E-book readery czyli czytniki książek z podświetleniem

gdzie i jak kupować oraz nasze o tym opinie
Hetman

Post autor: Hetman »

max4max pisze: Otóż to, wcześniej jak nie było czytników z podświetleniem to nikt nie mówił, ze jednak kontrast zwykłego papieru jest zawsze większy niż e-inku i mniej światła potrzeba do czytania zwykłej książki, wspomaganie w ciemne dni się przydaje z tego co wiem.
A na mrozie to już w ogóle, pięć minut i ekran robi się szary :) .
Bombee

Post autor: Bombee »

Ja z ciekawości spolszczyłem wczoraj Paperwhite I.
Czas potrzebny do polonizacji - 5 min: ściągnięcie dwóch niewilkich plików i 2x restart kundla.

Dzięki polonizacji dostajemy:

1) Menu i komunikaty ekranowe będą w języku polskim.

2) Do klawiatury ekranowej zostaną dodane brakujące polskie znaki diakrytyczne czyli
popularne ogonki (ą,ę,ć, itp.). Będą one dostępne po naciśnięciu i przytrzymaniu
odpowiedniej litery (np. A -> Ą, E -> Ę, itd.).

3) Obok wbudowanej funkcji tłumaczenia zaznaczonego tekstu przy użyciu Bing
zostało dodane tłumaczenie tekstu przy użyciu Translatora Google, które obsługuje
również język polski

4) Włączony zostanie tryb reflow w PDF (podczas czytania PDF w Menu pojawi się opcja
"Tryb tekstowy (Reflow)").

5) Domyślne zakładki w przeglądarce internetowej mogą być zastąpione zestawem zakładek do
polskich stron, a wyszukiwarki w Wikipedii i Google będą domyślnie odwoływały się do
polskich wersji tych serwisów.

6) W menu książki włączona zostanie ukryta opcja "Włącz Wi-Fi"/"Wyłącz Wi-Fi".

7) Spolszczenie zawiera hack zmniejszający szerokość marginesów
(nowe marginesy - górny: 20px, dolny: 30px, boczne 25/35/45px).
Można go wyłączyć kopiując do katalogu localization plik o nazwie original_margins
i restartując czytnik.

8) Spolszczenie zawiera hack zmieniający zestaw dostępnych rozmiarów czcionki
(nowe rozmiary - 21, 23, 25, 27, 29, 31, 33 i 35 pt).
Można wyłączyć kopiując do katalogu localization plik o nazwie original_fontsizes
i restartując czytnik.
max4max

Post autor: max4max »

Ja bym poprosił użytkowników czytników z podświetleniem o wyrażanie opinii na temat podświetlenia.
Czy jest homogeniczne - równomierne, nie ma jasnych 9i ciemnych plam itp.
Czy barwa podświetlenia subiektywnie jest zimna - neutralna - ciepła.
Może jakieś foto jak wygląda z podświetleniem.
O czytnikach sporo da się wyczytać w sieci, dużo mniej na temat funkcjonowania samych czytnikowych światełek, a skoro tu jest forum o światełkach to może właśnie tu powstanie najbardziej merytoryczna ocena czytników pod tym kątem.

Żeby nie być gołosłownym i przybliżyć temat ( no bo w pierwszej chwili każdy pomyśli - czytnik z podświetleniem - Suuuper) to zacytuje opinię o liderze rynku czyli Kindle Paperwhite I:
Co mnie rozczarowało? Własnie największa nowość, czyli podświetlenie.
Denerwuje mnie jego nierówne natężenie i fakt, że nie mozna go całkowicie wyłączyć.
Według mnie nierówne podświetlenie jest mocno widoczne i właśnie im niższe natężenie oświetlenia tym bardziej widoczne. Widać wyraźnie cztery "źródła" skąd wychodzi światło i 1/3 ekranu na dole jest nierówno podświetlona. Niezależnie od poziomu jest do dla mnie zbyt wyraźne i mimo kilku godzin czytania w ciągu dwóch dni, nie mogłem oprzeć się ciągłemu zwracaniu uwagi na ten szczegół. Spowodowało to, że czytając wieczorem, praktycznie w ogóle nie mogłem się skupić na treści książki!! Pewnie to dziwne dla wielu, ale tak własnie jest.
Porównanie Kindle 3g bez światełka vs Kindle paperwhite I
Obrazek

I 3 x kindle z podświetleniem paperwhite I, II i najnowszy Voyage
Obrazek

Na tym od lewej Kindle paperwhite II, I i Onyx AfterGlow
Obrazek

Zdjęcia pochodzą z blogu - światczytników.pl
Ostatnio zmieniony środa 31 gru 2014, 13:28 przez max4max, łącznie zmieniany 1 raz.
Bombee

Post autor: Bombee »

Mi się wydaje, że na ostatnich zdjęciach coś jest poprzekręcane Paper I z II.
Na oststnim zdjęciu Paper I jest chyba w środku - tak mi się zdaje.
Dla czego, bo bolączką "jedynki" były te światełka u dołu - znaczy ich taka "poświata".
Ale daje radę się do tego przyzwyczaić :)

[ Dodano: 31 Grudzień 2014, 12:50 ]
Ha - miałem rację na stronie jest opisane tak:
od lewej: PW2, PW1, AfterGlow

:mrgreen:

[ Dodano: 31 Grudzień 2014, 12:54 ]
No i to przedostatnie zdjęcie na stronie jest opisane tak:
Oto obok siebie PW1, PW2 i Voyage z maksymalnym oświetleniem.
max4max

Post autor: max4max »

Bombee pisze:Mi się wydaje, że na ostatnich zdjęciach coś jest poprzekręcane Paper I z II.
Racja , w opisie zamieniłem :)

I jeszcze zdjęcie z nierównym oświetleniem Voyage ( bo to ostatnia nowość od kindla) - zmienia się barwa na górze od ciepłej do zimniejszej na dole - wklejony na dole wycinek góry ekranu dla porównania.

Obrazek

oraz Kindle paperwhite I z nierównomiernym oświetleniem i "widocznymi" diodami
Obrazek

Obrazek

Podobnie wygląda to w Nook Simple Touch GlowLight ( tutaj jest zimniejsze i generalnie mocniejsze światełko, najlepiej ustawiać podświetlenie tak do 1/4 skali max)
Obrazek

Obrazek

Wszystkie zdjęcia pochodzą z swiatczytnikow.pl
ODPOWIEDZ