Pomiar natężenia światła?
Pomiar natężenia światła?
Witam.
Dostałem takie pytanie od hobbysty oświetlenia LED-go:
"Jaki element użyć do mierzenia natężenia światła? Fotodioda, czy fotorezystor i który element ma lepszą odpowiedź dynamiczną? Którym można zmierzyć migotanie żarówki LED?"
Co można w tym temacie poradzić?
Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt.
Dostałem takie pytanie od hobbysty oświetlenia LED-go:
"Jaki element użyć do mierzenia natężenia światła? Fotodioda, czy fotorezystor i który element ma lepszą odpowiedź dynamiczną? Którym można zmierzyć migotanie żarówki LED?"
Co można w tym temacie poradzić?
Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt.
Ostatnio zmieniony czwartek 25 gru 2014, 14:37 przez Lampek, łącznie zmieniany 1 raz.
Ciekawy temat. Najszybsza będzie fotodioda lub fototranzystor.
Każdy smartfon ma funkcję pomiaru natężenia oświetlenia, tylko wynik przedstawia w tajemniczych poziomach a specjalne apki niestety są mało użyteczne. Z kolei światłomierz fotograficzny jak dobry to bardzo drogi, ale i tak mierzy tylko wartość uśrednioną.
Każdy smartfon ma funkcję pomiaru natężenia oświetlenia, tylko wynik przedstawia w tajemniczych poziomach a specjalne apki niestety są mało użyteczne. Z kolei światłomierz fotograficzny jak dobry to bardzo drogi, ale i tak mierzy tylko wartość uśrednioną.
pozdrav
- pegasus_sis
A tutaj mierzy migotanie za pomocą ogniwa słonecznego wpiętego w oscyloskop
http://youtu.be/3wqTsUcLnUs?t=1m25s
http://youtu.be/3wqTsUcLnUs?t=1m25s
-
Przeszkadza przeszkadza. To że nie widzimy nie znaczy że nie ma znaczenia.
Mnie osobiście szlak trafia jak w super hiper nowych samochodach światła migają bo ledy w nich sterowane są sygnałem PWM o niskiej częstotliwości. Spece nie mają innego pomysłu? To już na forum mamy osoby lepiej ogarniające ten temat które w prosty sposób modyfikują driverki do latarek tak aby pozbyć się PWM.
Mnie osobiście szlak trafia jak w super hiper nowych samochodach światła migają bo ledy w nich sterowane są sygnałem PWM o niskiej częstotliwości. Spece nie mają innego pomysłu? To już na forum mamy osoby lepiej ogarniające ten temat które w prosty sposób modyfikują driverki do latarek tak aby pozbyć się PWM.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
-
-
-
Witam
Pozdrawiam
Uwierz mi że widać. Przykładowo 1,8kHz, podczas poruszania daje obraz nie linii, tylko serii kółek nakładających się na siebie. Najlepiej to widać w niskich trybach.GanzConrad pisze:czy Wy na pewno mówicie o 500Hz, a nie o 50?
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niżli topór w boju?
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.
Piszmy po polsku, wszak jesteśmy Polakami.