygląda?Wojto pisze:wypolerowałem ostrze o pas skórzany z pastą polerską
Co do obijania się ostrza o środkową tulejkę to ja nie mam z tym problemu, ja mam przestrzeń ok. 3mm między ostrzem a tulejką. Widocznie inaczej Twój się zamyka
Mój też nie dotyka niczego ostrzem i nie widzę, żeby się dało.Wojto pisze:Co do obijania się ostrza o środkową tulejkę to ja nie mam z tym problemu, ja mam przestrzeń ok. 3mm między ostrzem a tulejką. Widocznie inaczej Twój się zamyka
Wojto, zachowujesz jakoś specjalnie kąt ostrzenia czy tak "na oko"?
Na oko, jak się ma stabilną rękę to może bardzo dobrze wyjść. Idealny kąt to na czymś takim można osiągnąć http://www.banggood.com/Professional-Fi ... 82659.html
to jest też ciekawe: http://www.banggood.com/Knife-Sharpener ... 46161.html
to jest też ciekawe: http://www.banggood.com/Knife-Sharpener ... 46161.html