ładowanie akumulatora li-poly
ładowanie akumulatora li-poly
Li-Poly 3.7V, chyba 2400mAh
aku pochodzi z mojej padnietej mp3ki, chce uzyc go jako rescue packa do mojej nowej mp3ki
problem jest taki ze nie wiem jak moge go naladowac
w mp3ce w ktorej siedzial byl ladowany przez dolaczony zasilacz 5V 1A, ale nie byl on podlaczony bezposrednio wiec wydaje mi sie ze nie dawal na aku 5V...
czy sa jakies konsekwencje podawania akumulatorowi wiekszego napiecia?
myslalem nad tym zeby po prostu podlaczyc ta ladowarke na ~2.5h [1A prad aku 2400mAh wiec ok. 2h] pcb najwyrazniej jest wiec by zadzialalo... raczej
co o tym myslicie?
no niestety i tu sie pomylilem... wlasnie sprawdzilem - moj wczesniejszy telefon posiadal li-poly moja aktualna nokia ma li-ion wiec odpada
ewentualnie w bardzo niedalekiej przyszlosci jakbym znalazl jakis telefon z takim aku to po prostu podlaczyc i ogien? a co do stykow to ten aku ma gole kable wiec musialbym rozkminic gdzie jest + i -
[ Dodano: 15 Luty 2010, 00:09 ]
po dlugiej nieobecnosci na forum odkopuje stary temat ze wzgledu na informacje ktora moze sie przydac userom
li-poly mozna normalnie ladowac ladowarka do li-ion, oczywiscie o ile jest pcb lub ochota na adrenaline i odrobine ryzyka
po konsultacji z osoba kompetentna na tyle, ze moglem spokojnie polozyc sie spac obok ladujacego sie akusa naladowalem go ladowarka sku.4151 (telefonem rowniez bym spokojnie ladowal, ale niewygodnie by mi bylo polaczyc styki)
oczywiscie standardowo ostrzegam userow ze nie jest to dedykowana ani oficjalnie polecana metoda, ale z technicznej strony nie zaniedbuje niczego, o ile ma sie sprawny sprzet
a aku na rescue packa nie nada sie bez step-up'a
ewentualnie w bardzo niedalekiej przyszlosci jakbym znalazl jakis telefon z takim aku to po prostu podlaczyc i ogien? a co do stykow to ten aku ma gole kable wiec musialbym rozkminic gdzie jest + i -
[ Dodano: 15 Luty 2010, 00:09 ]
po dlugiej nieobecnosci na forum odkopuje stary temat ze wzgledu na informacje ktora moze sie przydac userom
li-poly mozna normalnie ladowac ladowarka do li-ion, oczywiscie o ile jest pcb lub ochota na adrenaline i odrobine ryzyka
po konsultacji z osoba kompetentna na tyle, ze moglem spokojnie polozyc sie spac obok ladujacego sie akusa naladowalem go ladowarka sku.4151 (telefonem rowniez bym spokojnie ladowal, ale niewygodnie by mi bylo polaczyc styki)
oczywiscie standardowo ostrzegam userow ze nie jest to dedykowana ani oficjalnie polecana metoda, ale z technicznej strony nie zaniedbuje niczego, o ile ma sie sprawny sprzet
a aku na rescue packa nie nada sie bez step-up'a