Convoy S8
-
Convoy S8
Witam, w trakcie poszukiwań idealnego świecidełka natrafiłem na tę oto ofertę. Czy ktoś mądrzejszy ode mnie może się wypowiedzieć na temat tej latareczki? dziękuję. http://allegro.pl/show_item.php?item=4911149140
Może Bocian , bo to jego mod. Sama latarka wysokiej jakości, po modyfikacjach funkcjonalność wyższa niż markowych i droższych modeli.
-
-
czegoś tu nie kumam. Tyle się mówi na forum o nie łączeniu równoległym diod, o wzroście prądu wraz ze wzrostem temperatury, o nierównomiernym grzaniu się diod itp,
Możecie dać jakieś szczegóły tego sterownika?, bo coś mi się nie chce wierzyć, że są zlutowane równolegle z nadzieją, że w każdą pójdzie równo po 1A
Możecie dać jakieś szczegóły tego sterownika?, bo coś mi się nie chce wierzyć, że są zlutowane równolegle z nadzieją, że w każdą pójdzie równo po 1A
Nawet, jeśli poszłoby 3A w 1dną z nich, to większej krzywdy się nie wyrządzi takiej diodzie na podłożu Noctigon . Równoległe łączenie nie jest zalecane ale można je stosować, po wyselekcjonowaniu diod pod kątem bardzo zbliżonego napięcia przewodzenia, wtedy różnice prądu są bardzo małe a dodając fakt, że znajdują się na 1 podłożu dodatkowo mamy większą pewność, że nie rozjadą się tak bardzo, jakby to miało miejsce przy diodach na różnych podłożach.GanzConrad pisze:bo coś mi się nie chce wierzyć, że są zlutowane równolegle z nadzieją, że w każdą pójdzie równo po 1A
O sterowniku poczytasz w dziale "Nasze modyfikacje".
Dioda po rozgrzaniu będzie pobierała większy prąd w przypadku gdy prąd nie będzie stabilizowany. Po to stosuje się źródła prądowe np AMC7135 żeby nie było wzrostu przy zwiększaniu temp.
2. sprawa, jak diody są dobrane pod względem napięcia przewodzenia oraz nie pracują na granicy parametrów to nie ma się co obawiać o rozjazd. W lampce 3xXP-G2 masz sterownik 3A co daje około 1A na diodę, a XP-G2 ma max prąd 1,5A i są zalutowane na b, dobrym podłożu.
2. sprawa, jak diody są dobrane pod względem napięcia przewodzenia oraz nie pracują na granicy parametrów to nie ma się co obawiać o rozjazd. W lampce 3xXP-G2 masz sterownik 3A co daje około 1A na diodę, a XP-G2 ma max prąd 1,5A i są zalutowane na b, dobrym podłożu.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.
przy dwóch diodach nawet w przypadku stabilizacji łącznego prądu jedna bardziej się nagrzeje spadnie jej napięcie przewodzenia co wpłynie na zwiększenie pobieranego przez nią prądu- i kółeczko w pewnym sensie się zamyka. Ale jak pisał ElSor w przypadku ścisłej selekcji oraz wspólnego podłoża (no i odpowiednich diod) takie zdarzenie nie będzie miało negatywnych skutków.maciex93 pisze:Dioda po rozgrzaniu będzie pobierała większy prąd w przypadku gdy prąd nie będzie stabilizowany.
-
Zgadza się. Diody przy mniejszym, prądzie mają większą sprawność lm/W
Fajny kalkulator http://ledcalc.fonarevka.ru/cgi-bin/LCalc.cgi?
Fajny kalkulator http://ledcalc.fonarevka.ru/cgi-bin/LCalc.cgi?
Ostatnio zmieniony czwartek 25 gru 2014, 17:38 przez maciex93, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie wyrażam zgody na wykorzystywanie moich zdjęć w jakiejkolwiek formie bez mojej wiedzy, szczególnie nie życzę sobie czerpania za ich pomocą korzyści finansowych przez osoby trzecie.