Projekt Raven.

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
QUADIC

Re: Projekt Raven.

Post autor: QUADIC »

Dominik pisze:No więc stało się wspólnymi siłami we Wrocławiu powstała lampeczka na miarę naszych skromnych oczekiwań...........
Na preclu nikt się nie odpowiedział na moje pytania dotyczące Ravena ale widzę że tu równiez osoby które znają się na sprawach związanych z oswietleniem tez podzielają moję obawy o te 900 lm no i przegrzewanie!!!

Może w końcu przedstawicie jakieś zdjecia porównawcze z testów???

A gdyby tak nie cudować z tymi 900 lm tylko zrobic lampkę która da na spokojnie te 400 - 500 lm??? Tym byłbym zainteresowany :mrgreen:

Obudowa też nie musi byc koniecznie CNC :twisted:
Awatar użytkownika
Dominik

Post autor: Dominik »

Hmm, imo to na wszystkie pytania odpowiedzi zostały udzielone...

Może w końcu zobaczysz do posta z grudnia gdzie było zestawienie porównawcze ze zdjęciem ?

Cudować nie cudować, czarny chciał aby tak napisać - jego prawo, teoretycznie jest to do osiągnięcia i zgodnie z obliczeniami lampka się przy tym nie powinna przegrzewać. Nic więcej nie ma tu do napisania. No może poza tym, że od prawie roku ledy cree są dopuszczone do ciągłej pracy z prądem 1,5A więc 1,2 nie stanowi problemu dla ledów.

Większość ludzi nie docenia różnicy zastosowania emiterów bez pośredniczącego MCPCB - w praktyce to jest różnica np. w kwadracikach obudowa ciepła a obudowa gorąca. Zwykła taśma termo 3M jest lepszym rozwiązaniem od większości MCPCB oferowanych dla ledów Cree. Co z tego, że cała obudowa będzie miała z 60*C ale to będzie cała a nie w środku 130*C przy ledach a na zewnątrz "letnia" (tak jest to zrobione w Lupine).
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Chciałem napisać kilka słów na temat chłodzenia emiterów LED dużej mocy... Emiter z dedykowanym radiatorem (typu gwiazda bądz okrągłym) ma zarówno zalety jak i wady. Do zalet można zakliczyć to iż upraszcza montaż - można do przykręcić na śrubki do radiatora docelowego. Proszę nie myśleć że ten radiator o 20mm średnicy wystarczy żeby człodzić emiter. Nic bardziej mylnego - bez większego radiatora usmażymy emiter w kilka minut. Do wad diod zespolonych z takim radiatorem należy zaliczyć gorsze odprowadzanie ciepła (proszę zauważyć że w tej opcji mamy dwie powierzchnie styku termicznego - emitera z radiatorkiem gwiadą oraz radiatora gwiazdy z radiatorem docelowym. Aby zniwelować ten efekt należałoby użyć pasty termoprzewodzącej dobrej jakości a ta już trochę kosztuje. Zwykła pasta silikonowa typu H nie zda egzaminu zwłaszcza przy wyżyłowanych parametrach pracy diody. Drugą wadą tego rozwiązania jest to, iż nie w każdym rozwiązaniu mamy miejsce na dwa radiatory np. przerabiając latarkę na Power diodę gdzie mamy znikomą ilość dostęnego miejsca. Teraz napiszę kilka słów o diodach (gołych emiterach) bez radiatora. Posiada ona w podstawie powierzchnie odprowadzającą ciepło tzw "Slug". Tę właśnie powierzcznię należy przykleić do radiatora końcowego o odpowiedniej powierzchni za pomocą kleju termoprzewodzącego. W tym rozwiązaniu mamy tylko jeden obszar styku termicznego co w praktyce oznacza o wiele sprawniejszą migrację energii cieplnej. Dobre kleje termoprzewodzące (jak choćby Zalman) nie przewodzi prądu i umożliwia przyklejenie nawet kilku diod do wspólnego radiatora. UWAGA: przy klejeniu kilku diod do jednego radiatora należy po utwardzeniu kleju sprawdzić czy nie ma styku metal-metal gdyż tzw" slug" jest często sprzężony z anodą emitera. Niewątpliwą zaletą opcji klejenia diody do radiatora jest swoboda jeśli chodzi o dostępną przestrzeń - taką diodę można zmieścić nawet w małej latarce - wykorzystując jako radiator jej metalować obudowę. Słowem podsumowania zespolenie diody klejem termoprzewodzącym dobrej jakości daje znacznie lepsze parametry odprowadzania ciepła i umożliwia zasilanie diody wyższym prądem 1A i więcej;)
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
QUADIC

Post autor: QUADIC »

Dominik pisze: Może w końcu zobaczysz do posta z grudnia gdzie było zestawienie porównawcze ze zdjęciem ?
Widziałem tam różne testy lampek ale nie Ravena porównanego do innych - nie mogło zresztą być czegoś takiego bo o ile pamietam Czarny napisał że dokona tego dopiero gdy złoży lampkę /tzn styczeń/.
Jeśli czegoś nie zauważyłem to proszę podeślij datę i godzinę kiedy był post na ten temat
Awatar użytkownika
Dominik

Bocian, true... Ale problemu przebicia slug/radiator przy emiterach cree można wyeliminować wykonując wybrania w miejscu osadzenia - eliminuje się problem konieczności szlifowania kontaktów lub obcinania rogów podstawy emitera.
Obrazek

Ale bez obrabiarki cnc nie ma się jak do tego zabrać - tzn można dremel, frez, podstawa stołowa, podstawka frezerska - ale to czasochłonna zabawa...
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Jakoś nie widzę wykonywania tego ręcznie :???: Syzyfowa praca :wink:
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
pawelsz

Post autor: pawelsz »

Dominik- ale dalej nie jest to odpowiedź na pytanie o realną moc (jak pisałem na pewno nie 900lumenków) oraz na przegrzewanie się lampki - wybacz, ale 3diody w małej obudowie wydzielą mnóstwo ciepła, a jego transmisja na zewnątrz nie będzie szybka, nawet pomimo osadzenia diody na miedzi oraz obudowy z Alu- powtórzę- modelowanie termiczne ładnie brzmi, ale nic nie mówi i jest to slogan.
To jest forum o latarkach i są tu ludzie , którzy cokolwiek wiedzą i którzy cokolwiek składali i testowali i nie każdy tekst przejdzie gładko.
Proste realia- odpal diodę osadzoną na miedzi na 1A lub też 1.2 i zobacz jaka jest temperatura całości po 5minutach- będzie to gorące, przy 3diodach problem się nasila, zwłaszcza jak zamkniesz to w obudowie + soczewka plastikowa z przodu montaż do kierownicy włóknem węglowym które nie przewodzi ciepła (mniejsza waga, bajer- ale nie odprowadza ciepła)
Naprawdę mi się podoba kontrukcja, jest super- ale jestem sceptyk, jeśli chodzi o osiągi
Awatar użytkownika
Dominik

pawelsz - ja jestem gotów się założyć, że składałem lampki ledowe kawałek czasu przed tobą :). (to by było na tyle jeśli idzie o ten argument).

Rózne lampki wygrzewałem i testowałem - znam realia. Głównym problemem jest przekazanie ciepła z emitera na obudowę / radiator - jeśli ten problem jest wyeliminowany to obudowa może mieć nawet 80*C - byle mocowania nie topiła :D.

Przy 1,2A Q4 wyciąga ponad 275 lum a R2 ponad 290 lum - tak egzemplarze testowe. Zgodnie z specyfikacją powinny się mieścić w zakresie 285-305 lum więc podawanie wartości sumarycznej 900 lum jest zabiegiem marketingowym, ale nie rozmija się z prawdą. (np. 240 lum U-binowe lampki na SSC @ 1A a te ledy mają znacznie większy rozrzut od Cree).

A jak kierownica jest także z włókna węglowego to do czego odprowadzać ciepło ?? ;)
Awatar użytkownika
pawelsz

ok- ja ino ze 2lata się w to bawię- zgoda
czekamy na jakies porównania- pisałem- konstrukcja jest bardzo nowatorska i ciekawa, a pytać o szczegóły chyba warto ? skoro pomacać się nie da - może w niedzielę ?
http://wosp.wroc.pl/pl/news-full/147/

Jak wygląda czas działania- bo gdzieś widziałem, że idzie na max ok 1h z 4AA co też troszkę mi nie pasi:
moc (4AA*pojemnośc Sanyo 2700*napięcie na akusie) 4x2700X1.2 = 12960mWh
pobór prądu z jednej diody (prąd 1.2A napięcie 3.6V -dla ułatwienia) 1200mA*3.6=4320mWh
3diody=12960 ?
a gdzie straty i mniejsza (realnie) pojemność akusów...
Awatar użytkownika
Dominik

Fotka porównawcza
Obrazek
użytkownik zbanowany za niekoleżeńskie zachowanie (m.in. wykasowanie wartościowych treści ze swoich postów)
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

to może jakiś opis do fotki?
Awatar użytkownika
pawelsz

są opisy w fotkach, ino w ...piiii... mało czytelne
joseph

Post autor: joseph »

jest w narożnikach zdjęcia ;)
Awatar użytkownika
Calineczka
Kontakt:

Post autor: Calineczka »

Fakt.
Pisałem że jestem ślepy, fotki nie są friendly dla ludzi ze słabym wzrokiem :mrgreen:
Awatar użytkownika
Dominik

Sigma Powerled Black - SSC P4 T-bin :-p @ 1A
Sigma Mirage EVO 5W + Mirage EVO X 15W
Raven 3x Cree R2 WH @ 15W
Lupine Wilma 4x SSC P4 bin (hell knows) @ 15W
Ostatnio zmieniony wtorek 22 sty 2008, 12:40 przez Dominik, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ