Scream MacTronic - przypalona dioda .

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Sznurow

Scream MacTronic - przypalona dioda .

Post autor: Sznurow »

Witam ponownie. Od pewnego czasu zaobserwowałem w moim Scream'ie utratę jasności. Po bliższym przyjrzeniu się diodzie zobaczyłem że jest prawie czarna. Zapewne została przegrzana.
Czy jest jakaś metoda naprawienia tej latarki?
Proszę o radę.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Wymienić leda i wytoczyć nową pigułę. Pod ledem pewnie jest dziura.

Sama latarka za bardzo do niczego się nie nadaje. Układ zoom i mamy 30 - 40% mniej światła niż z zwykłej latarki.
ILPT
Sznurow

Obrazek
Udało mi się sfotografować obraz światła oraz diodę
Obrazek

[ Dodano: 28 Grudzień 2014, 15:08 ]
skaktus pisze:Wymienić leda i wytoczyć nową pigułę. Pod ledem pewnie jest dziura.

Sama latarka za bardzo do niczego się nie nadaje. Układ zoom i mamy 30 - 40% mniej światła niż z zwykłej latarki.
Dziękuję za radę ale zapomniałem napisać że jestem laikiem w temacie latarek.
Nie wiem co to jest "piguła", nie wiem jak wymienić leda. Nawet nie wiem jak go wymontować i gdzie kupić diodę (dobrze że wiem co to jest dioda).
Będę wdzięczny za szerszy opis czynności, może jakaś fotorelacja?
Awatar użytkownika
Ebola

Post autor: Ebola »

Najkrótszy i najtańszy opis naprawy... to kupić nową. Poczytaj forum, to szybko znajdziesz coś swiecącego lepiej niż to cudo.
Awatar użytkownika
skaktus

Diodę kupisz na forum.

Aby wyjąć diodę, musisz wyjąć krążek który ją dociska.

Piguła to ten metalowy element w którym siedzi dioda.

Pod diodą powinna być metalowa blaszka, która będzie odbierała ciepło z diody i przekazywała na obudowę (pigułę). Po diodą jest pusta przestrzeń, dlatego dioda uległa przegrzaniu.
ILPT
Awatar użytkownika
igi

Post autor: igi »

Ostatnio ktoś zachwalał serwis mactronic na forum :P, podobno po gwarancji naprawiają nawet, wyślij do nich może Ci naprawią.
Sznurow

Dziękuję wszystkim za rady.
Chciałbym wgłębić się trochę w temat światełek a latarkę Scream mogę potraktować jako obiekt doświadczalny, do nauki. Mam to szczęście że od "Mikołaja" dostałem Solarsorma a w plecaku zawsze jest stara i niezawodna czołówka Petzla.
Wczoraj próbowałem wyjąć krążek dociskający płytkę z diodą. Krążka nie udało mi się wyciągnąć za to udało mi się uszkodzić diodę. Latarka nie żyje więc mogę dalej się na niej szkolić. Już bez żadnych obaw.
Odszukałem na forum ten temat http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t ... ght=scream .
Niestety autor nie pisze jak wyciągnąć dociskający pierścień. Ma ktoś na to sposób?

P.S.
skaktus, masz piękną kotkę na avatarze. Przypomina mi moją trikolorkę. Kiedy próbuję ją pogłaskać też robi taką minę :-)
Awatar użytkownika
skaktus

Kotka moja, imie - DZIUNIA :)

A tego Solarstorma to też lepiej rozbierze - niektóre to klony i są tak samo kiepskiej jakości jak Mactronic.
ILPT
Awatar użytkownika
Zbychur

Post autor: Zbychur »

Skoro uszkodziłeś diodę to teraz w ten otwór jakiś wkrętak i delikatnie podążaj na około będzie powoli wychodzić.
Awatar użytkownika
Zee

Post autor: Zee »

Witam,

W opisie mojej przeróbki Screama pisałem jak można w dosyć prosty sposób wyjąć aluminiowy pierścień trzymający podłoże diody:

Wyjmujemy sterownik (podważając go za otwór w nim), ucinamy przewody jak najbliżej podłoża diody i przy pomocy walca o średnicy 17-18mm, wyskość min. 18mm wyciskamy pierścień razem z MCPCB. Ułatwieniem jest zakrętka od Tymbarka 500ml, diodą w dół wkładamy pigułę w zakrętkę i napieramy na walec. Ja musiałem stanąć na walcu, aby wypchnąć pierścień, tak ciasno siedział :shock: . Uwaga! Sposób ten nie sprawdzi się z pigułą "pełną", i z diodą inną niż XP-G. Dioda XP-G jest na tyle mała, że nie wystaje ponad pierścień blokujący i nie grozi jej zmiażdżenie.

Link do całości: http://www.swiatelka.pl/viewtopic.php?t=11413 ;)
ODPOWIEDZ