Jak oszczędzać nawet kilkadziesiąt zł na zamówieniach z Ebay

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Założyłem sobie konto na Alior Kantor i przy zakupie za ok 120$ zyskałem ponad 20zł płacąc z konta walutowego w stosunku do Paypal. Po dodaniu karty konta konta dolarowego do PayPal w wymaganej płatności 123,59$ zapłaciłem .....123,59$. Więc jest i taniej i z ochroną PayPal.
Awatar użytkownika
Issac

Post autor: Issac »

Zbychur,
Rozumiem że nie trzeba mieć konta w Aliorze żeby zarejstrować w kantorze ?
Jak wyglądaja przelewy na "kantor" i z niego ?
Awatar użytkownika
Zbychur

Musisz mieć konto walutowe w jakimkolwiek banku, ja mam T-mobile. Ze zwykłego konta przelewasz na konto kantoru złotówki, tam kupujesz walutę i przelewasz na konto walutowe. Wszystko za free, jedyne koszta to aktualny kurs waluty i tylko tyle kosztuje Cię zakupy.
fxxx

Post autor: fxxx »

A jak to wygląda w porównaniu do płatności paypal kartą w usd? Mam tak w mBanku. Tylko z tego co widzę to mBank ma średni spread.
Awatar użytkownika
Issac

Hmm... nie takie hop - siup...
Jestem w mbanku. Przelew do kantoru free, przelew na walutowe (tez mam w mbanku) tez moze być free, ale później przelew dolarów na paypal -> ~20PLN minimum ! :roll:

Bo rozumiem że nie można z kantoru waluty przelać na PAYPAL?
Awatar użytkownika
Zbychur

A kto ci każe przelewać dolary na PayPal? Do PP przypisujesz kartę debetową czy płatniczą z konta walutowego i przy płatność podajesz ją do obciążenia. Z karty ściąga Ci tyle ile chce sklep.
Ostatnio zmieniony środa 31 gru 2014, 15:16 przez Zbychur, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Issac

Zbychur,

bo nie mam walutowej karty, tylko "gołe" konto.

W kredytówki się nie pcham, a debetowa to po zimnej kalkulacji - 24zł/rocznie przez min 5lat. (ogołnie jest pierwszy rok free, a rocznie - 30zł na min 5lat)
Awatar użytkownika
rafalzaq

Post autor: rafalzaq »

Karta walutowa z cinkciarza kosztuje jednorazowo 15 zł i to koniec opłat. Da się normalnie płacić na aliexpress. Przez paypala jeszcze nie wiem, ale trzeba spróbować.
studzin

Post autor: studzin »

W różowym banku karta walutowa jest free od a do z.
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

Obserwuje ktoś z Was kurs USD i PLN? Dolar jak to dolar zbyt ciekawie nie jest, ale złotówka na święta była słaba, teraz znowu drożeje. A jak drożeje, to znaczy że dolara kupi się taniej :mrgreen: Napisałem o tym w temacie o banggood ale zainteresowania nie było więc tutaj może wspomnę. Odświeżając koszyk z zakupami na następny dzień, kwota końcowa automatycznie spadła o 20zł, bo banggood przez noc odświeżył kurs. Dzisiaj zrobiłem to samo, kwota końcowa mniejsza o kolejne 5zł. Może przy zakupie latarki za kilka $ tego nie poczujemy ale przy większych zakupach widać jak duży wpływ ma zmiana kursu.
Awatar użytkownika
Zbychur

Do konta w kantorze Alior, można też dołączyć kartę walutową i prawdopodobnie jest bez opłat, trzeba tylko raz jej użyć. W zasadzie rejestrując się do kantoru mamy 4 rachunki, na cztery waluty i wszystkie free, spread jest na poziomie 2 gr w przypadku dolara, więc chyba nieźle. Nie sprawdzałem gdzie indziej.

[ Dodano: 31 Grudzień 2014, 13:03 ]
Manekinen, Kurs ptrzed świętami poszedł makabrycznie do góry, złotówka osłabła mocno nawet do forinta. Początkowo podejrzewano słabą pozycję rubla ale jak się rubel ustabilizował to złotówka i tak traciła na wartości, przyczyną było prawdopodobnie działania spekulantów. Teraz powoli złotówka się umacnia ale idzie małymi falami. Np. dziś jest o kilka dziesiątych grosza słabsza niż była wczoraj wieczorem. Na alior jest też narzędzie, które pozwala ustawić kurs waluty przy którym chcemy kupić daną walutę w zadeklarowanej wcześniej kwocie. Ustal sobie czas jak długo chcesz czekać i jeśli wartość np. dolara spadnie do tego poziomu który cie interesuje, to automatycznie zostanie zrealizowany zakup. Ot taka ciekawostka, ale to chyba ma sens przy większych transakcjach.
Awatar użytkownika
Manekinen
Kontakt:

Post autor: Manekinen »

Nie bawię się w konta walutowe (jeszcze) ale to całkiem niezła opcja na przewalutowanie. Dolary się kupią w jakiejś niższej cenie automatycznie, i skorzystamy sobie z nich w przyszłości, zamiast martwić się później czemu tak drogo :)
Awatar użytkownika
Issac

Czy można podpiąć pod Paypall konto z alior-kantor i robić bezpośrednio z niego przelew waluty ?
gramacz

Post autor: gramacz »

Prawdopodobnie się da, spróbuj, to nic nie kosztuje. Choć kantor aliora jest jednym z najdroższych w sieci. Świetny opis obrazkowy jest tu: http://telchina.pl/paypal-platnosc-w-do ... t1165.html i to najtańszy sposób płatności przez PP
Awatar użytkownika
Issac

gramacz,

No i założyłem alior z karta USD. Całkowicie darmowe (jak na moje zaptrzebowania) i kantor tanszy niz walutomat i cinkciarz.
Ostatnio zmieniony wtorek 20 sty 2015, 09:10 przez Issac, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ