Akumulator do UPS i nowy UPS

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
Umberto
Kontakt:

Akumulator do UPS i nowy UPS

Post autor: Umberto »

Witam,
Dziś miałem chwilowy spadek napięcia- wyłączył się "mój" komputer podłączony do UPS. UPS-a już nie dało się uruchomić. Wyjąłem akumulator (już raz zmieniany jakieś 5lat temu)- siedzi tam EP 5-12
o taki
Jako że ze mnie laik elektroniczny mam kilka pytań.
1. Aku na mierniku pokazuje prąd ok. 12,6V- czy to już trup i należy go wymienić?
2. Czy można np. podłączyć większy akku na zewnątrz- czy elektronika będzie go ładować do końca?
Jako że i tak chcemy zakupić nowy UPS a ten (jeśli nadal będzie żył- podłącze pod dysk sieciowy i monitornig)
3. Mogą koledzy polecić jakiś UPS do 500zł na dwa komputery z małym poborem mocy w spoczynku (nie potrzeba wyświetalczy itp)
ja też mam swoją lampke:)
ptja

Post autor: ptja »

Czy próbowałeś odłączyć UPS od zasilania (gniazdka) na dłuższą chwilę?

12,6V niewiele oznacza, bo istotne jest zachowanie pod obciążeniem. Zapewne akumulator dożył już swoich dni...

"Na dwa komputery" nie jest zbyt precyzyjne, najlepiej byłoby zsumować przynajmniej moce zasilaczy (po przyjęciu jakiegoś współczynnika, bo pewnie na 100% nie bywają wykorzystane) i monitorów (bo chyba wyświetlacze też są podtrzymane, żeby dało się zakończyć pracę)?
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
fotorondo

Post autor: fotorondo »

Umberto, możesz sobie nawet taki samochodowy podłączyć, kiedyś się naładuje.
GanzConrad

Post autor: GanzConrad »

napięcie jest przyzwoite, jak Ci się chce dłubać to możesz dolać wody destylowanej i naładować niskim prądem jeszcze raz, może jeszcze popracuje:
https://www.youtube.com/watch?v=2JIzSxqWids
Awatar użytkownika
Issac

Post autor: Issac »

Napięcie się zgadza, ale raczej już padł na amen.

Ewentualnie sprawdź na płytce czy kondensatory nie popuchły.

Do modratorów:

Przepraszam za brak polskich znaków, ale czasem piszę z telefonu i nie mam tu takowych :(
Ostatnio zmieniony piątek 02 sty 2015, 22:04 przez Issac, łącznie zmieniany 1 raz.
zlyzka

Post autor: zlyzka »

Podłączę się pod temat, szukałem niedawno przewodów i akumulatora, udało się znaleźć niedrogo w okolicy. Akumulatora nie odebrałem jeszcze, mam wątpliwość odnośnie całego urządzenia - UPS nie daje żadnych oznak, jest to model z 2005 roku. Ostatnie 3 lata aku leżał oddzielnie poza obudową.
Czy z padniętym aku w środku powinny świecić się jakieś diody?
PawelG.

Post autor: PawelG. »

Jak podłączysz do prądu, to chociaż dioda kontrolna od zasilania powinna pokazać, że coś się dzieje.
hswg
Kontakt:

Post autor: hswg »

Podłącz do akumulatora żarówkę samochodową H1 H4 czy H7, zresztą nieważne oznaczenie, chodzi o moc około 50W. Jak napięcie na aku siądzie pod takim obciążeniem poniżej 10...10,5V to akumulator do wyrzucenia lub próba regeneracji (umiejętnie zrobiona potrafi zdziałać cuda).
fxxx

Post autor: fxxx »

Opiszesz dokładnie tą próbę regeneracji? :) mam 12V 17Ah który ma taką sobie pojemność, ale ogólnie nie jest najgorszy jeszcze.
Ostatnio zmieniony środa 21 sty 2015, 20:44 przez fxxx, łącznie zmieniany 1 raz.
hswg
Kontakt:

Post autor: hswg »

fxxx pisze:Opiszesz dokładnie tą próbę regeneracji? :) mam 12V 17Ah który ma taką sobie pojemność, ale ogólnie nie jest najgorszy jeszcze.
W najgorszym przypadku możesz zastosować ładowarkę CTEK - w przypadku akumulatora samochodowego, udało się przedłużyć jego żywotność o rok. Jeśli jesteś zaprzyjaźniony z lutownicą, polecam to: https://www.youtube.com/watch?v=q5jvbj2SVZg
W komentarzach masz linki do schematów, to naprawdę działa.
Awatar użytkownika
Browar

Post autor: Browar »

Ciekawy filmik i ta metoda, tylko zupełnie niepotrzebna komplikacja. Te piki/impulsy napięciowe są po to żeby aku nie gazował i się nie wylał ponieważ operujemy poza zakresem normalnych napięć ładowania. Całkowicie wystarczy do regeneracji ładowarka modelarska - można uwolnić napięcie, ustawić stały prąd 0,1 Q10 i ustawić wpompowywany ładunek 130-180% Stosuję tą metodę (wariant 2) już któryś tam raz i doskonale się spisuje do aku samochodowych i do żelówek, polecam.
http://www.zregeneruj-akumulator.pl/wsz ... atora.html
pozdrav
Defcio

Post autor: Defcio »

Dobra strona, myślałem że tylko ja to wiem :wink:, ponieważ nikt już niby nie zajmuje się akumulatorami tylko je psuje i wymienia, a tu proszę praca powstała przy pomocy starych najlepszych książek.
Niestety to odsiarczenie zniszczy VRLA ponieważ nie wolno mu gazować. Duży akumulator z dużą ilością kwasu w żelu jeszcze to zniesie, ale małe , niskiej jakości akumulatory AGM po prostu stracą całą wodę i zasiarczą się jeszcze bardziej z powodu znacznie za wysokiego stężenia kwasu po odparowaniu wody.
Ni-Cd Man.
ptja

Post autor: ptja »

Fajne pomysły. Mam poprzedni aku rozruchowy ze swojego "klekota" (diesla). Do tej roli już się nie nadawał, ale może jeszcze jako np. podtrzymanie awaryje światła w domu posłuży?
Elektroniki z dławikiem i "efektem dI/dt" :) mi się nie będzie chciało robić, ale metoda z ładowarką modelarską wygląda sensownie (mam iMax B8).
--
pozdrawiam,
Jarek Andrzejewski
Defcio

Post autor: Defcio »

Jednak w ciągle używanych akumulatorach następuje rozpad elektrod i nic nie można już zrobić. Te nowe i zaniedbane są zasiarczone ale względnie całe wewnątrz, i o te można próbować walczyć. Najczęściej to nowe UPS i latarki wyładowane i rzucone w kąt. :sad:
Ni-Cd Man.
Awatar użytkownika
Browar

Post autor: Browar »

Defcio pisze: Niestety to odsiarczenie zniszczy VRLA ponieważ nie wolno mu gazować. Duży akumulator z dużą ilością kwasu w żelu jeszcze to zniesie, ale małe , niskiej jakości akumulatory AGM po prostu stracą całą wodę i zasiarczą się jeszcze bardziej z powodu znacznie za wysokiego stężenia kwasu po odparowaniu wody.
Dość dobrze kombinujesz, ale nie dokońca ;) Słabe aku, mocno zużyte gazują przy prądzie ok 1A, ale dobre nie. Wystarczy zastosować prąd z dolnego ograniczenia zalecenia coby nie gazowały i jest ok. Np dla aku 12V 75Ah wskazany prąd to 0,1-0,2 Q10 czyli 0,75 - 1,5A. Dobry, konserwowany aku spokojnie wytrzymuje 1,5A bez gazowania, słaby gazuje przy 1A i trzeba zmniejszyć do 0,7-0,8A podczas pierwszej rundy, potem jest coraz lepiej. Podnosiłem w ten sposób żelki o poj. 1,3Ah ale zasilaczem laboratoryjnym, prądem ok 10 mA z dobrym skutkiem. Problem erozji płyt występuje raczej w aku samochodowych, narażonych na wstrząsy, a problem braku wody w aku przeładowywanych dużym prądem.
pozdrav
ODPOWIEDZ