Fenix P1D CE update

co i jak zrobiłem...
Awatar użytkownika
pegasus_sis

Fenix P1D CE update

Post autor: pegasus_sis »

Wykonałem mod Fenix P1D CE, polegający na wymianie zabytkowej diody XR-E (ponoć Q5) na XP-G2 (ponoć S2-2B), konkretnie ten model:

https://www.fasttech.com/p/1682201

XR-E w P1D CE zamocowana jest na bolcu Φ5mm wystającym z piguły i zalana naokoło epoksydem. Aby zachować pierwotną budowę piguły zdecydowałem się użyć diody na bardzo małym PCB. Epoksyd jest bardzo wytrzymały, ale kruszeje po solidnym wygrzaniu lutownicą. Wydłubanie skurczybyka trochę trwało ;)

Nowa dioda zamocowana na pigule, temopasta i przyłapana SuperGlue z brzegu. Trzyma się mocno :)

Dzięki zastosowaniu małej diody spill i spot nie uległy radykalnej zmianie, choć jest nieco szerzej. Jasność jednak wzrosła zauważalnie w trybie normal i high. Sporo dało zastosowanie diody o neutralnym kolorze ok. 4000K (kolor porównany ze świetlówką 4000K)

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
phantom

Post autor: phantom »

Odcień 2B oznacza ok. 5700K. Zdecydowanie nie 4000K.
Awatar użytkownika
pegasus_sis

Post autor: pegasus_sis »

Więc FastTech nie wie co sprzedaje ;) ostatnio zamówiłem Nanjg 105c a przysłali mi Nanjg 105d, nowa wersję. Na stronie widnieje ciągle stara ;)
Awatar użytkownika
maciex93

Post autor: maciex93 »

Mam te diody i na pewno nie ma ona 4000K.
Prędzej bym już powiedział że na świetlówce kit wciskają.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
ODPOWIEDZ