Modyfikacja szperacza samochodowego

Coś Ci się zepsuło? Nie chce działać jak powinno? Opisz dokładnie swój problem a postaramy się pomóc...
Awatar użytkownika
Fluxor

Modyfikacja szperacza samochodowego

Post autor: Fluxor »

Witam,

w garazu znalazlem taki o to szperacz. Pozbawiony narazie akumulatora bo nadaje sie do wymiany, w srodku siedzi zarowka samochodowa H3 moc 55 W. Wymyslilem ze moznaby podmienc te zarowke na jakas diode. Czy to cos nadaje sie do wpasowania w miejsce zarowki diody bo jest dosyc plaski i nie wiem czy cos z tego wyjdzie pod wzgledem skupienia?

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Dominik

Post autor: Dominik »

55W H3 to zwykle ponad 1000 lumenów - nie zastąpisz tego ledem przy rozsądnych kosztach i stosujac to samo lutro.
użytkownik zbanowany za niekoleżeńskie zachowanie (m.in. wykasowanie wartościowych treści ze swoich postów)
Awatar użytkownika
marcus

Post autor: marcus »

chyba HID'em H3, a nie Ledem
Awatar użytkownika
Fluxor

HID sie nie zmiesci, palnik za dlugi i musialby troche poza reflektor wystawac. W tym przypadku mozna go jedynie docisnac maxymalnie do szyby a reszta swiecilaby w srodku obudowy.
http://specjalistycznyspecjalista.blogspot.com/
POST MOŻE ZAWIERAĆ LOKOWANIE PRODUKTU
Awatar użytkownika
lennin

Post autor: lennin »

Fluxor, czemu palnik sie nie zmieści? :???:
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Fluxor

Jaka jest dlugosc palnika, bede rozbierac i mierzyc za chwile ile miejsca w srodku jest.
Awatar użytkownika
midi

Post autor: midi »

A ja bym tam wsadził MC-E lub P7, ino musiał byś dotoczyć coś jak heatsin na leda który zapewni odpowiednie ogniskowanie, kiedyś testowałem taki spory plastikowy ref i skupiał P7 bardzo ładnie. Myślę iż takie rozwiązanie całkiem dzielnie zastąpi oryginalną żarówkę, a body całkiem sympatyczne :wink: .
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, są tylko i wyłącznie moją własnością, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

Długość palnika H3 to 38mm. Sam nie mierzyłem, ale taką odpowiedź dostałem od dwóch różnych sprzedawców z alledrogo, gdy zastanawiałem się nad budową własnego HID-a na bazie reflektora Wesem.
Awatar użytkownika
lennin

Tylko bierz drogowe nie przeciwmgielne, i to najlepiej te 2HO :) Opisz jak popełnisz bo też mnie korci.
Obrazek Obrazek
Czy to jakaś nowa niesprecyzowana choroba? .....światła, światła więcej ŚWIATŁAObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Bocian
Site Admin

Post autor: Bocian »

Nie rozumiem tu czegoś. Skoro to standard samochodowy H3 to dlaczego nie wejdzie zamiennik HIDowy H3 :?: Tylko Balast trzaby gdzieś upchać. Z ogniskowaniem nie powinno być problemu moim zdaniem bo bańka emisyjna z natury rzeczy jak to zamiennik winna być tam gdzie spirala wolframowa w żarówce (znaczy na tej samej wysokości względem mocowania).
Sometimes darkness can show you the light
Awatar użytkownika
greg
Kontakt:

Post autor: greg »

I masz Bociek rację w tej kwestii. Mierzyłem taki reflektor Wesem w sklepie i jest więcej, niż te 38mm bańki palnika HID na głębokość. Tylko mam jednak dylemat. Wszystkie te reflektory Wesem są mniej lub bardziej karbowane (szkło), nawet modele do świateł drogowych. Moim zdaniem, za bardzo będzie to szkło rozpraszało wiązkę świała. Chyba poszukam czegoś innego...
Awatar użytkownika
lennin

Szkło można zastąpić innym. Jak będziesz miał dobrze policzony reflektor (zwierciadło) to snop światła praktycznie nie będzie zdeformowany. Coś musi go "uformować byś nie miał plamki światła tylko promień użyteczny czyli lekko rozproszony na boki.
Obrazek Obrazek
DNF

Post autor: DNF »

Ja mam nawet caly reflektor LSP (lekka skorka pomaranczy :razz: ) I tez jest fajnie. Zasieg nadal jest konkretny, a z taka latara bardzo przyjemnie chodzi sie po lesie :)
Pozdrawiam
DNF
Awatar użytkownika
Fluxor

Do zasilenia tego wykorzystac akumulator zelowy 12V czy akumulator skladajacy sie z ogniw 18650? 18650 biore pod uwage ze wzgledu na to iz mam ladowarke do nich, zelowego nie naladuje zadnym automatem.
Awatar użytkownika
Steff.k

Post autor: Steff.k »

Li-jony będą na pewno spooro lżejsze, ale żelowy znowu jest kupe kasy tańszy, zależy co jest dla Ciebie priorytetem.
ODPOWIEDZ