Porównanie diod

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
LED1234

Porównanie diod

Post autor: LED1234 »

Witam.
Mam problem z porównaniem jaka jest różnica między kilkoma popularnymi diodami na forum.
Nie chodzi mi tutaj o porównanie barw tylko o to np. która zaświeci najszerzej lub najjaśniej przykładowo przy prądzie 1A, która lepsza jest do oświetlenia np do lampki biurkowej, a która lepsza do latarki.
Chciałbym porównać np XM-L - XM-L2 - XP-G - XP-G2 i inne.
Jest na forum temat poświęcony porównaniu tych diodek ?:)
TDK

Post autor: TDK »

W lampce biurkowej najlepiej zaświeci XM-L2.
LED1234

Mam właśnie małe plany zrobić sobie takową i nie wiedziałem jaką diodę użyć. Dzięki :) A możesz mi powiedzieć z jakiej diody jest najwięcej światła np. z 1A ? Natomiast, która jest najlepsza do wyższych prądów np 5A w diodę bo takie projekty są na forum.
TDK

Post autor: TDK »

LED1234 pisze:A możesz mi powiedzieć z jakiej diody jest najwięcej światła np. z 1A ? Natomiast, która jest najlepsza do wyższych prądów np 5A w diodę bo takie projekty są na forum.
Właśnie XM-L2 da najwięcej światła przy 1 A i przy wyższych prądach. I świeci szeroko, więc nadaje się do lampki biurkowej, która świeci z niewielkiej odległości na blat biurka.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Pytanie czy warto pchać się w xm-l tzn w ten projekt. Sam tak chciałem zrobić dla siebie do oświetlenia biurka. Wybrałem XM-L o barwie ciepłej, 4 sztuki. Do tego 4 MCPCB i już było 50 zł. Pewnego dnia przeszedłem się po sklepach "elektrycznych" i zakupiłem "żarówkę" led, firmy Emos, o mocy 16W, dającą według producenta 1225 lumenów, barwa ciepła. Odrazu rozebrałem, zdjąłem klosz co dało dodatkowo jakieś 30% światła, zmieniłem radiator na taki z procka i całość śmiga.

Koszt "żarówki" to 23 zł. Na pokładzie 16 ledów typu 5630 pracujących z napięciem 6V i prądem 150 mA. CRI bardzo przyzwoite, skóra wciąż ma naturalną barwę. Światła nieco więcej niż z żarówki 100W.

Na allegro masz też dostępne sterowniki i mcpcb z ledami 5630 w cenie 18 zł + wysyłka, całość daje około 1200 lumenów.
ILPT
LED1234

Ale ja myślałem kupić tylko jednego leda u nas w sklepiku. Nieraz są ledy z demontażu za kilka PLN jak będzie na prawdę tanio to może 2 :D Radiator mam a jeśli będzie za mały kupię na alle... Jest tego cała masa do wyboru do koloru. Chodzi mi o lampkę do laptopa, bo wieczorami źle jest siedzieć przy świetle tylko z monitora :) Obecnie mam biedronkową lampkę ale jest okropnie niestabilna. Diy to zawsze Diy :D
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Jak do nocnego siedzenia na lapku to wystarczy cokolwiek z ledami 5050, 10 sztuk i już będzie za mocno. Ja do siedzenia przy lapku w całkowitej ciemności (jako oświetlenie klawiszy) uzywam małej lampki na bazie ledów 5050 (tylko 2 sztuki) i jest ok.
ILPT
LED1234

Nie no chciałem troszkę mocniej :D Coś z radiatorem takiego typu
http://allegro.pl/radiator-aluminiowy-i4937722602.html
Myślę, że dla jednego leda wystarczy? Jakim prądem mógłbym poczęstować przy takim radiatorku np. XM-l ? :)
Ten wydaje się być lepszy :razz:
http://allegro.pl/radiator-profil-alumi ... 63153.html
ODPOWIEDZ