Latarka za 17 zł z Tesco

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
kedziorro

Latarka za 17 zł z Tesco

Post autor: kedziorro »

Jakiś czas temu skusiłem się na tanią latarkę z Tesco, na 2x AA. Całkiem nieźle leży w dłoni, nie jest ciężka, ma włącznik z tyłu. W chwili obecnej jest tam 7 marnych diodek, pod nimi plastikowy dystans i malutki driver.

Obrazek
Obrazek

Ciekaw jestem jak mógłbym ją zmodyfikować. Chciałbym włożyć w nią diodę XP-E, ewentualnie XR-E. Na pewno potrzebowałbym drivera, reflektora i niewielkiej piguły.

Proszę o wyjaśnienie jak się do tego zabrać i co tak naprawdę jestem w stanie z niej wycisnąć.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Przeróbka jest nieopłacalna. Wydasz na nią więcej niż na zakup porządnej gotowej latarki.
ILPT
Awatar użytkownika
kedziorro

Jaką latarkę proponujesz? Ma to być światełko do codziennego użytku dla rodziny. Nie musi mieć trybów. Zasilanie na 2 lub 3 paluszki.
Awatar użytkownika
skaktus

Post autor: skaktus »

Na paluszki ci nic nie zaproponuję. Ja używam na akumulator 18650 - jest mniejszy niż 3 sztuki AA a ma więcej energii niż 3 sztuki AA ;)
ILPT
Awatar użytkownika
kedziorro

Mam Convoya S3, używam ogniw 18650, ale to latarka do domu i wolałbym zasilanie które można dostać w każdym sklepie. Latarki głównie używałaby mama, stąd ta przychylność w stronę AA/AAA. Nie musi to być latarka wybitnie mocna, ma świecić pod nogi i niewiele dalej. Na pewno nie znajdzie się nic wartego uwagi, a nie zasilanego 18650?
Awatar użytkownika
Jacek318

Post autor: Jacek318 »

Jeżeli ma być tania i możliwy jest zakup w Chinach, to można polecić C3 z nierdzewki
belushi

Post autor: belushi »

Eluma ITP SA2. 2xAA, 3 tryby realizowane osobnym przyciskiem plus łagodne przejście pomiędzy trybami.

B
Awatar użytkownika
kedziorro

Eluma ITP SA2 odpada - głównie ze względu na cenę.

Zastanawiam się nad wykonaniem moda tej C3, całkiem niekiepsko świeci na xm-l2.
Ile mniej więcej wyniosłyby mnie komponenty potrzebne do jej modyfikacji?
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Do C3 tylko nowa dioda i śmiga.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
kedziorro

Świetnie, w takim razie która dioda z fasttech będzie najodpowiedniejsza? Może mieć neutralną barwę, w stronę ciepłej.
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

XM-L2 T6 4C
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
kedziorro

Dzięki za pomoc, teraz wszystko wiem. Na pewno pochwalę się po modzie, jeśli wszystko dobrze pójdzie.
Awatar użytkownika
vin324pl

Post autor: vin324pl »

Jeśli mogę wtrącić swoje 5 groszy to fajnym wyborem jest też Ta latarka
Rozbierałem kilka takich i modowałem ostatnio i powiem że fajnie się to w całość komponuje, a jako że aluminium lepiej oddaje ciepło z diody niż nierdzewka to jest na pewno plus dla tej latarki, ostatnie egzemplarze przychodzą z pastą pod diodą i to w rozsądnej proporcji.
CO do moda to wsadzałem tam skalpowane xm-l tylko dla podłoża 16mm trzeba spiłować rant zewnętrzny piguły i potem polerka żeby to się fajnie zgrało.
Do tego piguła o niebo lepsza niż w nierdzewkowej wersji.
I pasuje o-ringa dać na szkiełko bo w standardzie brak, za to gwinty po nasmarowaniu chodzą o wiele lepiej niż w nierdzewce i wszystko jakoś tak gładko się rozbiera na części pierwsze :mrgreen:
Jak coś to służę pomocą

Jako gotowe światełko AA/14500 to bardzo dobre jest takie
Zestaw rowerowy:
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Światła drogowe/teren - C8 3*xp-l 4,2A ledil 35mm
Awatar użytkownika
Jacek318

Post autor: Jacek318 »

C3 Ultrafire też dobra propozycja ale posiada wady. W tym przydadku jest niestandardowe/mniejsze podłoże, sterownik również jest mniejszych rozmiarów. W przypadku awarii tego elementu ciężko o zamiennik. Gwint w okolicy włącznika jest dość luźno spasowany, powłoka podatna na zarysowania. Nie dyskredytuje to tej latarki, bo jest dobrą bazą pod mody. C3 z nierdzewki ma gorszą jakościowo pigułę, tak jak przedmówca wspomniał body gorzej odprowadza ciepło, nieciekawe tryby w sterowniku, duża waga. Dużym plusem jest pancerna konstrukcja.
Ostatnio zmieniony niedziela 28 gru 2014, 02:28 przez Jacek318, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
vin324pl

Post autor: vin324pl »

W wersji anodowanej ciekawym wyjściem jest taki pakiet
http://www.fasttech.com/products/1601/10000598/1057101

Mistrz maciex93, opisywał że fajna stabilizacja sterownika jest dla 2 ogniw AA w szeregu :twisted:
http://www.swiatelka.pl/upload_img/obra ... 1e2884.jpg
Ostatnio zmieniony niedziela 28 gru 2014, 12:03 przez vin324pl, łącznie zmieniany 1 raz.
Zestaw rowerowy:
Światła mijania/drogi publiczne - L2P 2,8A noctigon + daszek/ s2+ 3*xpl optyka owalna
Światła drogowe/teren - C8 3*xp-l 4,2A ledil 35mm
ODPOWIEDZ